Poveste despre “Şepcile roşii”

Poveste despre “Şepcile roşii”
“Dacă locul acesta ar vorbi, ar fi cea mai frumoasă şi cea mai educativă poveste istorisită vreodată”, obişnuieşte să spună mereu Remus Câmpeanu, dreptaciul de altădată din flancul stâng al Universităţii Cluj.

Sala de conferinţe de pe Cluj Arena e plină ochi, e 18 aprilie 2013 şi e sărbătoare! Printre spectatori, pe ici-colo, se zăresc şi fizionomii grave, îmbătrânite de timp, care privesc cu nostalgie prezentul. Cartea de suflet a "U"-iştilor a prins din nou cerneala tiparului.

E vorba de "Şepcilor Roşii", de Ioan Chirilă şi al său prieten apropiat, Dr. Mircea Luca. L-a avut ca interlocutor când a scris filele din istoria lui "U" şi nici că se putea să iasă mai bine. Povestea e plină de romanţă, de boemie, de metaforă şi viaţă, e o înşiruire de evenimente istorice trăite la intensitate maximă, e o recunoaştere şi o dovadă de recunoştinţă faţă de valorile unui club de legendă. Cititorul e purtat într-o călătorie în timp, începând cu momentul înfiinţării şi până la împlinirea a 50 de ani de existenţă. Cea dintâi bejenie, când "U" a refuzat să joace în campionatul Ungariei după Dictatul de la Viena, revenirea acasă şi recâştigarea locului în oraş, meciurile memorabile şi, nu în ultimul rând, câştigarea Cupei României din ‘65, pe stadionul Republicii, în faţa Piteştiului lui Dobrin, un geniu umbrit de formidabilul talent al maestrului Zoltan Ivansuc. "Şepcile roşii" e cartea de căpătâi a Universităţii, a trecutului, a prezentului şi viitorului. Se spune că oamenii sfinţesc locul. Ei, Sfera, Dascălu, Ivansuc, Dr. Luca şi mulţi alţii au consolidat o istorie plină de vervă şi vor trăi mereu în sufletele tuturor "U"-iştilor.
"Cartea asta e Biblia Universităţii", povesteşte Bogdan Blaga, vicepreşedintele Asociaţiei "Şepcile Roşii 1919". E completat de însuşi Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ. "Orice carte are o dimensiune spirituală, iar o carte bună îţi poate îmbunătăţi sufletul. "Şepcile Roşii" scrisă de Ioan Chirilă e o carte specială, iar "U" e o cunună netrecătoare". Aplauzele răsună în toată sala, se cântă Gaudeamus, iar apoi se intonează Slavă Ţie. Un final perfect de seară pentru "Şepcile Roşii" şi a lor poveste.


Reeditarea "Şepcile Roşii" s-a făcut la iniţiativa şi din fondurile suporterilor din Asociaţia Şepcile Roşii 1919 ASR 1919, fiind tipărite aproximativ 700 de volume. Un sprijin important în reeditare l-a avut şi soţia regretatului Ioan Chirilă, Iarina Demian, cea care şi-a dat acceptul ca povestea să fie scoasă din nou la suprafaţă. Noul volum a apărut la editura Grinta şi poate fi achiziţionat la preţul de 19,19 lei.

Sală plină şi multe personalităţi

La evenimentul care a avut loc de la ora 18:00 au participat peste 270 de persoane, printre care mai multe personalităţi ale Clujului, din care îi amintim pe: Şerban Ţigănaş - presedintele Dico&Tiganas, firma care a proiectat Cluj Arena, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, sociologul Vasile Dâncu, sculptorul Ilarion Voinea, foştii sportivi ai Universităţii Cluj, Nicolae Szoboszlay (cu un discurs emoţionant şi plin de savoare), Remus Câmpeanu, Alpar Meszaros, Marius Popescu, Cristi Dulca, antrenorul de acum al Universităţii, Ionel Ganea sau căpitanul lui "U" Mobitelco, Mihai Silvăşan. La prezentare au pariticipat şi fotbaliştii de la centrul de copii şi juniori al clubului, plus câteva zeci de fani al "Şepcilor Roşii". 


Remus Câmpeanu, cetăţean de onoare

Fostul mare jucător al Universităţii, Remus Câmpeanu, va primi distincţia de cetăţean de onoare al judeţului Cluj până la finalul acestei luni. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, însă acesta şi-a început discursul prin a reaminti tuturor că stadionul Cluj Arena este "proprietatea Consiliului Judeţean". "Să nu uităm că ne aflăm pe teritoriul Consiliului Judeţean (...) Domnul Remus Câmpeanu este parte din istoria acestui oraş şi merită să primească distincţia de cetăţean de onoare al judeţului", a spus Uioreanu.

 

Comenteaza