Cum au dispărut 10 milioane de euro de la CFR Cluj

Cum au dispărut 10 milioane de euro de la CFR Cluj
Acte din dosarul DIICOT: de ce e Paszkany suspect de evaziune și delapidare.

Gazeta Sporturilor publică schema prin care o firmă offshore din Cipru a primit de la CFR Cluj 30 la sută din transferurile lui Culio, Deac, Dubarbier, Traore și Alvaro Pereira.

Gazeta a avut acces la sute de file din dosarul Football Leaks. Din ele reiese o intrigă familială soldată cu evaporarea de la CFR a unei părți însemnate din zecile de milioane încasate de la UEFA pentru participările în Champions League. 

Insolvența scoate la iveală acte secrete

În februarie 2015, Tribunalul Comercial Cluj admitea cererea clubului CFR 1907 de intrare în insolvență. Datoriile se ridicau la aproape 90 de milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate, echivalentul a 11,5 milioane de euro, erau către bugetul de stat.

În timpul procesului de insolvență, au început să apară documente care demonstrau că, sub patronatul lui Paszkany, milioane de euro au ieșit din club prin firme-paravan înregistrate în paradisuri fiscale precum Cipru sau Seychelles.

Una dintre aceste companii este Vianova Holdings Limited, înființată în Cipru în 2007, cu Arpad Paszkany proprietar mascat și cu un cont bancar legat la Gutmann Bank din Viena.

Potrivit mărturiei date de cumnatul Karoly Szekernyes, firma Vianova avea inițial rolul de a participa într-o serie de proiecte imobiliare derulate în România de influenții oameni de afaceri maghiari Demjan Sandor și Nyul Sandor (directorii gigantului imobiliar TriGranit), împreună cu Arpad Paszkany.

Descris de martori ca "un fel de asistent personal al lui Paszkany", Szekernyes a fost împuternicit de cumnatul său să semneze acte ale Vianova. Un alt împuternicit al firmei era avocatul maghiar Peter Horvath, reprezentantul legal al TriGranit în România și Europa de Est.

La mai puțin de un an de la înființare, Vianova a ieșit din proiectele imobiliare ca urmare a certurilor dintre Paszkany și partenerii maghiari.

Tot atunci - au declarat împuterniciții Szekernyes și Horvath în fața procurorilor DIICOT - Paszkany i-a informat că i-a vândut compania lui Lucian Ivan, cumnatul său prin alianță care avea să moară stupid în 2014, însă niciunul dintre martori nu a văzut vreun act de cumpărare la momentul respectiv.

"Acest contract a fost găsit de sora mea într-un sertar după moartea lui Lucian Ivan. Era semnat de acesta și de Paszkany, rezultând că Ivan a dobândit acțiunile la finele lui 2007", a spus Szekernyes, în mărturia sa.

Citeste intreaga ancheta pe GSP.

Comenteaza