Ştirile REALITATEA TV Cluj din 13 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 13 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 13 septembrie.

Loviţi de tencuială

Şoc în centrul Clujului. Trei copii au fost loviţi de bucăţi de tencuială desprinse dintr-o clădire veche. Este vorba despre imobilul care adăposteşte Librăria Universităţii. Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani se aflau pe trotuar, împreună cu mama, respectiv bunica lor. Ei au suferit răni uşoare, iar medicii spun că sunt în afara oricărui pericol.

Îl doare coasta stângă, dar nu are deformări. El e ok. Glicemia trebuie să îi facem lui asta micu, ca să văd ce e cu lipotimie lui, poate să fie de la spaimă sau de la lovitură. Îl transportăm pe targa noastră cât mai puţin mişcat...

SINCRON: DANA CĂLIN, medic: Nu au leziuni care să le pună viaţa în pericol, ăsta e norocul

Trecătorii au asistat îngroziţi la cele întâmplate şi spun că doar o minune a făcut să nu aibă loc o adevărată tragedie.

VOXURI: Cred că ar fi trebuit luate măsuri.... de a se întâmpla.
Trebuie să verifice tencuielile..să se facă nenorociri

Reprezentanţii primăriei susţin că proprietarii apartamentelor din clădire au fost somaţi de două ori să repare faţada imobilului.

SINCRON: OANA BUZATU, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Toţi proprietarii imobilelor de acolo au fost somaţi...doar o parte au făcut cerere..probabil aşteaptă să fie amendaţi ca să respecte legea

Incidentul nefericit de astăzi putea fi evitat încă de săptămâna trecută, când angajaţilor primăriei li s_a refuzat accesul în apartamente pentru a da jos tencuiala distrusă. Din acest motiv, doi dintre proprietari au fost amendaţi fiecare cu câte 2.000 de lei


Crimă oribilă

Crimă oribilă într-un sat clujean din zona Dejului. O femeie a fost ucisă, mutilată şi apoi arsă într-o pădure. Rămăşiţele cadavrului carbonizat au fost descoperite de un cioban. Vă avertizăm că urmează imagini şocante.

Cadavrul femeii era mutilat. Poliţiştii i-au găsit numai capul şi trunchiul. Femeia, în vârstă de 40-45 de ani, avea un căluş în gură. Nu se ştie deocamdată dacă omorul a avut loc chiar acolo, în pădure, sau dacă s-a petrecut în altă parte. Martorii spun că au văzut noaptea un foc mare la marginea pădurii, apoi două maşini care coborau spre sat pe drumul forestier. Sătenii susţin că nu poate fi vorba despre vreo consăteancă de-a lor, pentru că trăiesc într-o comunitate restrânsă. Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili identitatea femeii şi împrejurările în care a avut loc incidentul.


Hossu se vrea liber

Fostul prim-vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Hossu, a cerut astăzi întreruperea executării pedepsei cu închisoarea. În faţa instanţei, Hossu a invocat motive medicale şi a spus că trebuie să plece în străinătate pentru un control. Magistraţii Curţii de Apel Cluj nu s-au lăsat impresionaţi şi i-au respins cererea. Este a doua oară când Mircea Hossu a solicitat să fie pus în libertate, după ce luna trecută Tribunalul Cluj i-a respins o solicitare similară.

Mircea Hossu a fost condamnat în 2003 la zece ani închisoare pentru rolul jucat în devalizarea Băncii Dacia Felix. Extrădat din Franţa în 2009, unde a fugit imediat după izbucnirea scandalului, Hossu îşi ispăşeşte pedeapsa în închisoarea de maximă siguranţă din Gherla. El le-a cerut astăzi judecătorilor să întrerupă executarea pedepsei pe motiv că este grav bolnav. Mai exact, acesta a invocat faptul că suferă de o afecţiune pulomnară şi, pentru a respira normal, are nevoie de un aparat special. Acesta necesită verificări o dată la şase luni, operaţiune care nu se poate realiza în ţară. În aceste condiţii, Hossu a cerut să fie lăsat în libertate pentru a pleca în străinătate pentru control. Magistraţii Curţii de Apel Cluj i-au respins însă cererea. Hossu s-a aflat, vreme de patru ani, în conducerea Băncii Dacia Felix.


