S-a lansat cartea "U" Cluj, aşa cum o ştiu eu". Alin Fornade: Am fost întotdeauna fascinat de energia, entuziasmul şi inventivitatea suporterilor Universităţii

S-a lansat cartea
Cunoscutul jurnalist sportiv Alin Fornade a lansat volumul "U Cluj, aşa cum o ştiu eu", în cadrul Festivalului de Carte Transilvania.

La această lansare, pe lângă fanii "studenţilor", au fost prezenţi fotbaliştii şi oficialii Universităţii Cluj şi au luat cuvântul Gabriel Gagiu, autorul imnului "Slavă ţie studenţie", Nicolae Szoboszlay, fost component al echipei universitare, Alin Şutea, purtătorul de cuvânt al clubului şi Ovidiu Blag, coordonatorul cărţii.

Autorul cărţii, Alin Fornade, a mărturisit că dintre toate poveştile scrise în această carte, cel mai mult i-a plăcut episodul legat de o legendă a clubului, Zoli Ivansuc. Articolul a fost publicat în ZIUA de CLUJ, în 2012.

“Vă mulţumesc mult că aţi venit. E foarte important pentru mine să văd aici şi echipa de fotbal şi suporterii, familia şi prietenii. Această carte, poate e pretenţios spus, e o colecţie de texte pe care le-am scris despre Universitatea. Nu e o carte despre statistici, despre cifre, meciuri, victorii şi înfrângeri pe care le trăim săptămână de săptămână. E mai mult o carte despre sentimente, pentru că eu asta cred că înseamnă Universitatea Cluj. Aici nu veţi găsi oameni care să aştepte un trofeu sau o victorie imediată, care să fie răsfăţaţi cu o participare în cupele europene. Sunt oameni care sunt adunaţi de o prietenie de durată, de o poveste pe care încearcă şi sper, o pot duce mai departe. Am descoperit Universitatea în primul rând datorită suporterilor, pentru că am fost întotdeauna fascinat de energia, entuziasmul şi inventivitatea lor. Nu înţelegeam de ce au această pasiune pentru o echipă care, pentru mine, ca şi profan pe acea vreme, nu însemna mare lucru, în bilanţul contabil al fotbalului românesc n-avea decât un singur trofeu. Urmărind această energie a fanilor, am început uşor, uşor să văd ce înseamnă Universitatea Cluj, să-i descopăr personajele, iar aici m-a ajutat foarte mult şi regretatul istoric Gheorghe Bodea, căruia i-am şi dedicat această carte. Am ales poza de pe copertă cu fanii “şepcilor roşii“ pentru că i-am admirat mereu şi i-am simţit mereu întotdeauna aproape de mine. În acest moment sunt mândru că pot oferi acestei comunităţi un mic cadou la aniversarea de 95 de ani”, a spus autorul cărţii, Alin Fornade. 

Unul din personajele cărţii, Nicolae Szoboszlay, a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorului acestui volum.

“Salut cu multă prietenie şi respect pe toţi cei care s-au adunat aici să asculte nişte amănunte din istoria clubului şi a echipei de fotbal Universitatea Cluj. Mă bucur şi îl felicit pe autorul acestei cărţi că s-a străduit să prezinte diferite momente din istoria echipei de fotbal. Îmi pare bine şi mă simt onorat că am putut să îngroş cartea cu paginile în care a pus pe hârtie tot ce am spus eu în lunga mea activitate de jucător şi de antrenor, 60, 70 de ani. Am servit cu cinste, onestitate şi cu demnitate culorile acestui club. Vreau să subliniez şi mă laud cu asta, că eu nu numai am  antrenat , ci am şi educat. Această carte nu este doar o simplă carte, ci este o parte din istoricul echipei de fotbal Universitatea, în care prietenia, nobleţea şi demnitatea au fost şi vor fi întotdeauna caracteristice”, a spus fostul component al lui "U", Nicolae Szoboszlay.

În încheiere a luat cuvântul şi actualul antrenor al Universităţii Cluj, George Ogăraru.

"Ne bucurăm să putem susţine acest proiect prezenţa noastră. Am vrea ca să fie cât mai multe proiecte de acest gen. Felicitări lui Alin şi celor care au dat informaţiile necesare pentru ca să fie scrisă această pagină din istoria lungă a Universităţii. Considerăm că o echipă care nu-şi cunoaşte istoria nu are un viitor strălucit. În principiu, o ţară care nu-şi cunoaşte istoria nu are un viitor strălucit şi aş încheia cu Haide "U"!", a spus tânărul antrenor al echipei, în aplauzele asistenţei.

Cartea poate fi achiziţionată la preţul de 25 de lei.

 

 

 

 

 

Comenteaza