Clujul, la o semnătură de candidatura la Universiadă. Iohannis şi Nadia susţin proiectul, Ponta nu. Ce i-a sfătuit Boc pe iniţiatori

Clujul, la o semnătură de candidatura la Universiadă. Iohannis şi Nadia susţin proiectul, Ponta nu. Ce i-a sfătuit Boc pe iniţiatori
România mai are două săptămâni până la termenul final de depunere a candidaturii pentru organizarea unei mari competiţii sportive internaţionale la Cluj şi Bucureşti.

 

Preşedintele Klaus Iohannis şi nume mari ale sportului susţin demersul, în timp ce premierul Victor Ponta a spus „pas" din considerente financiare. Iniţiatorii proiectului au discutat miercuri la Cluj cu primarul Emil Boc şi cu oficiali din lumea sportului despre acest proiect de ţară, ce ar urma să aibă loc în vara lui 2021.

Reprezentanţii asociaţiilor Student Sport şi Vasile Tomoiagă au iniţiat proiectul „Universiada de Vară 2021 în România" în urmă cu şase luni, iar până acum au reuşit să obţină sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis, al primarului general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, al Comitetului Olimpic Român şi al unora dintre cei mai mari sportivi ai ţării, precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu, Nicu Vlad, Miodrag Belodedici, Alina Dumitru şi mulţi alţii.

Iniţiatorii curajosului demers sunt prezenţi în aceste zile în marile centre universitare, Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, pentru a obţine sprijinul comunităţilor locale în susţinerea proiectului. Unul dintre iniţiatori, Adrian Socaciu, a declarat, miercuri, la Cluj, că România nu a mai organizat Universiada din 1981 şi că această competiţie este al doilea eveniment multisportiv mondial după Jocurile Olimpice.

Organizarea Universiadei în 2021 în Bucureşti şi Cluj ar avea, potrivit iniţiatorilor, multiple avantaje pentru ţara noastră: va contribui la dezvoltarea infrastructurii, va genera profit pentru hoteluri şi restaurante, va contribui la atragerea turiştilor din toată lumea şi va promova imaginea universităţilor din România şi a ţării în ansamblu, evenimentul urmând să fie transmis de peste 100 de canale TV.

Cel mai important pas pe care România trebuie să-l facă este să depună, prin reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Guvernului României, cererea oficială privind candidatura, la Federaţia Internaţională a Sportului Universitar (FISS). Cele două asociaţii au reuşit să obţină o derogare de 30 de zile de la termenul limită, care era 30 martie, până la 30 aprilie 2015. Decizia finală va fi anunţată în noiembrie de FeISS.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei Student Sport, Ponta nu şi-a dat acordul pentru susţinerea candidaturii, consilierii acestuia invocând că ar fi costuri prea mari cu organizarea evenimentului, de 50 de miliarde de lei.

Iniţiatorii spun, însă, că suma este exagerată şi că ar fi nevoie de  150 - maxim 200 de milioane de euro pentru organizarea Universiadei, în condiţiile în care o mare parte din obiectivele de infrastructură există deja (cămine studenţeşti în marile centre, stadioanele Naţional şi Cluj Arena, Sala Polivalentă din Cluj), iar altele urmează să fie modernizate cu ocazia unor competiţii viitoare (stadioanele Ghencea, Dinamo, Rapid, pentru Campionatul European de Fotbal din 2020) sau construite - Sala Polivalentă din Bucureşti, pentru Campionatul Mondial de Gimnastică.

Adrian Socaciu a mai afirmat că ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, i-ar fi spus că este un visător în privinţa organizării Universiadei în România în 2021. Tot el a dezvăluit că deşi ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, susţine organizarea evenimentului, structura din subordinea ministerului, numită Federaţia Sportului Școlar şi Universitar (FSSU), condusă de Claudia Georgescu, nu este de acord cu asumarea organizării.

Primarul Emil Boc i-a sfătuit pe reprezentanţii celor două asociaţii să prezinte premierului Ponta şi Ministerului Educaţiei (prin FSSU) un buget rezonabil pentru organizarea Universiadei şi să facă lobby la toţi parlamentarii României să susţină iniţiativa pentru că timpul este foarte scurt până la sfârşitul lunii aprilie. „Acest proiect trebuie să fie în căsuţa poştală a fiecărui parlamentar şi pe e-mailul fiecărui parlamentar", a afirmat Boc.

Parlamentarii de Cluj au fost invitaţi la dezbaterea care a avut loc la Primăria Cluj-Napoca, dar nici unul nu a fost prezent. E adevărat că ziua de miercuri este ultima zi de activitate parlamentară a săptămânii, iar aleşii neamului pot invoca faptul că au fost la muncă în forul legislativ al ţării.

Consilierul local Radu Constantea (PDL-PNL), prezent la dezbaterea de la Cluj, a declarat că oraşul nostru ar putea găzdui chiar deschiderea Universiadei, în condiţiile în care are un stadion modern dotat cu pistă de atletism. La dezbaterea de la Primăria Cluj-Napoca au mai fost prezenţi, printre alţii, Mircea Cristescu, director executiv al echipei de baschet U-BT Cluj, şi Bogdan Vasile, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Universiada se organizează o dată la doi ani, reuneşte 9.000 de sportivi studenţi din peste 170 de ţări, iar printre disciplinele sportive de vară se regăsesc atletismul, baschetul, fotbalul, gimnastica, voleiul, tenisul şi judoul.

Comenteaza