Mircea Lucescu: "Aveţi un stadion de Champions League, rămâne să construiţi şi o echipă"

Mircea Lucescu:
Echipa ucraineană Şahtior Donetk, antrenată de Mircea Lucescu, a venit la Cluj pentru două meciuri amicale, cu CFR şi cu "U".

Lucescu s-a arătat impresionat de noul stadion al Clujului.

"Am rămas surprins de ce am găsit aici. Ce am văzut e de mirare. Se vede că, totuşi, Clujul e un oraş sportiv pentru că şi stadionul, şi sala sporturilor înseamnă foarte mult. Performanţă nu se poate face fără o structură adecvată. Asta este baza pe care se poate construi mai mult performanţa. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi la Timişoara, şi la Iaşi. Îmi pare rău că n-am jucat acel meci cu Irlanda de Nord la Cluj sau la Timişoara (în preliminariile Campionatului Mondial din 1986, n. red.)", a  spus Lucescu. 

Reputatul antrenor aşteaptă Universitatea Cluj să acceadă în cupele europene, în condiţiile în care evoluează pe o asemenea arenă. 

"Acum rămâne să construiţi voi o echipă puternică, pentru că acesta este, totuşi, un stadion de Champions League, aşa cum arată. Este un stadion multifuncţional, excelent pentru foarte multe alte evenimente. Clujul ar trebui să se grăbească. După ce se vor termina aceste investiţii, cred că cei care iubesc Universitatea şi fotbalul clujean se vor gândi cum să ajute ca să se facă şi performanţă pe o astfel de sală sau pe un astfel de stadion şi atunci o să trebuiască să investească mai mult şi în echipă. "Şepcile roşii" aveau o tradiţie să crească jucători în propria pepinieră, după aceea să aibă o carieră îndelungată în cadrul echipei mari, acum nu se mai poate", a spus Lucescu.

Patronii români nu iubesc îndeajuns fotbalul

În ceea ce priveşte performanţa la nivel european la care a ajuns Şahtior, Lucescu e de părere că nicio echipă din România nu o va putea atinge, deoarece investitorii de aici nu iubesc fotbalul asemenea lui Rinat Ahmetov, patronul ucrainenilor.

"Patronul menţine clubul pentru că ştie cât de greu se construieşte o echipă, cât eforturi se fac. De ce nu va fi niciodată un Ahmetov în România? Pentru că niciunul nu iubeşte atât de mult fotbalul. Ei au încercat doar să câştige pe moment nişte bani, dar din fotbal nu se poate câştiga. Au avut doar o prezenţă în media. Doar Becali, cu toate defectele lui, s-a apropiat, oarecum, de acest lucru".

Lucescu a făcut referire la participarea în Champions League a lui Şahtior. "Este o grupă echilibrată în care toate patru echipele pot să puncteze. Ancelotti mi-a atras atenţia că cel mai greu stadion pe care poate juca este cel din Bilbao, pentru că e o atmosferă naţionalistă extrem de puternică. Porto e în mod tradiţional în cupele europene şi reuşește să ducă echipa până în fazele finale. Ştiu cum să abordeze meciurile în cupele europene. Bate Borisov an de an câştigă campionatul, an de an joacă în Europa. Noi avem un handicap, acela că nu putem să jucăm pe terenul nostru, trebuie să jucăm în deplasare", a explicat Lucescu.

Ce spune Lucescu despre...

Posibilitatea de a antrena echipa naţională

"Nu. Astfel de ambiţii nu mai am. Am vrut să revin odată la echipa naţională, dar le era teamă celor care conduceau la vremea aceea că vine unul cu personalitatea mea. Am mai fost în situaţia să iau echipa naţională şi nu s-a putut. Lucrurile au luat o altă direcţie şi sunt foarte mulţumit de acea direcţie, pentru că am evoluat la nivel internaţional".

Jucătorii brazilieni din lotul lui Şahtior

"N-a venit Sahtior la Cluj, a venit o superechipă cu opt brazilieni. Asta ar trebui să ştie lumea, să vină se bucure. Am refuzat oferte de la Monaco, PSG, Atletico pentru ei. Aveam nevoie de suporteri şi trebuia să creştem nivelul spectacular al jocului".

Revenirea la Doneţk

"Există puţină teamă. Să sperăm că se opresc. E greu de spus când vom reveni pe Donbass Arena, în condiţiile războiului. Se fac eforturi enorme pentru a repune în funcţiune stadionul. Ahmetov a avut o mulţime de propuneri de a renunţa şi de a vinde jucătorii. Dar fotbalul înseamnă totul pentru Ahmetov, e viaţa lui".

Comenteaza