Ştirile REALITATEA TV Cluj din 15 septembrie VIDEO

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 15 septembrie VIDEO
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 15 septembrie.

Viaţa costă 200.000 de euro

Despăgubiri record de 600.000 de euro acordate de Curtea de Apel Cluj familiilor celor 3 handbalişti de la clubul sportiv Unirea ucişi în 2006 într-un cumplit accident de circulaţie.

Instanţa l-a condamnat pe şoferul vinovat de producerea accidentului la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Sentinţa anuleaza hotărârea Tribunalului Cluj, care acordase daune morale mult inferioare. În momentul producerii tragicului eveniment, sportivii se întorceau spre casă, împreună cu colegii lor de echipa, dintr-un cantonament de pe litoral. Microbuzul în care se aflau a fost spulberat de un autocamion pe podul de pe peste Dunare de la Giurgeni - Vadu Oii.


Leul doborât de euro

Vesti proaste pentru romanii care au credite in euro. Moneda europeană a atins astăzi valoarea record din acest an, înregistrând o creştere de 0,13% în ultimele 24 de ore.

Moneda unică a fost cotată de către BNR la 4,294 lei, curs care nu a mai fost atins din luna decembrie a anului trecut. În acelaşi timp, dolarul american a scăzut cu 0,7%. Banca Centrală a echivalat astăzi 1 dolar cu 3,1127 lei, cu 0,02 lei mai puţin faţă de ziua de ieri. Paritatea dolar-euro este de 1,36.


Preţuri neschimbate

Studenţii au de ce să se bucure la întoarcerea din vacanţă. Universităţile clujene nu majorează preţul unui loc în cămin. Bătălia pentru obţinerea unui loc este însă foarte dură. Diferenţa va fi făcută de mediile obţinute la admitere, pentru studenţii din primul an, şi de mediile din anul de studiu, pentru ceilalţi.

Universitatea Babes-Bolyai are pentru acest an universitar 6000 de locuri de cazare, iar regia de cămin variază între 80 de lei pe lună , pentru un loc într-o cameră cu cinci paturi, şi 150 de lei pentru un loc într-o cameră pentru două persoane. UBB nu a majorat taxa de cazare de patru ani.

SINCRON: ANDREI CIUBUC, prefectul studenţilor UBB: Primele cazări vor avea loc în trei zile 28-29-30 septembrie, de înscris studenţii mai pot depune cereri pentru cămin inclusiv mâine, după aceea începe procesul de selecţie, respectiv repartizarea locurilor de cazare

Nici Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară nu a crescut regia de cămin.

SINCRON: TIBERIU FĂRCAŞ, purtător de cuvânt USAMV: USAMV pune la dispoziţia studenţilor 1043 de locuri în cele patru cămine ale universităţii, la mansardele acestora sunt locuri special dedicate doctoranzilor

Şi aici preţurile pentru un loc în cămin variază între 80 de lei şi 140 de lei.
Universitatea Tehnică pune la dispoziţia studenţilor 4.000 de locuri de cazare, acoperind peste 50% din solicitări. Preţul rămâne la fel ca anul trecut, de la 110 lei pentru cei din camerele cu patru persoane, la 240 de lei în camerele de două locuri, cu baie proprie.


Pe picior de plecare

Profesorii tineri s-au săturat de învăţământul românesc. Aproximativ jumătate dintre dascălii cu vârsta de până în 35 de ani sunt hotărâţi să părăsească sistemul educaţional în următorii 5 ani. O demonstrează un studiu realizat de sindicatele libere din învăţământ. Salariile mici, condiţiile proaste, precum şi nivelul de trai scăzut din România sunt principalele cauze pentru care profesorii vor să părăsească ţara.

