Ştirile REALITATEA TV Cluj din 14 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 14 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 14 septembrie.

Pedeapsă mărită

Curtea de Apel Cluj a mărit la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pedeapsa pentru fostul prefect de Cluj, Călin Platon. Acesta a accidentat, în vara anului trecut, o femeie şi un copil de trei luni pe trecerea de pietoni, iar bebeluşul a murit.

Curtea de Apel a admis astăzi recursul înaintat de procurori împotriva sentinţei Judecătoriei Cluj, care l-a condamnat iniţial pe Platon la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare. Procurorii au cerut în recurs o pedeapsă cu executare pentru Platon, dar procurorul de şedinţă a schimbat cererea în închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă, iar pedeapsa a fost suspendată cu un termen de încercare de cinci ani. Conform sentinţei, Platon nu are voie să conducă nici un autoturism în următorii cinci ani.


Amenzi degeaba

Nici o măsură serioasă luată de autorităţi după incidentul de ieri în care trei copii cu vârste între 7 şi 9 ani au fost loviţi de bucăţi de tencuială desprinse de pe o clădire veche din Piaţa Unirii. Momentan zona respectivă a fost împrejmuită, însă alte zeci de clădiri de acest gen din centrul istoric nu sunt semnalizate şi reprezintă un pericol permanent pentru trecători.

Incidentul care a avut loc marţi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca se poate repeta oricând. De exemplu, pe strada Dacia bucăţi dintr-un acoperiş au căzut duminică, norocul a fost că la acea oră pe aici nu trecea niciun pieton

Clujenii consideră că respectivele clădiri istorice sunt adevărate pericole.

VOXURI: Cum să nu fie periculos, în special pentru copii, e foarte periculos
Cred că din lipsă de bani nu fac, ar trebui să intervină primăria sau autorităţile

Lipsa banilor pare să fie şi motivul pentru care clădirea, din care au căzut bucăţi de tencuială peste cei trei copii, nu a fost reabilitată. Proprietarii apartamentului în cauză sunt nişte tineri care nu locuiesc acolo. Vecinii susţin că nu au puterea financiară pentru a reface faţada.

VOX VECINĂ: Nu prea ne permitem că suntem pensionari...În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi vecini. Cei care locuiesc chiar în apartamentul de unde s-a desprins

Aceşti proprietari au o altă posibilitate: să intre în programul primăriei de refacere a faţadelor clădirilor din centrul istoric. Astfel, primăria ar suporta costul lucrărilor, iar proprietarii ar returna banii în zece ani, fără dobândă. Oamenii au refuzat însă dialogul cu primăria.

SINCRON: SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: Unii locatari nu au permis nici măcar accesul pentru a constata sau a îndepărta eventulale pericole, acest lucru putând fi făcut prin ordin al instanţei. Noi am sancţionat, este prima etapă. După care ne-am adresat deja instanţei

Primăria Cluj-Napoca i-a amendat pe proprietarii apartamentului de care aparţine balconul cu suma de 2000 de lei. Iar dacă nu se înscriu în programul de refaţadizare,ar mai putea primi încă 8000 de lei amendă.


A ieşit din comă

Muncitorul în vârstă de 28 de ani care a suferit ieri un accident de muncă în comuna Mihai Viteazu a ieşit din comă. Potrivit rudelor, el a început să îşi mişte picioarele. Angajatul este în continuare internat la Clinica Chirurgie 1 cu politraumatisme craniene şi toracice. Colegul său, lăcătuşul de 43 de ani, se află în stare stabilă şi este internat la secţia de Chirurgie Toracică.

Cei doi muncitori lucrau la un depozit din comuna Mihai Viteazu când s-au dezechilibrat şi au căzut de la înălţime, suferind răni grave. Iniţial cele două victime au fost transportate de urgenţă la Spitalul din Turda după care au fost transferate la Spitalul Judeţean Cluj. Bărbatul în vârstă de 28 de ani a ajuns la Cluj în comă, în timp ce colegul lui era în stare stabilă, dar cu patru coaste rupte. În cursul zilei de astăzi tânărul de 28 de ani a ieşit din comă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj s-a sesizat în acest caz.