Martor şi nuntaş

De la martor în dosarul de tâlhărie, la nuntaş. Se întâmplă în cazul jafului de la banca Transilvania, unde mai mulţi martori audiaţi în dosar au fost invitaţi la căsătoria unuia din cei doi suspecţi. Acuzatul a cerut instanţei de judecată permisiunea de a chema la nuntă mai mulţi vecini de bloc şi cunoscuţi, care sunt martori în dosar.

Judecătorii Tribunalului Cluj au apreciat că o asemenea cerere ar pune sub semnul întrebării credibilitatea martorilor şi au respins-o. Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au fost trimişi în judecată la începutul anului trecut sub acuzaţia de tâlhărie. Ei sunt acuzaţi că în februarie 2009 au jefuit o filială a Băncii Transilvania, de unde au plecat cu aproape 70.000 de euro. Instanţa mai aşteaptă rezultatele expertizei ADN din Germania. Aceasta urmează să stabilească dacă profilurile genetice ale celor doi acuzaţi corespund cu cele găsite în interiorul băncii jefuite.


Steaua, acasă la Cluj

Ardelenii au cumpărat astăzi, în prima zi de vânzare, nu mai puţin de şapte mii de bilete la meciul Steaua - Schalke 04, care se va disputa joi pe arena CFR. Daca pentru conducerea clubului bucureştean mutarea partidei la Cluj este considerată o pagubă din punct de vedere financiar, pentru fanii din Ardeal este un motiv de bucurie.

Inca de la deschiderea caselor de bilete sute de suporteri au venit ca sa isi cum un bilet la partida dintre Steaua Bucuresti si Schalke. Meciul va avea loc pe stadionul Dr Constantion Radulescu, iar biletele costa intre 30 de lei, la peluza intai, si 500 de lei in zona VIP

VOXURI: Din Ludus sunt. Va bucurati ca se joaca aici? Da, astept, ca oricare , dar se pare ca asteptam si mai mult la coada
De la ora 8 si merita, pentru Steaua merita orice. De unde esti?Din Turda. Vin multi suporteri de acolo la meci? Da, foarte multi
A venit tata de dimineata. Esti suporter Steaua sau mergi doar pentru ca se joaca la Cluj? Sunt fan Steaua
Cate bilete cumparati?zece. Pentru clujeni? da, doar pentru prieteni clujeni
Te asteptai sa fie coada chiar din prima zi? Da, normal, Steaua este Steaua oriunde merge

Initial partida dintre Steaua Bucuresti si Schalke a fost programata pe National Arena, insa dupa problemele cu gazonul aparute in meciul Romania-Franta, UEFA a hotarat ca meciul să se joace pe stadionul "Dr Constantin Radulescu" din Cluj.


Walter, supărat

Cineva mă vrea plecat din oras, spune finantatorul Universitatii Cluj, Florian Walter, după ce a pierdut licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj, în valoare de 10 milioane de euro. Contractul a fost câştigat de firma deputatului PDL Silviu Prigoană, datorită preţurilor mai mici.

Dezamăgirea omului de afaceri, Florian Walter, vine după ce primăria Cluj-Napoca a anunţat că o firmă, apartinând deputatului PDL Silviu Prigoană, este câştigătorul licitaţiei pentru administrarea spaţiilor verzi din oraş.

FLorian Walter, patron "U" Cluj:
"Ce pot să mai zic? Probabil că au fost mai buni decât noi. O să mă uit pe cifre şi o să mă edific. Mi s-ar fi părut corect să primim şi noi o bucată pentru că avem o experienţă ridicată şi cred că am făcut multe pentru oraş, inclusiv din punct de vedere al investiţiilor în terenuri de sport. Poate cineva mă vrea plecat din oraş, dar nu o să ofer această satisfacţie. Am muncit şi am investit enorm sufleteşte şi financiar"
sursa: Ziua de Cluj

Reprezentanţii Primăriei spun că licitaţia a fost organizată conform prevederilor legale:


Lucrări diferite

Patronul firmei care a câştigat contractul de reabilitare şi întreţinere a drumurilor din oraş face lucrări după cum îl taie capul. Locuitorii unei străzi din cartierul Iris îl acuză pe patron că a început să consolideze malul unui pârâu, chiar în dreptul locuinţei sale, fără avizele necesare şi fără să ţină cont că pune în pericol casele din jur. În urma sesizilor depuse de cetăţeni, primăria a dispus oprirea lucrărilor.