Studiul relevă că aproape jumătate din dascălii tineri nu se mai simt motivaţi să rămână într-un sistem prost bugetat, spun cei care au făcut sondajul. Astfel, 41% dintre profesorii de până în 35 de ani intervievaţi doresc să iasă din învăţământ. De asemenea, 29% dintre dascăli nu sunt siguri în privinţa viitorului profesional. Dintre cadrele didactice care au răspuns sondajului, 56% lucrează în şcoli generale, 30% în licee şi colegii şi 14% în grădiniţe. Jumătate dintre respondenţi activează în mediul rural, iar cealaltă jumătate la oraş.

CU GÎNDUL LA PLECARE
41 % dintre profesorii până în 35 de ani vor să părăsească sistemul
29 % dintre dascăli nu mai sunt siguri de viitorul profesional
56 % dintre respondenţi predau în şcoli generale
30 % dintre respondenţi profesează în licee
14 % dintre intervievaţi lucrează în grădiniţe

SURSA: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar

Sincron: Lucia Cojocaru, preşedinte SLIPC: - "Profesia de dascăl e percepută în societate drept cenuşăreasa meseriilor în opinia tinerilor profesori" muscă 05:07 - 05:20 - "Nu sunt siguri în privinţa viitorului profesional, principalul motiv ar fi legat de salariile foarte mici prin care nu-şi pot asigura un trai decent"

Studiul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor din Invăţământ în perioada aprilie-iunie 2011. Au răspuns întrebărilor chestionarului 718 persoane, dintre care 23% bărbaţi şi 77% femei.


Demisie aşteptată

În timp ce dascălii mai tineri se pregătesc să plece din sistem, dar şi din ţară, un deputat clujean îi cere demisia Inspectorului şcolar general Anca Hodorogea. Aceasta este acuzată că nu se ocupă de rezolvarea problemelor din şcolile clujene.

Mircia Giurgiu susţine că inspectorul şcolar general a închis mai multe şcoli din judeţ în cadrul unui proces de comasare care a avut rezultate dezastruoase. Deputatul afirmă că foarte multe şcoli nu au avut nici în 2010 autorizaţie sanitară de funcţionare iar situaţia s-a agravat anul acesta când un sfert din şcolile clujene nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare. Parlamentarul îi cere inspectorului şef Anca Hodorogea să-şi asume responsabilitatea pentru această situaţie şi să demisioneze.

sincron MIRCIA GIURGIU, deputat independent: copiii sunt plimbaţi dintr-un sat în altul şi nu sunt siguri că vor putea să ajungă la ore datorită faptului că microbuzele circulă foaret greu, drumurile sunt destul de rele
musca 32.11-32.20 la începutul anului şcolar s-a ocupat doar de schimbarea directorilor pe criterii politicde şi nu s-a ocupat de rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcolile din mediul rural.

Inspectorul şcolar general Anca Hodorogea nu a putut fi contactată.


Fără uniforme

Elevii pot sta liniştiţi! Au scăpat de uniforme. Legea prin care erau obligati sa poarte uniforme a fost respinsa de Senat. Proiectul de lege a primit avize negative atât de la Guvern, cât şi de la comisiile de specialitate.

Cei mai mulţi dintre elevi nici nu vor să audă de uniformă. Aceştia spun că se simt bine în hainele lor şi refuză să audă de aşa ceva.

Voxuri:
1. "Nu e un model, nu e o soluţie"
2. "Tu ai fi de acord? Pentru clasele mai mici ar fi mai important"
3. "Înainte era mult mai bine, se respecta mult mai mult uniforma şcolară şi absolut tot"
4. "Mai bine-i să merg elegant, nu neapărat în uniformă. Dar tu eşti elegant acum? Nu chiar..."

De cealaltă parte, profesorii, deşi nu pot impune această regulă, spun că ar fi de preferat să se poarte uniforma şcolară.