SINCRON EMILIAN ROŞCA, inspector-şef ITM Cluj: În momentul în care am fost anunţaţi despre producerea evenimentului, am trimis o echipă la locul evenimentului. Am dispus declanşarea unei anchete şi vom stabili şi responsabilităţile la finalul acestei anchete

Concluziile anchetei vor fi aflate în perioada următoare, când se va stabili cine este vinovat pentru acest accident de muncă şi ce măsuri vor fi luate.


Start la drumuri

Au început lucrările de reabilitare a drumurilor judeţene. Reprezentanţii Consiliului judeţean au predat astăzi amplasamentele pentru drumul Gherla - Ţaga - Cămăraş şi drumul Viişoara - Ceanu Mare - Mociu. Acestea sunt doar primele şosele judeţene care vor fi reparate în cadrul programului de 80 de milioane de euro, care include în total peste 400 de kilometri.

Lucrările de reparaţii la aceste drumuri vor dura doi ani şi sunt executate de consorţiul de firme care a câştigat licitaţia.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliu Judeţean Cluj: este un moment important pentru judeţul nostru pentru că în sfârşit începem un program serios de reabilitare a drumurilor judeţene, nu doar plombări de drumuri. acest drum de aproximativ 40 de kilometri leagă gherla-geaca de cămăraş şi practic face legătura dintre partea aceasta a judeţului şi partea de sud sud est, un drum important pentru locuitorii din această zonă şi nu numai.

Locuitorii din vecinătatea şantierului se bucură că în sfârşit drumul se repară.

vox: ar fi foarte bine că ne distrugem maşinile, plătim taxe de toate şi drumurile vedeţi cum îs, se strică zi de zi
păi e foarte bine dacă se apucă şi-l repară că-i doamne feri într-o stare de dezastru, ne străcăm numai maşinile pe aicea, am plătit tot felu de taxe de drumuri şi de dinastea şi drumu-i varză.

Mîine vor fi predate alte două drumuri judeţene pentru începerea lucrărilor, cel de la Luna de Sus - Băişoara - Buru - limita cu judetul Alba şi drumul Chinteni - Vultureni - Recea Cristur - Dealul Jurcii.


Stare de conflict

Război mocnit în PNL Cluj. Desemnarea noului birou interimar al organizaţiei municipale Cluj-Napoca a readus la suprafaţă conflicte mai vechi între liberalii clujeni. Deşi nu o recunosc deschis, majoritatea membrilor de partid spun că în în organizaţia condusă de Marius Nicoară s-au conturat mai multe tabere care luptă pentru putere.

Absenţa celor trei consilieri locali din biroul interimar nu este un motiv de conflict, crede liderul PNL Cluj Marius Nicoară. Dimpotrivă, acesta spune că noua conducere are un obiectiv foarte clar.

ALEGERILE AU PRIORITATE
MARIUS NICOARĂ, preşedinte PNL Cluj: "Noul birou are ca prioritate organizarea alegerilor, dar să nu lase la o parte activitatea organizatorică, pentru că e foarte importantă"
SURSA: ziuadecj.ro

Aczualul preşedinte interimar de la municipiu mizează şi el pe o colaborare apropiată cu cei trei consilieri locali.

Sincron: Hadrian Arion, preşedinte PNL Cluj-Napoca - "Nu,nu există nicio ruptură ...... relaţia mea cu cei trei consilieri este una foarte bună"

Mandatul biroului interimar este de trei luni, după care ar urma să fie organizatre alegeri. Până acum, doar vicepreşedintele Mihai Szeplekan şi-a anunţat candidatura, convins că alegerea sa ar aduce doar avantaje liberalilor din Cluj-Napoca.

Sincron: Mihai Szeplekan, vicepreşedinte PNL Cluj - "Sunt ferm convins că la alegerile organizaţiei municipale, domnul senator Marius Nicoară mă va susţine pentru funcţia de preşedinte dată fiind buna colaborare din ultimii 5 ani dintre noi şi susţinerea pe care i-am oferit-o în ultimii ani"

Foarte influenţi în cadrul organizaţiei clujene, tinerii liberali aşteaptă organizarea alegerilor pentru municipiu, deşi în acest moment nu au o opţiune conturată.

