România urcă dealul. FRF a mutat meciul Naţionalei de pe Cluj Arena în Gruia. UPDATE: FRF s-a răzgândit, meciul, pe Cluj Arena

România urcă dealul. FRF a mutat meciul Naţionalei de pe Cluj Arena în Gruia. UPDATE: FRF s-a răzgândit, meciul, pe Cluj Arena
În ciuda asigurărilor oferite de administratorii Cluj Arena, care au garantat că gazonul va arăta impecabil la ora meciului cu Muntenegru, oficialii FRF agreează varianta stadionului "Dr. Constantin Rădulescu". UPDATE: În cele din urmă, partida se va disputa pe stadionul din centrul oraşului.

UPDATE 15:15

Răsturnare de situaţie! FRF s-a răzgândit, iar partida România-Muntenegru se joacă, totuşi, pe Cluj Arena!

Federaţia a anunţat, pe site-ul oficial, că vânzarea biletelor la România-Muntenegru s-a reluat, iar meciul se dispută în locaţia anunţată iniţial.

"Federația Română de Fotbal își respectă angajamentul luat față de suporterii clujeni și ardeleni prin decizia de a organiza la Cluj-Napoca partida România-Muntenegru din preliminariile CM 2018. Din această dorință, în urma inspecției UEFA cu privire la situația gazonului de pe Cluj Arena, FRF a solicitat și o analiză comparativă de specialitate din partea forului continental care să cuprindă și situația stadionului Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca", informează FRF.

"Concluziile acestei analize comparative evidențiază avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre stadioane în perspectiva meciului din 4 septembrie, astfel că am decis ca partida de debut a "tricolorilor" în aceste preliminarii să fie găzduită de Cluj Arena", anunţă federalii.

"Avem încredere în capacitatea și disponibilitatea partenerilor noștri clujeni din cadrul acest demers organizatoric de a se asigura că suprafața de joc se va prezenta în condiții bune la ora partidei, posibilitate evidențiată și de raportul de specialitate al UEFA, în cazul unor eforturi susținute", scrie pe site-ul oficial al FRF.

UPDATE 13:35

Directorul Cluj Arena, Radu Raţiu, a postat pe contul său personal de pe o reţea de socializare o fotografie cu gazonul.

Reprezentanţii Biroului de Presă al UEFA au precizat, joi că decizia disputării meciului România-Muntenegru a fost luată de Federaţia Română de Fotbal. "Federaţia Română de Fotbal a decis ca meciul România - Muntenegru să aibă loc pe stadionul <<Dr. Constantin Rădulescu>>", se arată în răspunsul trimis de UEFA la solicitarea agenţiei Mediafax.

Una dintre problemele pe care FRF va trebui să le rezolve este cea a biletelor, peste 20.000, vândute pe Cluj Arena. Cum stadionul din Gruia poate găzdui doar 17.000 de spectatori la meciurile organizate de UEFA (o parte din tribunele construite pe schelă metalică nu pot fi folosite - n.red.), peste 3.000 de suporteri vor rămâne la porţile stadionului.

Preşedintele celor de la CFR 1907, Iuliu Mureşan, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că a fost contactat de Federaţie acum câteva zile pentru a oferi date despre starea arenei din Gruia. "Aveau nevoie de o alternativă în cazul în care Cluj Arena ar fi devenit indisponibil pentru meciul România-Muntenegru", a dezvăluit Iuliu Mureşan.

Preşedintele "feroviarilor" a declarat că stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" poate primi 17.000 de spectatori, pentru că, la meciurile internaţionale, peluza nu poate fi folosită. "Încă nu am primit nimic oficial din partea FRF, dar noi suntem pregătiţi să găzduim Naţionala. Starea gazonului e foarte bună", a precizat Iuliu Mureşan.

Marţi, trimisul UEFA, Jonathan Smith, a testat şi gazonul de pe stadionul din Gruia. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Smith nu s-ar fi declarat încântat de calitatea acestuia.

Ziua de Cluj a anunţat încă de miercuri că meciul Naţionalei are din ce în ce mai puţine şanse să se joace pe stadionul din centrul oraşului şi că suporterii din Transilvania care aşteptau să vadă pe Cluj Arena Naţionala lui Cristoph Daum ar putea fi dezamăgiţi, întrucât Federaţia Română de Fotbal ia în calcul mutarea întâlnirii pe un alt stadion.

Motivarea iniţială a deciziei era starea proastă a gazonului, după ce pe Cluj Arena a avut loc festivalul Untold, la care au fost prezenţi peste 300.000 de oameni, iar iarba a avut de suferit.

Chiar dacă administratorii Cluj Arena au dat mereu asigurări că, la ora meciului, gazonul va fi refăcut, FRF a făcut presiuni pentru mutarea partidei într-o altă locaţie. Printre motivele invocate s-a numărat chiar şi unul mai puţin obişnuit, "suprafaţa de joc arată inestetic la televizor", au declarat pentru Ziua de Cluj surse apropiate evenimentului.

Inclusiv asupra trimisului UEFA la Cluj, care a constatat că iarba se reface la parametri acceptabili, s-ar fi exercitat un lobby intens pentru ca raportul său să ofere "federalilor" motive pentru a muta România-Muntenegru pe un alt stadion. Acelaşi lobby s-ar fi făcut şi la UEFA.

FRF a sistat miercuri chiar şi vânzarea biletelor pentru România-Muntenegru, de pe Cluj Arena.

"Din punctul nostru de vedere, nu există niciun motiv pentru ca partida dintre România şi Muntenegru să nu se joace pe Cluj Arena. Aşteptăm raportul UEFA, dar suntem convinşi că va fi unul favorabil. În urma informaţiilor apărute astăzi în mass media şi a deciziei luate de FRF, de a sista vânzarea biletelor, dăm încă o dată asigurări că specialiştii de la Cluj Arena vor aduce, până la ora meciului, gazonul la standardele solicitate de către UEFA", a declarat miercuri Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, instituţie în proprietatea căreia se află Cluj Arena.

Comenteaza