Ştirile REALITATEA TV Cluj din 12 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 12 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 12 septembrie.

Prima zi de şcoală cu imn

Pentru cei peste 92 de mii de elevi clujeni, astăzi a sunat din nou clopoţelul. În toate şcolile a răsunat însă şi imnul naţional, aşa cum a ordonat ministrul Educaţiei.

Chiar dacă unii dintre elevi văd un lucru bun în începerea anului şcolar prin imnul naţional, puţini sunt cei care mai ştiu şi versurile.

VOXURI:Mi se pare o idee bună pentru că trebuie să fim şi noi puţin mai patrioţi. Deşteaptă-te române...să dăm dovezi ??? barbarii de tirani
Deşteaptă-te române...ăăăă..nu mai ştiu
Deşteaptă-te române...restul nu mai ştiu. Mi se pare inutil, ultima dată când l-am cântat a fost la grădiniţă

Sunt însă şi copii din clasele mici care se bucură de începerea şcolii.
Pentru mine a fost scurtă, aş mai fi avut atâtea de făcut...v-a fost dor de colegi? mie da, dar nu chiar de toţi

La nivelul judeţului Cluj astăzi au început clasa întâi peste 5500 de copii.


Prevederi noi

Dincolo de festivismul primei zile de şcoală, noul an de învăţământ nu a început sub cele mai bune auspicii. Prima veste proastă pentru elevi este că anul acesta vor fi supuşi recapitulărilor în primele două săptămâni de şcoală, după care vor fi evaluaţi. A doua, şi mai proastă, arată că aproape un sfert din unităţile şcolare din judeţ nu au obţinut autorizaţiile de funcţionare, şi asta înseamnă cel puţin condiţii proaste de învăţat.

SINCRON: PETER TUNDE, inspector şcolar general adjunct ISJ: Problema cea mai mare care persistă este cea a lipsei apei potabile sau curente în şcoli. Situaţii în care să fie vinovate pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare clădirile şi starea lor sunt mai puţine, 13 unităţi

În plus, o parte din prevederile noii legi a educaţiei au intrat de astăzi în vigoare.

SINCRON: MARINELA MARC, inspector şcolar general adjunct ISJ: Vor fi evaluări naţionale.....la nivel de şcoală

În cazul elevilor din clasele a 11-a sau a 12-a, profesorii vor întocmi fişe de raportare, care vor aduce la cunoştinţa părinţilor nivelul de pregătire al elevului. Prin această măsură se doreşte evitarea dezastrului de la ultimul examen de bacalaureat, când aproape jumătate dintre elevi nu au obţinut noe de trecere. Ministerul vine însă şi cu o veste bună: vacanţele de iarnă şi de primăvară vor fi mai lungi cu o săptămână.


"Studenţii" la şcoală

Antrenorul Universităţii Cluj, dar şi o parte dintre jucători au fost alături de elevii clujeni la inceperea anului scolar. Fotbaliştii şi-au amintit cum era pe cremea când făceau primii paşi în şcoală şi i-au cheamt pe cei mici în tribunele noului stadion Cluj Arena, să îşi încurajeze echipa favorită.

Prezent la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Liceul de Informatică, Ionuţ Badea, antrenorul Universităţii Cluj, a ţinut să îi cheme pe elevi să fie alături de echipă, după ce "studenţii" se vor întoarce să joace acasă pe Cluj Arena

AMBIANŢĂ: IONUŢ BADEA, antrenor Universitatea Cluj: Pe 11 octombrie se va inaugura Cluj Arena. Universitatea se întoarce acasă, iar prin jocul nostru să reuşim să vă facem să veniţi alături de noi la fiecare meci

Şi căpitanul şepcilor roşii a fost alături de elevi la Liceul pentru Deficienti de Auz. Gabriel Boştină a mărturisit că pentru el sportul a fost mai important decât orele de la clasă.

SINCRON: GABRIEL BOŞTINĂ, căpitan Universitatea Cluj: Nu prea îmi face plăcere să îmi aduc aminte de şcoală, mie mi-a plăcut mai mult fotbalul, dar mi-e dor de perioada respectivă, dar nu de şcoală

Pe de altă parte, stranierul Nasser Menassel a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment.

