Marş pentru "U". "Voi fi unul dintre cei 10.000"

Marş pentru
Fanii lui „U" Cluj ies joi în stradă într-un moment în care familia alb-negrilor se reîntregeşte. Alături de împătimiţii din tribună, în Piaţa Unirii vin şi nume de legendă. Unul dintre participanţi are 91 de ani şi a apărat poarta clujenilor în bejenia de la Sibiu.

Suporterii Universităţii Cluj au programat pentru joi după-amiaza un marş prin centrul oraşului, menit să atragă atenţia asupra problemelor financiare cu care se confruntă clubul. Nu este nicio coincidenţă că marşul este organizat în ziua unui verdict important al judecătorilor: Tribunalul Botoşani ar putea decide falimentul, la cererea foştilor jucători ai Universităţii Ionuţ Neag şi Emilian Dolha, cărora clubul le datorează 50.000 de euro din salariile pe anul 2015.

Cei mai optimişti dintre susţinătorii alb-negrilor cred că Piaţa Unirii va fi invadată joi, la ora 17:00, de peste 10.000 de fani. De altfel, evenimentul a fost promovat aproape ca un show, adică în mediul online şi outdoor. Clujul a fost umplit de afişe care îi cheamă pe suporteri în faţa statuii lui Matias Corvin.

Pe pagina de Facebook dedicată marşului erau la ora redactării articolului 1.100 de persoane interesate şi 1.600 care anunţă că vor participa. În plus, la meciurile de pe Cluj Arena şi Sala Polivalentă au fost afişate mesaje mobilizatoare. „Priveşte-n jur! Toţi cântă pentru „U" şi-n piept potcoavă poartă/ Dacă brusc ar dispărea şi n-ai făcut nimic, te-ai putea ierta vreodată?", scria pe un banner; pe altele era inscripţionat: „Nu e vorba de fotbal. E vorba de „U"/ Apărăm simbolul oraşului, vino şi tu!" sau „Blazonul iluştrilor noştri sportivi nu poate fi pierdut definitiv" sau „Să arătăm că atâţia ani de studenţie nu au fost în zadar/ Pe 10 martie în stradă dăm examenul final".

Szoboszloy participă la marş, la 91 de ani

Printre suporterii care vor mărşălui prin centrul oraşului se vor afla şi nume de legendă ale clubului. ZIUA de CLUJ a discutat cu trei dintre jucătorii care au marcat istoria Universităţii şi care şi-au programat ca joi după-amiază să se afle în Piaţa Unirii. Unul dintre aceştia este veteranul Nicolae Szoboszloy, 91 de ani, cel mai vârtstnic fost fotbalist al alb-negrilor.

„Sigur că voi fi prezent la marş. „U" tot nu dispare, oricât s-ar strădui unii", a spus Szoboszloy, supravieţuitor al echipei Universităţii care a jucat în timpul celui de-al doilea război mondial în exil, la Sibiu. Fostul portar i-a „săpunit" pe conducătorii care au adus clubul în situaţia disperată de acum.

„Un club universitar nu poate fi condus de un individ care şi-a schimbat numele şi de un escroc, mă gândesc la Mărginean, care înainte servea cafeaua la „cei mari" şi a ajuns „factotum" la Universitatea. Mă întreb dacă universităţile clujene nu ar fi putut găsi un manager care să atragă un grup de investitori, în condiţii mai modeste. La Universitatea a fost mereu, cum îmi place mie să spun, o atmosferă domnească, iar în prezent este una de campionat judeţean".

"Papi" vine de la Sighet 

Fostul jucător şi antrenor al Universităţii Marius Popescu a preluat de o săptămână echipa de liga a treia CSM Sighet, iar joi are programat antrenament. Cu toate acestea, este decis să ajungă la marş. „Terminăm antrenamentul pe la 12:30, aşa că voi da o fugă la Cluj împreună cu managerul general Aurelian Băbuţan. Şi familia va fi prezentă, fiul meu, soţia mea", a spus Popescu.

„Ar trebui să nu mai doarmă Clujul, autorităţile mă refer. „U" Cluj are o rezonanţă extraordinară în tot Ardealul. Despre Câmpeanu II am aflat la mine în sat, în Alba, în spatele casei, la fel şi de Ciocan. Nu mă gândeam atunci că voi apuca să joc cu ei. Clubul actual ar trebui salvat, pentru că dacă echipa o porneşte din liga a patra, se pierd nişte generaţii de jucători", a subliniat cel alintat „Papi".

Pojar: „Voi fi unul dintre cei 10.000"

La ora rectării articolului, Cristi Pojar era în tribunele stadionului din Jucu, la meciul „U" - CSM Râmnicu Vâlcea. „Da, merg la marş, e ce ceva normal. Voi fi unul dintre cei 10.000. Am înţeles că vor fi foarte mulţi suporteri", a spus Pojar, care s-a abţinut să comenteze care ar fi cea mai potrivită soluţie pentru ca Universitatea să treacă de acest al 97-lea an de existenţă, unul care se anunţă extrem de dificil.

Fornade vrea un club „pe măsura orgoliului tribunei"

L-am abordat şi pe Alin Fornade, autorul unui volum dedicat Universităţii. Ştiam deja că merge la marş, pentru că a scris pe Facebook: "Dacă nu ar fi fost "U", nici cartea <"U" Cluj, aşa cum o ştiu> nu ar fi existat. Pentru băiatul meu, Andrei, pentru istoria acestei echipe minunate, pentru suporterii ei, pentru amintirile mele în alb şi negru, voi fi pe 10 martie, ora 17:00, în Piaţa Unirii, alături de "Şepcile Roşii". Vă aştept să căutăm împreună inima Clujului".

Ca un observator al sportului clujean, Fornade spune că se teme ca acest marş să nu fie tardiv. „Am fost şi acum trei ani la mai multe mitinguri şi nu s-a întâmplat nimic. Mi-e teamă să nu fie tardiv, să nu apară o sentinţă definitivă. Din ce văd, nu se poate ajunge la un dialog, chiar dacă oamenii se întâlnesc şi stau faţă în faţă. Nimeni nu înţelege în ce condiţii s-ar vinde clubul, dacă vrea cu adevărat să vândă familia care îl deţine; au apărut persoane interesate şi tranzacţia a picat, am văzut mereu acelaşi scenariu obositor.

Speranţa mea este ca Universitatea să fie preluată în sfârşit de cineva care să transforme acest club muribund într-unul pe măsura orgoliului tribunei. Tribuna are un orgoliu fantastic; avem o echipă cu un singur trofeu şi un public cum mult peste realizările clubului. Fanii de pe stadion sunt acum mai puţini, dar au rămas acolo doar caracterele puternice.

E greu să mergi la stadion după ani de dezamăgiri, de minciuni, de promisiuni nerespectate. Există însă o masă latentă, care ar putea - cu o organizare impecabilă, cu nişte sponsori corecţi, care nu ar căuta la „U" cine ştie ce afaceri imediate, cu emulaţie - să populeze stadionul, aşa cum populează Sala Polivalentă la evenimentele sportive din ultima perioadă".

Comenteaza