INTERVIU | Mircea Cristescu: ”Vrem să apărăm ce am cucerit”. Motivul plecării lui Dykes și evoluția României de la EuroBasket

INTERVIU | Mircea Cristescu: ”Vrem să apărăm ce am cucerit”. Motivul plecării lui Dykes și evoluția României de la EuroBasket
Vicepreședintele campioanei României la baschet masculin, Mircea Cristescu, a vorbit despre obiectivele echipei pentru noul sezon și transferurile făcute în timpul pauzei competiționale. Oficialul formației U-BT a dezvăluit motivul plecării lui Kyndall Dykes și a analizat evoluția României de la EuroBasket 2017.

Sezonul trecut, U-BT a câștigat toate trofeele interne puse în joc - Cupa, Campionatul și Supercupa României - devenind prima formație românească care realizează tripla istorică. Din 46 meciuri disputate în campionat și cupă, "studenții" au pierdut doar 6.

Tot în stagiunea precedentă, Mihai Silvășan a debutat ca principal pe banca ardelenilor. Tânărul tehnician a întrecut orice așteptare și i-a condus pe "studenți" către primul titlu după 5 ani.

"În sport riști și câștigi. Riscul pe care conducerea noastră și l-a asumat a fost Silvă ca antrenor principal. A fost o lecție de viață, de-a lungul celor 15 ani am adus o mulțime de antrenori aici, titrați, mai puțin titrați, români, străini, și nimeni n-a mai reușit performanța asta", spunea vicepreședintele Mircea Cristescu la Realitatea FM Cluj.

Cele mai dificile momente au fost în semifinala cu CSM Oradea, campioana din 2016. Clujenii au câștigat primele 2 meciuri, următoarele 2 au fost adjudecate de orădeni, iar calificarea în finală s-a decis în meciul 5, când U-BT s-a impus cu 84-78 la Sala Sporturilor Horia Demian. În finală, "alb-negrii" s-au impus în toate cele trei confruntări cu Steaua (87-85, 84-80 și 75-61), obținând astfel al cincilea titlu din istorie.

În această vară, o parte dintre jucătorii care au pus umărul la câștigarea celor trei trofee au părăsit Clujul. E vorba de Vlad Moldoveanu, Kyndall Dykes, Filip Adamovic, Maxym Pustozvonov, Tudor Gheorghe, Wilhelm Brosser și George Toth. Căpitanul echipei, Tudor Jucan, s-a retras din activitate la finalul sezonului.

Au venit în schimb Alexandru Olah, Giordan Watson, Justin Gray, Lasan Kromah, Željko Šakić și Kilik Karakuș. "Studenții" s-au întărit și cu trei jucători formați în propria pepinieră - Anders Teir, Camil Berculescu și David Vida.

”Vrem să ne apărăm titlul și cupa”

Luni, 18 septembrie, campioana României își va prezenta lotul pentru noul sezon într-un amical cu BC Mureș. Partida este programată la Sala Polivalentă, începând cu ora 19:00.

În perioada 24-26 septembrie sunt programate primele meciuri oficiale al sezonului. U-BT va întâni învingătoarea dintre Bosna Sarajevo (Bosnia-Herțegovina) și Ludwigsburg (Germania) în turul 3 preliminar din Champions League. Pe 7 octombrie va începe noua ediție a Ligii Naționale de baschet masculin. În runda inaugurală, clujenii își vor măsura forțele cu BCM U Pitești.

Domnule Cristescu, ce obiective aveți pentru noul sezon?

Încercăm să protejăm ce am cucerit, să ne apărăm titlul și cupa. Ne dorim să ne calificăm în grupele Champions League. Depinde și cu cine vom pica în turul 2. Ludwigsburg e o echipă foarte bună. Dar dacă ajungem în Europe Cup, ideal ar fi să ne calificăm în final-four sau cel puțin în fazele eliminatorii.

”I-am făcut o ofertă foarte bună lui Dykes”

V-ați despărțit de mulți jucători în această vară, dar s-au făcut și întăriri. Credeți că mai aveți nevoie de vreun transfer?

Nu, nu ne dorim alte transferuri. Sperăm, în schimb, să se refacă cât mai repede Rasic (s-a accidentat la tendonul lui Achile în meciul 4 din semifinal cu CSM Oradea - n. red.). Ne pare rău pentru Henry Domercant (venise în această vară pentru a-l înlocui pe Rasic - n. red.). Ne-a fascinat foarte mult, dar a trebuit să-și încheie cariera, tot din cauza unei probleme la tendonul lui Achile.

Care a fost motivul plecării lui Kyndall Dykes?

I-am explicat punctul de vedere al clubului nostru. I-am făcut ofertă foarte bună (de prelungire a contractului - n. red.), dar el a ales să meargă în Italia (la Udinese, locul 9 din liga a doua italiană - n. red.). Vrea să arate ce poate și ulterior să ajungă la o echipă mult mai puternică. Aceeași dorință a avut-o și Vlad Moldoveanu (a plecat la Demir İnşaat Büyükçekmece, din Turcia, după doar un sezon petrecut la Cluj - n. red.).

Echipa mizează mult și pe tineri. Chiar în acest sezon au fost promovați la seniori trei jucători.

Mizăm de mai mult timp pe tineri. Pe Kuti l-am luat de la 15 ani. Avem 5 jucători din propria pepinieră și dacă mai vine unul ne-am bucura. Un jucător tânăr trebuie să muncească mai mult decât un senior.

”Ar fi fost senzațional să mergem mai departe la EuroBasket”

Care vor fi principalele adversare la titlu?

Din punctul meu de vedere, sunt echipe care vor fi mult mai tari - Steaua, Oradea, Craiova și chiar Sibiul.

Spuneați că instalarea lui Silvășan ca principal a fost un risc în sezonul trecut, dar cu ajutorul lui ați câștigat trei trofee. Își va aduce aportul și în acest sezon?

În mod sigur. Silvă este un om care nu se mulțumește cu ceea ce are, unul care își dorește să fie mai bun. A făcut și cursuri în această vară.

Cum vi s-a părut evoluția României la EuroBasket? U-BT a avut trei jucători convocați - Kuti, Olah și Torok.

Sincer, ar fi fost ceva senzațional să ne calificăm mai departe. Speram să ne batem măcar cu Cehia și Ungaria. Dar a fost o perioadă de pregătire mai instabilă. Cu câteva zile am aflat că nu îl putem folosi pe Watson (americanul naturalizat de la U-BT - n. red.). Dar avem niște copii care au dovedit ce pot, cum ar fi Kuti. Au fost și lucruri inedite, record de spectatori: 9000 și ceva la meciul cu Ungaria. Au venit 11 jucători din NBA la Cluj.

Ce le transmiteți fanilor înainte de startul noului sezon?

Să vină la sală, să vadă Baschet a la Cluj. Să fie alături de campionii României și împreună să creem cea mai frumoasă atmosferă. Haide "U"!

Comenteaza