SINCRON: Nasser Menassel, jucător Universitatea Cluj: Pentru mine a fost o experienţă nouă, frumoasă, în Franţa nu este aşa frumos, dar e foarte frumos, dă posibilitatea elevilor să vadă şi altceva, că poţi să ajungi şi în alt domeniu.


Le e dor de clopoţel

Personalităţi ale vieţii administrative şi universitare din Cluj şi-au adus aminte astăzi cum a fost în prima zi de şcoală. Deşi obişnuiţi cu camerele de filmat, aceştia nu şi-au putut ascunde emoţiile când au fost rugaţi de Realitatea TV Clun să rememoreze ziua în care s-au aşezat pentru prima dată în bănci.

Sincron: Andrei Marga, rector UBB - "Mergând la şcoală atunci asta era la Bistriţa, am fost foarte bine primit pentru că ştiam citi, socoti destul de bine încât am parcurs foarte uşor"

Sincron: Sorin Apostu, primar Cluj-Napoca - "Ce vă mai amintiţi din prima zi de şcoală? Emoţii, emoţii foarte mari. Indiferent de vârstă, cred că am avut emoţii până în clasa a 12-a"

Sincron: Florin Stamatian, prefect Cluj "Ghiozdanul de carton cu două aţe albe, care atunci nu m-a deranjat, mi s-a părut ceva extraordinar, deşi era cam greu"

Sincron: Laszlo Attila, viceprimar Cluj-Napoca - "Ţin minte că a fost o perioadă extrem de agitată până am învăţat poezia, am fost extrem de emotiv la momentul respectiv"

Sincron: Radu Moisin, viceprimar Cluj-Napoca - "A fost o zi frumoasă. M-am bucurat să revăd câţiva prieteni din cartier şi colegi de grădiniţă".


Trafic de coşmar

Maşini bară la bară, minute în şir la semafor, pe scurt un trafic de coşmar. Asta a adus începerea anului şcolar pentru şoferii clujeni. Primăria promite că odată cu montarea noilor semafoare inteligente dinspre Mănăştur şi Mărăşti, traversarea oraşului se va face mult mai rapid.

Şoferii au avut nevoie astăzi de multă răbdare pentru a ajunge cu copiii la şcoală, sau la serviciu. Traficul rutier a fost blocat în special pe arterele principale către centru. Primăria promite însă că până la finele toamnei semafoarele inteligente, la care se lucrează în prezent, vor prelungi unda verde de la un capăt la altul al oraşului.

sincron OANA BUZATU, purt. cuv. Primăria Cluj-Napoca: semafoarele inteligente vor permite serviciului de siguranţă a circulaţiei să poată modela ritmul de schimbare a culorii semaforului în funcţie de traficul cu care se confruntă în fiecare zi. Ca un exemplu, pentru începutul perioadei de şcoală se va putea lua în calcul prelungirea culorii verzi a semaforului pentru traficul de acces către Cluj pe Calea Floreşti.

Noile semafoare sunt montate atât înspre Mănăştur de la intersecţia Calea Moţilor - George Coşbuc până pe Calea Mănăştur - strada Câmpului, cât şi înspre cartierul Mărăşti de la Bulevardul 21 Decembrie 1989, intersecţia cu strada Petofi, până la Piaţa Mărăşti. Valoarea lucrării este de aproape 1,5 milioane de lei, iar termenul de finalizare este 30 septembrie.


Boc vine după voturi

Schimbăm subiectul, vorbim de politică şi de o mutare surpriză pe care o pregăteşte PDL la Cluj. Candidatul democrat liberalilor pentru colegiul uninominal 9 la Camera Deputaţilor ar putea fi chiar premierul Emil Boc. Informaţia a fost confirmată de surse din PDL pentru Ziua de Cluj şi ziuadecj.ro.

Scenariul prevede ca, odată ajuns parlamentar, Emil Boc să fie propulsat în fruntea Camerei Deputaţilor, în locul Robertei Anastase, susţin sursele citate. În urma înţelegerii cu preşedintele Traian Băsescu, fotoliul de la Palatul Victoria va fi preluat de un tehnocrat agreat de Cotroceni. Posibila candidatură a actualului premier a fost comentată de reprezentanţii puterii.