Oamenii de pe strada Călugăreni povestesc că ieri dimineaţă s-au trezit cu o echipă de muncitori care au început să taie bara de protecţie de pe malul pârului şi să arunce balast. Când au fost întrebaţi de autorizaţie, muncitorii au spus că o vor prezenta mai târziu şi s-au mulţumit să precizeze că lucrează la consolidarea malului.

VOX. Am înţeles că vor să facă un zid de protecţie pentru un domn de peste râu. În primă instanţă am crezut că vor face o îndiguire a tot pârâului, dar mi-au spus că dacă plătesc îmi vor face şi mie.

Locuitorii se plâng că, dacă malul opus va fi consolidat, la prima ploaie mai puternică pârâul va ieşi din matcă şi le va inunda gospodăriile.

VOX: În momentul în care deviază albia râului, atunci suntem aici expuşi la inundaţii. Nimeni nu ştie cum e când vin ploile, numai noi 18:08 MUSCĂ 18:36 Acolo dacă face o strangulare ne-am aranjat. Grădinile şi casele noastre îs aranjate.

VOX: Noi n-avem nimic, la noi nu face nimica. Numai pentru ei. Şi o să iasă apa la dumneavoastră în curte? Exact, o să spele partea asta. Partea aia se va face şi la noi se strică dup-aia.

În replică, reprezentanţii primăriei spun că pentru lucrările efectuate la albia pârâului nu e nevoie de autorizaţie de construcţie, dar au dispus totuşi suspendarea lor.

SINCRON IULIA PERŞA, biroul mass-media Primăria Cluj: Poliţia locală a fost să verifice adresa de pe strada Călugăreni. A observat că proprietarul respectiv realiza lucrări cu avizul Apelor Române. Nu este nevoie de autorizaţie de construire. Totuşi s-a dispus oprirea lucrărilor până la verificarea documentaţiei.

Nicolae Petri, patronul societăţii Diferit, nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. Firma este considerată o societate apropiată Primăriei Cluj-Napoca, după ce, în consorţiu cu o altă companie, a câştigat licitaţia pentru reabilitarea şi întreţinerea drumurilor din muncipiu. Valoarea contractului depăşeşte 140 de milioane de euro, iar înţelegerea se va întinde pe patru ani.


Polivalenta incertă

Soarta Sălii Polivalente rămâne în suspans până în 16 septembrie când Tribunalul Comercial se va pronunţa cu privire la cererea de suspendare a lucrărilor înaintată de compania ACI. De altfel, Primăria Cluj are pe rol două procese cu această firmă, care contestă atât rezultatul licitaţiei pentru construcţia sălii, cât şi încheierea contractului cu societatea Con A din Sibiu.

Reprezentanţii ACI au susţinut în instanţă că se impune oprirea lucrărilor până la soluţionarea celor două litigii aflate pe rol.

sursa: ziuadecj.ro
Avocat firma ACI:
"Lucrările la sala polivalentă trebuie suspendate atât timp cât licitaţia este contestată, oricare ar fi magnitudinea proiectului. Dacă lucrarea avansează prea mult, nu se va mai putea anula contractul, ci doar aplica alte măsuri, precum amendarea autorităţii contractante".

În schimb reprezentanţii primăriei sunt de părere că s-a luat o decizie corectă deoarece preţul oferit de câştigător este cu 40 de milioane de lei mai mic decât cel din oferta ACI.

sincron OANA BUZATU, purt. cuv. primăria Cluj-Napoca:
noi considerăm că interesul public este puternic lezat în această situaţie pentru că a anu avea sala polivalentă în mai 2012 termenul la care s-a angajat constructorul, acest lucru va crea prejudicii pentru tot ceea ce înseamnă sportul de performanţă la Cluj-Napoca

Sala Polivalentă care se ridică în vecinătatea stadionului va avea peste 7000 de locuri, terenuri pentru diverse sporturi şi un parking de circa 400 de locuri.


Vor să fie recenzori

Aproape 3.000 de persoane s-au înscris până acum pentru a lucra la recensământul din luna octombrie. Numărul de cereri este dublu faţă de cât are nevoie primăria Cluj-Napoca. Incredibil însă, cei care nu sunt acceptaţi pentru acest job temporar sunt chiar şomerii.