Sincron: Ioan Bâldea, preşedinte TNL Cluj-Napoca - "Opţiunea este personală, fiecare membru are un singur vot şi-l exprimă în cabina de vot. Să vedem candidaţii, să vedem proiectele, nu avem parti-priuri şi nu mergem după cum bate vântul"

Pe de altă parte, niciun consilier local al PNL nu a vrut să comenteze situaţia din partid.


Se toarnă beton

A început turnarea primului strat de beton pe linia de tramvai din Cluj-Napoca. Primul tronson, de aproximativ un kilometru, cuprins între Opera Maghiară şi Piaţa Mihai Viteazul, va fi gata la sfârşitul acestei luni. Reprezentanţii primărie susţin că până la finalul anului va fi finalizată şi porţiunea cuprinsă între strada Primăverii şi Podul Calvaria.

Apostu pune ciment

Linia de tramvai va fi montată pe un manşon de cauciuc, care apoi va fi acoperit cu patru straturi de ciment şi asfalt. De asemenea, în părţile laterale este prevăzut un strat de cauciuc care să protejeze şinele.

SINCRON SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: Partea de jos imprimă lipsa zgomotului, iar partea din lateral lipsa vibraţiilor. Vibraţii care, pe lângă zgomotul care îl dădeau împreună cu talpa tramvaiului, nu făceau altceva decât distrugeau zona de tramă stradală.

Pentru a finaliza lucrările la termen, muncitorii vor munci non-stop, inclusiv noaptea, când circulaţia pe strada Bariţiu se va desfăşura pe un singur sens. În paralel, muncipalitatea va relua licitaţia pentru achiziţionarea noilor tramvaie, după ce una din societăţile participante la prima licitaţie au contestat caietul de sarcini. Contestaţia a fost însă respinsă.

SINCRON: Noi am fundamentat preţul de 1,2 milioane pentru că într-un oraş din Polonia a fost cumpărat un tramvai cu 1,2 milioane de euro. CNSC a zis că dacă nu aveţi pe roţi, cât costă roata, cât costă.... Atunci am crescut preţul maximal la 1,6, dar asta nu înseamnă că nu poate veni cineva totuşi cu 1,2

Reabilitarea liniilor de tramvai din Cluj-Napoca a început la 1 iulie şi presupune modernizarea a 25 de kilometri de cale de rulare. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 120 de milioane de lei, bani obţinuţi printr-un proiect european.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă acum cele mai interesante ştiri de pe website-ul ziuadecj.ro.

Aproape 2000 de cititori au aflat astăzi, cu ajutorul site-ului ziuadecj.ro, despre patronul abonat la bani publici care îi sfidează pe clujeni. Pe locul doi în topul articolelor accesate astăzi pe site se află o analiză a departamentului economic care demonstrează că "Zonele bune scumpesc apartamentele". Ultimul loc în topul celor mai citite articole este ocupat de noul caz Fabbiani de la CFR Cluj. "Oraşul şi anturajul i-au luat minţile lui Bakary Sare", spune patronul Arpad Paszkany. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante ştiri în timp real.

 

Sport
Obiectiv: 3 puncte

Victorie la Târgu Mureş! Acesta este singurul gând al elevilor lui Ionuţ Badea, care vor să recupereze punctele pierdute în meciul cu Concordia Chiajna, terminat la egalitate, scor 1 la 1.

După semi-eşecul cu Concordia Chiajna, studenţii nu mai vor să piardă alte puncte în meciurile următoare.

SINCRON: Sebastian Achim, jucător U Cluj - Vom merge foarte montaţi la acest joc, am pierdut deja 2 puncte, dar ăsta e fotbalul, dar vom merge la Târgu Mureş ca să recuperăm punctele pierdute

Şepcile roşii aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă acasă pe Cluj Arena.

SINCRON Lukasz Szukala, jucător U Cluj - Este foarte important pentru noi pentru că este diferit să jucăm la două ore distanţă sau acasă. Cred că mai mulţi suporteri vor putea veni alături de noi, este foarte bine

Meciul dintre FCM Targu-Mures si Universitatea Cluj va avea loc luni, de la ora 19.

 

Comenteaza