Clujul fără “U”

Clujul fără “U”
Universitatea s-ar putea despărţi de Cluj, de data aceasta permanent. Anamaria Prodan e decisă să mute clubul în alt oraş, cu tot cu jucători şi angajaţi.

Universitatea (încă) Cluj trece prin cele mai negre momente din istoria recentă. Rezultatele pe plan sportiv sunt ultima grijă a suporterilor, care se pot trezi în situaţia de a nu mai avea ce echipă să susţină la Cluj. Actuala conducere e decisă să mute clubul „cu arme şi bagaje" în alt oraş şi să lase oraşul fără Universitatea. Bistriţa este cea mai probabilă destinaţie, deşi există şi posibilitatea ca clubul să se aşeze tocmai la Bucureşti.

Meciul dintre „U" şi FC Braşov are şanse să rămână în istoria de 93 de ani a clubului drept ultimul pe care echipa „studenţilor" l-a disputat la Cluj-Napoca pentru o perioadă lungă de timp. Anamaria Prodan, preşedinte executiv al clubului, pare decisă să ducă clubul în alt oraş unde, spune ea, ar beneficia de un sprijin infinit mai mare decât se bucură la Cluj. Strategia nu implică doar disputarea meciurilor de pe teren propriu pe un alt stadion, ci mutarea efectivă a clubului într-un alt oraş, unde echipa să-şi ducă activitatea de zi cu zi. Prodan dă vina pentru această situaţie pe lipsa de reacţie a autorităţilor şi a comunităţii oamenilor de afaceri din Cluj.

Oficialul „Şepcilor roşii" spune că totul pleacă de la imposibilitatea ca societatea condusă de ea să achite cheltuielile pentru desfăşurarea unui meci pe Cluj Arena. „E gata! Lumea nu m-a crezut până acum., dar vă spun că nu mai există altă variantă: mut echipa în alt oraş! Am discuţii cu mai mulţi oameni interesaţi să ne sprijine din mai multe zone ale ţării. Bistriţa e o variantă, dar şi Jean Pădureanu pare să o fi dat la întors după ce i-am adus aminte de datoria care o are faţă de mine. S-ar putea să mergem la Bucureşti unde sunt oameni dispuşi să ne ajute sau chiar în alt oraş. În Ardeal nu prea văd unde am putea juca. La Târgu-Mureş nu e terenul foarte bun, iar la Mediaş nu cred că suntem doriţi", a trasat Prodan paşii exilului la care va fi supusă echipa „Şepcilor roşii".

Clubul clujean a mai primit ieri o nouă lovitură. Administratorii bazei sportive „Clujana", acolo unde echipa îşi desfăşura antrenamentele zilnice, au trimis o înştinţare de plată cu privire la restanţele înregistrate la chirie. Clubul Universitatea trebuie să achite, lunar, o chirie de 7000 de euro pentru a folosi terenul de antrenament din cartierul Iris. Practic, „studenţii" rămân acum doar cu varianta bazei sportive „Dan Anca" pentru a-şi desfăşura şedinţele de pregătire, dar şi acolo situaţia e complicată. La baza din cartierul Gheorgheni, unde există un teren de iarbă artificială de dimensiuni normale, îşi desfăşoară activitatea toate cele şapte grupe de copii şi juniori pregătite de doar cinci antrenori. Din cauza aglomeraţiei se întâmplă ca micii fotbalişti să se antreneze în parcare.

Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a comenta posibilitatea ca echipa „Şepcilor roşii" să se mute din oraş. În momentul în care Florian Walter a achiziţionat de la Consiliul Local pachetul majoritar al FC „U" SA cele două părţi au convenit ca marca şi palmaresul clubului să rămână în proprietatea municipalităţii, iar acestea doar să fie cesionate către societatea sportivă. Edilul a comentat în mai multe rânduri situaţia de la „U" şi şi-a manifestat disponibilitatea de a organiza o masă rotundă cu oamenii de afaceri ai Clujului pe care să-i invite să sprijine clubul. „Nu ascund că am intenţia ca în perioada următoare să chem primii 50 de contribuabili la bugetul local, să-i invit să fie alături de Universitatea Cluj prin mijloace specifice. Ca soluţie pe termen mediu şi lung trebuie să fie un investitor privat care să dea credibilitate şi susţinere financiară echipei. Acum gestionăm o situaţie de criză", spunea primarul la sfârşitul lunii iulie.

O astfel de întâlnire a fost organizată, până la urmă, de Anamaria Prodan. Aceasta spune că nu a mai primit, însă, vreo reacţie pozitivă din partea celor invitaţi. Mai mult, Prodan a lansat ipoteza conform căreia echipa nu ar mai fi dorită de către comunitatea clujeană. „Au venit, ne-am pozat, am râs, şi cam atât a fost. Vă spun: nimeni din oraşul ăsta nu vrea Universitatea, probabil că se bucură toţi că plecăm, probabil că se vrea ca CFR să rămână singura echipă din acest oraş, iar încetul cu încetul asta se va întâmpla", a mai spus Prodan pentru ZIUA de CLUJ.

Cât costă Universitatea

Conform informaţiilor ZIUA de CLUJ, Florian Walter - prin Ioan Mărginean - ar fi dispus să vândă pachetul de 98 la sută din acţiuni deţinut în acest moment pentru aproximativ cinci milioane de lei, respectiv 1,1 milioane de euro. Suma reprezintă valoarea capitalului social subscris de către acţionarul majoritar. „Pachetul este de vânzare, dar nimeni nu e interesat. Nu a vorbit nimeni nici cu Walter şi nici cu Mărginean. Acţiunile pot fi vândute şi în rate pentru valoarea lor înregistrată la Registrul Comerţului. Vorbim de o sumă de aproximativ cinci milioane de lei care s-ar putea plăti în mai multe tranşe. Până acum nimeni nu s-a arătat interesat", a declarat pentru ZIUA de CLUJ un apropiat al acţionarului majoritar. În prezent, Ioan Mărginean a preluat acţiunile deţinute până în vară de Florian Walter. Pachetul totalizează 98 la sută din FC „U" SA.


Craiova, varianta nou-apărută

Conform colegilor de la prosport.ro, o variantă pentru mutarea Universităţii ar fi tocmai Craiova, oraş rămas fără echipă după dezafilierea „Ştiinţei". Alte variante luate în calcul ar fi stadionul „Regie" din Bucureşti, dar şi arena „9 mai" din Ploieşti pe care şi-a disputat meciurile cei de la Astra. Gruparea patronată de Ioan Niculae urmează să se mute la Giurgiu.

 

 

Comenteaza