Răspunsul LPF după acuzațiile primite din partea Universității Cluj

Răspunsul LPF după acuzațiile primite din partea Universității Cluj
| Foto: lpf.ro

Liga Profesionistă a oferit o poziție în urma comunicatului emis de echipa clujeană în legătură cu tragerea la sorți a țintarului Superligii 2023-2024.

"Am luat act cu surprindere și dezamăgire de poziția virulentă la adresa LPF, adoptată de Universitatea Cluj, în legătură cu rezultatul tragerii la sorți din 27.06.2023, față de care suntem nevoiți să aducem următoarele clarificări:

Stabilirea programului de meciuri se face prin tragere la sorți și nu prin decizia arbitrară a LPF. O astfel de procedură, subordonată exclusiv hazardului, reprezintă o manifestare a fair-playului față de toți participanții, fiecare echipă având în mod concret aceleași șanse pentru a obține un program de meciuri ”favorabil”.

Există doar câteva situații, limitativ prevăzute de Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, care definesc cadrul inițial al tragerii la sorți, cum ar fi cele referitoare la respectarea programului internațional (art. 10.1), disputarea în etape alternative a jocurilor de ”acasă” de către echipele din aceiași localitate (art. 10.4), respectarea succesiunii etapelor în retur (art. 10.3) etc.

Este de observat, oricum, că niciuna din aceste situații prestabilite nu implică dezavantajarea vreunei alte echipe, ci doar conturează punctele de plecare în procedura tragerii la sorți.

De-a lungul timpului, Liga Profesionistă de Fotbal a dat curs solicitărilor venite din partea cluburilor pentru completarea cadrului inițial al tragerii la sorți, numai în măsura în care acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic și neinterzis de regulament, dacă solicitările nu au afectat șansele egale la un program ”favorabil” al vreunei alte echipe ori dacă, într-un final, echipa afectată și-a manifestat acordul pentru acest lucru.

În cazul echipei Universitatea Cluj, solicitarea recepționată în după-amiaza dinaintea tragerii la sorți conținea cererea ca primul meci să fie disputat pe teren propriu, iar ”derby-urile” împotriva echipelor FCSB, Universitatea Craiova, Dinamo, CFR 1907 Cluj, Farul Constanța și FC Rapid 1923 să fie programate după mijlocul lunii august. Solicitarea nu a fost întemeiată pe vreo prevedere regulamentară.

În raport de dispozițiile art. 10.4 din ROAF, prima cerere nu putea fi satisfăcută decât dacă cealaltă echipă din localitate, CFR 1907 Cluj, era obligată, fără tragere la sorți și fără a-și manifesta acordul, să dispute primul meci din campionat în deplasare. Este cunoscut și acceptat unanim în lumea fotbalului că începerea campionatului cu un meci în deplasare este dezavantajoasă.

Așadar, în contextul dat, modificarea condițiilor inițiale ale tragerii la sorți, în dezavantajul unei alte echipe participante și fără acordul acesteia, nu a putut fi acceptată de Liga Profesionistă de Fotbal.

În ce privește disputarea după jumătatea lunii august a ”derby-urilor” U Cluj – FCSB, U Cluj – Universitatea Craiova, U Cluj – Dinamo, U Cluj – CFR 1907 Cluj, U Cluj – Farul Constanța și U Cluj – FC Rapid 1923, solicitarea nu a putut fi luată în considerare pentru simplul fapt că satisfacerea ei ar fi implicat eliminarea parțială a procedurii tragerii la sorți, iar acest lucru nu poate fi acceptat.

În final, ne manifestăm încă odată regretul pentru limbajul defăimător și nejustificat în raport de activitatea LPF, prin care clubul Universitatea Cluj a înțeles să aducă la cunoștința publicului rezultatul negativ al demersului pe care l-a întreprins.

Liga Profesionistă de Fotbal consideră de prisos să răspundă calomniilor și acuzațiilor directe aduse prin intermediul comunicatului Universității Cluj din 27.06.2023, strict din dorința ca acest derapaj neprofesionist să înceteze în acest punct", a transmis LPF.

Comenteaza