Înscrierile pentru operatorii de la recensământ au loc până în 15 septembrie. Cu două zile înainte de termenul final oamenii încă vin zilnic la ghişeele primăriei pentru a se înscrie.

bună ziua, aş vrea să mă înscriu la recensământul pentru populaţie, aveţi nevoie de o copie după buletin şi o copie după diploma de studii cel puţin bacalaureat. în situaţia în care veţi fi selectată veţi fi contactată telefonic şi vi se va comunica data şi ora instructajului, precum şi numărul de locuinţe, zona care vi s-a repartizat.

Operatorii de la recensământ vor lucra între 15 şi 18 zile în luna octombrie şi vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi impozabili.

sincron OANA BUZATU, purt. cuv. primăria Cluj-Napoca: Vom face o selecţie din totalul cererilor depuse în funcţie de pregătirea profesională a persoanelor. Numărul celor care vor fi chemaţi pentru instructajul care va fi organizat în săptămâna viitoare fiind 1400 nevoile de recenzori plus 300 care vor fi considerate rezerve.

Suprinzător, cei care nu pot participa ca recenzori sunt şomerii, pentru că legea nu e clară şi astfel riscă să piardă ajutorul de şomaj.

sincron DANIEL DON, director AJOFM Cluj: până nu se reglementează în HG unde se încadrează prestaţia nu putem să promovăm în rândul şomerilor acest tip de activitate.

Recensământul populaţiei se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie.


Ţărăniştii caută aliaţi

Schimbăm subiectul, vorbim de politică. "Nu ne mai permitem să rămânem încă o dată în afara Parlamentului", a declarat astăzi la Cluj preşedintele PNŢCD, Victor Ciorbea. Fostul premier a precizat că va lua în calcul orice variantă posibilă de alianţă, lăsând impresia că e dispus să negocieze atât cu USL, cât şi cu PDL.

Ciorbea spune că PNŢCD va face totul pentru a reveni în Parlament, fie prin forţe proprii, fie în cadrul unei alianţe.

Sincron: Victor Ciorbea, preşedinte PNŢCD - "PNŢCD este obligatoriu să fie partid parlamentar din toamna anului viitor. După 12 ani de extraparlamentarism este clar că partidul trebuie să-şi reia locul cuvenit în Parlament"

Fostul premier susţine că în proporţie de 90 la sută s-au rezolvat şi problemele juridice ale partidului, care a recunoscut legalitatea congresului grupării Ciorbea, printr-o sentinţă dată de Tribunalul Bucureşti.

Sincron: Victor Ciorbea, preşedinte PNŢCD - "S-a pronunţat o hotărâre firească. Să se recunoască aşa cum se recunoştea şi acum vreo 10 ani în urmă când am avut bătălia cu Lupu şi Chiriţă, să se recunoască faptul că PNŢCD este aici şi nu poate fi decât aici"

PNŢCD Cluj aripa Ciorbea a atras deja de partea sa personalităţi ale vieţii academice, printre care Paul Şerban Agachi, preşedintele Colegiului Academic al UBB, sau Doru Radosav, directorul Bibliotecii Central Universitare, în efortul de a se apropia din nou de societatea civilă.


Comasare asumată

Alegerile comasate ar putea avea loc în 18 sau în 25 noiembrie 2012, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.

La nivelul conducerii partidului, concluzia este ca alegerile să se desfăşoare pe un sistem de vot uninominal pur, a mai spus Frunzăverde, citat de agenţia Mediafax. Liderul PDL a recunoscut că UDMR susţine varianta mixtă, adică listă şi vot uninominal. Varianta comasării implică amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că nu a fost decisă încă modalitatea de promovare a legislatiei privind comasarea alegerilor, dar că nu este exclusă nici o variantă, inclusiv asumarea răspunderii Guvernului.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă acum cele mai interesante ştiri de pe website-ul ziuadecj.ro.

Cineva mă vrea plecat din oraş, a declarat finanţatorul clubului Universitatea, Florian Walter, după ce pierdut licitaţia organizată de primărie pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj. Peste 2.000 de persoane au citit această ştire pe ziuadecj.ro. Pe locul al doilea în topul accesărilor se află crima de lângă Dej. O femeie a fost ucisă şi arsă într-o pădure din nordul judeţului. De asemenea, clujenii au intrat pe ziuadecj.ro pentru a citi despre cei trei copii care au fost răniţi de bucăţi de tencuială, astăzi, la prânz, în plin centrul Clujului. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante ştiri în timp real.

 

Comenteaza