Viața unui campion european la kickbox. „Odată ce ai pășit pe treptele ringului, nu mai poți da înapoi"

Viața unui campion european la kickbox. „Odată ce ai pășit pe treptele ringului, nu mai poți da înapoi
De-a lungul anilor, Clujul a adunat o mulțime de sportivi talentați din fotbal, tenis, baschet sau handbal. Unii dintre ei s-au născut aici, iar alții au venit din diferite zone ale României ori chiar din alte țări, făcând din orașul de pe malul Someșului a doua Capitală a sportului la nivel național. Printre aceștia se numără și Andrei Pisari (22 ani), un practicant de kickbox originar din Republica Moldova, absolvent al Facultății de Jurnalism din Cluj-Napoca și, din luna martie, deținător al centurii europene la categoria "-70 kg". Este primul sportiv legitimat la un club clujean care obține acest titlu.

„Am ales kickbox-ul pentru că e diferit față de restul sporturilor. Este un sport de contact și îți oferă o doză de adrenalină unică, pe care numai în ring poți să o trăiești și să o simți. Se bazează pe respectul reciproc: față de sală, de colegi sau de adversar. Unul din prietenii mei îl practica de ceva vreme și el m-a îndrumat spre clubul unde mă pregătesc acum. Au trecut vreo 7 ani de atunci", a declarat Andrei într-un interviu acordat cotidianului Ziua de Cluj.

Sportivul legitimat la Centrul de Arte Marțiale Tengu din Cluj a vorbit despre atmosfera din timpul antrenamentelor și a meciurilor.

„Nu e ușor să faci kickbox. Când intri într-o sală, ai impresia că vii acolo ca să-ți iei și să dai pumni în cap, dar există o mulțime de pași care trebuie urmați pentru a ajunge să te lupți efectiv. În timp ce calci pe o treaptă, realizezi că mai sunt o mulțime de parcurs. Însă, după fiecare meci și antrenament, rămâi cu ceva și. chiar dacă trec mulți ani de activitate sportivă, tot ai foarte multe lucruri de învățat".

"Experiența acumulată e cel mai mare câștig, fără doar și poate. Nu oricine are curajul să intre în ring. Din momentul în care ai intrat acolo, nu mai poți da înapoi, simți asta. Trebuie să mergi înainte și, atunci când ai în fața ta o persoană necunoscută, de la care nu știi la ce să te aștepți, în tine se trezesc niște reflexe pe care altădată nu le-ai putut conștientiza, dar care în clipa respectivă te pot salva. Capacitatea ta de a le descoperi te ajută să progresezi și, totodată, să realizezi momentele în care nu ești suficient de pregătit", a mai spus campionul european.

În aceeși măsură, Andrei Pisari a subliniat importanța pregătirii din punct de vedere moral a unui combatant din kickbox.

„Eu am două antrenamente în fiecare zi, care constau în pregătire tehnică, fizică și morală. Pregătirea psihică, cu toate că mulți nu pun accent pe ea, este decisivă într-un meci. Din experiența personală, pot spune că este mult mai important să fii pregătit psihic, decât fizic. Regimul alimentar contează, de asemenea, foarte mult și trebuie să faci anumite sacrificii din acest punct de vedere, deși tentațiile culinare există, mai ales în cazul meu. Dar, în ansamblu, toate acestea - alimentația, munca pe care o depui în sală, gândurile sau emoțiile care te cuprind în timpul meciului, pregătirea psihică și timpul pe care l-ai investit - nu se compară cu plăcerea care îți este oferită de senzația de după ultimul gong, când înțelegi că efortul l-a care te-ai supus îți este apreciat din plin", a afirmat deținătorul centurii europene la categoria „-70 kg".

Pe 26 martie, Andrei Pisari a obținut centura Kombat League European Belt, după o victorie în fața italianului Francesco di Pardo la Timișoara. Întâlnirea a fost tranșată după doar 30 secunde de la prima bătaie a gongului. „M-am antrenat vreo 3 săptămâni pentru acea confruntare, dar nu cunoșteam foarte multe detalii despre oponentul meu. În primele secunde am simțit că îi e frică, pentru că se închidea după fiecare atac, și, prinzând curaj, l-am lovit cu piciorul în cap", a relatat el.

La sfârșitul lunii iunie, Andrei a participat la un turneu internațional desfășurat la Shenzen (China). Acolo, s-a luptat cu kickboxerul local Pu Pudong, în cadrul galei Faith Fight Champions. „A fost o onoare pentru mine să reprezint clubul pe tărâm asiatic. S-au adunat foarte mulți combatanți, din China, România, Croația, Iran, Thailanda și Ucraina. N-am reușit să câștig meciul cu Pudong, am fost întrecut la puncte. Însă simplul fapt că m-am aflat acolo, printre cei mai buni, reprezintă o experiență plăcută pentru mine. Cu acest prilej, am văzut că sportivii români nu sunt cu nimic mai prejos față de cei din alte țări, ba dimpotrivă, au arătat că pot să se ridice la cel mai înalt nivel. Eu, personal, nu am avut niciodată senzația că nu pot face față, pentru că antrenorul meu nu m-ar fi lăsat să intru în ring dacă nu simțea că sunt pregătit pentru un anumit adversar", a precizat tânărul luptător.

Și, totuși, de ce kickboxul nu e atât de popular în rândul spectatorilor? „Majoritatea publicului nu cunoaște în amănunt fenomenul artelor marțiale și, poate, de aceea nu își îndreaptă atenția către ele. Îți trebuie o cunoștință minimă asupra domeniului ca să înțelegi cât de greu este să te antrenezi și să practici arte marțiale. Cea mai importantă lecție rămâne, însă, aceea că artele marțiale nu reprezintă doar bătaie, ci găsirea unui echilibru între corp și minte", a completat sportivul.

Andrei Pisari are 22 ani, este originar din Republica Moldova și, în cei peste 6 ani de carieră, a strâns 24 meciuri, dintre care 22 de victorii și doar două înfrângeri (ultima suferită în fața chinezului Pu Pudong pe 25 iunie 2016, la Shenzen). În acest an, Andrei a cucerit centura Kombat League European Belt, prima de acest fel pentru un sportiv legitimat la un club sportiv clujean și Tamashy Golden Belt (la categoria „65 kg", respectiv "-70 kg").

Potrivit antrenorilor săi de la Centrul de Arte Marțiale Tengu, stilul lui Andrei de luptă este unul versatil și întotdeauna surprinzător, iar prin schimbările de ritm și loviturile care vin din unghiuri neașteptate își pune adversarii în dificultate, dar generează aprecierea spectatorilor.

Noul sezon competițional de kickbox va începe în luna septembrie, când Pisari va reveni în ring pentru a lupta atât în România, cât și în alte țări.

 

Comenteaza