Foto Decizie curioasă a CNCD. "U" Cluj, amendată pentru derapajele rasiste și xenofobe al fanilor CFR

Decizie curioasă a CNCD. "U" Cluj, amendată pentru derapajele rasiste și xenofobe al fanilor CFR
| Foto: ZIUA de Cluj

La mai bine de când suporterii CFR s-au dat în stambă pe Cluj Arena, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a ajuns la un verdict cel puțin ciudat.

În 20 octombrie 2022, Universitatea Cluj și CFR Cluj se întâlneau după o pauză de 7 ani. Jocul conta pentru grupele Cupei României și s-a încheiat la egalitate, scor 1-1. Pe parcursul întâlnirii, așa cum era de așteptat, duelul din tribune a atras în multe rânduri atenția.

Fanii formației din Gruia s-au făcut și ei remarcați, însă nu printr-o coregrafie spectaculoasă, ci prin scandările și bannerele rasiste și xenofobe pe care le-au afișat.

Cazul a ajuns și în atenția celor de la CNCD, care s-au autosezisat. Insituția a început să arunce cu citații în stânga și în dreapta, părțile vizate fiind Universitatea Cluj, CFR Cluj, arbitrul Sebastian Colțescu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, dar și Clubul Sportiv Universitatea Cluj, care în cele din urmă s-a retras din acțiune întrucât nu avea nici în clin, nici în mânecă cu fotbalul.

Chiar dacă partida a avut loc în urmă cu mai bine de un an, CNCD a analizat cu greutate probele, iar la final decizia insitituției a fost clar una surprinzătoare. Pe lângă scandările rasiste, a fost incriminat și un banner cu mesajul "Nici răchita nu-i ca pomul, nici țiganul ca și omul" afișat de suporterii feroviari.

FC Universitatea Cluj a susținut în fața CNCD că echipa gazdă nu are vreo responsabilitate asupra manifestărilor susținătorilor echipei oaspete.

CNCD

Fragment din argumentele prezentate de FC Universitatea Cluj în fața CNCD

În schimb, reprezentanții clubului din Gruia s-au dezis de propria galerie, au făcut apel la basmele copilăriei și au oferit mai multe exemple de proverbe și zicători.

CNCD

Argumentele prezentate de CFR Cluj

Chiar dacă explicația CFR-ului nu a ținut, CNCD s-a simțit datoare să ia o decizie drastică, cărei i-a căzut victimă FC Universitatea Cluj. Clubul a fost amendat cu 10.000 de lei și a primit recomandarea de a crește nivelul de exigență pentru următoarele partide pe care le va organiza.

"Luând în considerare percepția negativă generalizată asupra membrilor comunității rome, Colegiul director apreciază că mesajul supus prezentei analize este de natură să instige la ură și intoleranță rasială, afișarea unui bannercu mesaj rasist reprezentândun comportament manifestat în public care lezează demnitatea persoanelor de etnie romă. [...]

Consiliul director hotărăște sancționarea Asociației Sportive Fotbal Club Universitatea Cluj, în calitate de parte reclamantă, cu amendă contravențională, în cuantum de 10.000 de lei, potrivit art. 2 alin. 11 și art. 26 alin.1 din O.G. nr, 137/2000, republicată, coroborat cu art. 8 din O.G., nr. 2/2001 privind regimul juridical contrvențiilor, cu modificările și completările ulterioare", se arată în decizia CNCD consultată de ZIUA de CLUJ.

Amintim că, în august 2023, într-un alt episod din Derby-ul Clujului, fanii formației din Gruia au afișat "steagul Transilvaniei independente", un simbol des întâlnit în cadrul propagandiștilor secesioniști maghiari care militează pentru autonomia regiunii. Rămâne de văzut dacă autoritățile statului se vor autosesiza și în acest caz.

Comenteaza