Sincron: Florin Stamatian, prefect - "Nu cred. Cred că e un zvon de presă, e un subiect care se va toca, se va măcina"

Sincron: Radu Moisin, secretar general PDL Cluj - "Nu am auzit de o asemenea informaţie decât din presă"

Sincron: Sorin Apostu, preşedinte PDL Cluj-Napoca - "Eu cred că astfel de scenarii dacă sunt făcute de Sergiu, Nicolaescu, ar putea chiar să se facă un film"

Pe de altă parte, aceleaşi surse acreditează ideea că Emil Boc va fi susţinut şi de reprezentanţii UDMR, cei care au avut parlamentar în acest colegiu. Această cedare le-ar oferi oamenilor lui Kelemen Hunor posibilitatea de a solicita alte avantaje de la colegii de coaliţie.


Acuză magistraţii

Avocatul interlopului Marius David, zis Gore, acuză magistraţii de abuz. Apărătorul spune că judecătorii ar fi trebuit să îl elibereze pe clientul său deoarece acestuia i-a expirat mandatul de arestare preventivă. Gore va rămâne însă după gratii cel puţin încă o lună, după ce Curtea de Apel Cluj i-a respins recursul împotriva hotărârii tribunalului de prelungire a mandatului.

Potrivit apărătorului lui Marius David, zis Gore, mandatul de arestare preventivă a acestuia a expirat la sfârşitul săptămânii trecute, când s-au împlinit cele 30 de zile de la arestarea lui.Avocatul susţine că interlopul ar trebui pus în libertate deoarece recursul s-a judecat prea târziu.

SINCRON MONICA DAIRATANI, avocatul lui Gore: Ar trebui să fie încetat mandatul, da, trebuie să fie eliberat. Dacă sunt alte motive atunci poate fi reîncarcerat. Consider că se fac abuzuri în acest dosar.

Avocatul lui Gore spune că interlopul ar trebui eliberat şi pentru că fapta sa a fost greşit încadrată juridic. Potrivit apărătorului, în loc de tentativă de omor calificat, Gore ar trebui cercetat pentru lovire, o infracţiune mai puţin gravă, pentru care nu este posibilă arestarea.

SINCRON MONICA DAIRATANI, avocatul lui Gore: Este un proces preliminar eliberat de IML Cluj în care se arată clar că zilele de îngrijiri medicale sunt între 12 şi 14 zile şi fapta acestuia nu a lezat organele vitale ale părţii vătămate. Ar fi trebuit să fie începută urmărirea penală pentru infracţiunea de lovire.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj nu au ţinut cont de aceste argumente şi au decis ca interlopul Gore să fie cercetat în continuare în stare de arest. De asemenea, anchetatorii aşteaptă expertiza psihiatrică care urmează să stabilească dacă Gore avea sau nu discernământ în momentul în care l-a atacat pe brancardierul de la Urgenţă.


Prigoană, câştigător

O firmă a deputatului PDL Silviu Prigoană va administra spaţiile verzi din Cluj. Compania a câştigat cu preţul cel mai mic licitaţia organizată la jumătatea lunii august de primărie. Contractul în valoare de aproape 10 milioane de euro a fost vânat de alte două societăţi, iar marele perdant al licitaţiei este tocmai finanţatorul clubului Universitatea Cluj, Florian Walter.

Contractul de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi din oraş a fost împărţit în două loturi, ambele câştigate de compania Rosal pentru următorii patru ani. Preţul oferit a fost de 14 milioane de lei pentru primul sector şi de 20 de milioane pentru cel de al doilea. Firma patronului de la Universitatea Cluj a avut o ofertă mai mare: aproape 15 milioane de lei pentru sectorul 1 şi peste 21 de milioane pentru sectorul 2. Cea de-a treia societaeta participantă la licitaţie a fost descalificată.


Sport

Taxaţi de codaşă

Universitatea Cluj a pierdut aseară două puncte importante şi şansa unui loc pe podiumul Ligii I, după 1-1 cu cea mai slabă echipă a începutului de sezon, Concordia Chiajna. Meciul a fost la discreţia "Şepcilor roşii", care au deschis rapid scorul, însă lipsa de concentrare a clujenilor le-a permis oaspeţilor să producă una din cele mai mari surprize ale etapei.

 

 

 

Comenteaza