Sincron: Lucia Cojocaru, preşedinte SLIPC: "Ar fi un mijloc prin care copiii nu ar mai face diferenţa prin anumite ţinute care sunt extravagante şi ar fi şi o etichetă şi o emblemă a fiecărei unităţi de învăţământ"

Iniţiativa introducerii uniformelor şcolare pentru ciclul primar şi gimnazial i-a aparţinut deputatului PDL Cezar Preda. Uniformele urmau să aibă un tipar unic, iar unităţile de învăţământ puteau decide doar în privinţa detaliilor legate de culoare şi model. Senatul este prima Cameră sesizată.


Atelier auto la şcoală

Primul atelier de service auto şcolar s-a deschis astăzi la Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania. Investiţia de peste 1 milion de lei a fost suportată atât din bani europeni, cât şi din fonduri ale primăriei. Un dealer auto a sponsorizat şcoala cu echipamente speciale pentru acest service.

Prima maşină diagnosticată de elevii colegiului, imediat după inaugurare, a fost chiar una a primăriei.

Un diagnostic, ceva? Pierderi de ulei. Poftim? Pierderi de ulei. Pierderi de ulei, da.

Elevii din clasa a XII-a şi-au demonstrat apoi priceperea în utilizarea simulatoarele de ultimă generaţie care permit diagnosticarea exactă a defecţiunilor

sincron CERCEŞ RADU, elev clasa XIIB: putem simula un defect al semnalizărilor, aprindem farurile, uitaţi nu mai avem lumini de frână, nu mai avem lumini de mers înapoi.

Atelierul a fost amenajat în clădirea fostei centrale termice a liceului, contribuţia primăriei fiind de 400 de mii de lei.

sincron SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: sunt sigur că toţi absolvenţii îşi vor găsi de lucru pentru că acest atelier este dotat la standardele momentului standarde europene care vor produce specialişti în domeniu bine pregătiţi.

sincron ANCA ODORINA, director colegiu: condiţii moderne de lucru, posibilitatea de a monitoriza mai atent, nu mai este lejeritattea de a merge la agenţii economici, apoi teoria se poate face exact într-un atelier de practică.

Conducerea liceului doreşte ca pe viitor acest atelier de diagnosticare şi întreţinere să aducă şi venituri şcolii.


Start la alte drumuri

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a deschis astăzi lucrările pe două noi sectoare de drum în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a şoselelor din judeţ.

Este vorba de tronsoanele Luna de Sus - Băişoara - Buru - limita cu judeţul Alba, în lungime de 42 kilometri, şi Chinteni - Vultureni - Recea Cristur - Dealul Jurcii, de 38 de kilometri. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au predat ieri alte două amplasamente, pe traseul Gherla - Ţaga - Cămăraş şi Viişoara - Ceanu Mare - Mociu.


Congres al gazului

Peste 200 de specialişti din domeniul gazului şi reprezentanţi de marcă ai companiilor de profil din toată lumea participă în aceste zile la Mediaş la primul Congres Internaţional al Gazului. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Sona-metan, formată de principalele companii de extragere, transport şi distribuţie a gazului din România.

Congresul de la Mediaş reuneşte profesioniştii de top ai acestei industrii, care discută despre principalele provocări cu care se confruntă piaţa gazelor naturale, precum şi despre soluţii pentru reducerea efectelor asupra mediului. Gaziştii români şi-au prezentat şi unele dintre obiectivele de dezvoltare pentru anii viitori, care vizează identificarea şi promovarea noilor rezerve de gaze naturale.

sincron MARCEL PITEIU, preşedinte Sonametan: am negociat un acord de prelungire al contractului de concesiune pe care îl avem cu ANRM-ul prin care ne obligăm în 5 ani de zile să investim 520 de milioane de euro. asta înseamnă 75 de sonde şi aproximativ 4000 de km de seismică 3D

Industria gazelor naturale din România are deja o tradiţie de peste 100 de ani iar Mediaşul este recunoscut ca centru al acestui domeniu.

sincron FLORIN MUNTEAN, Transgaz: aşa cum toţi specialiştii din mediaş, pentru că aici sunt marii specialişti ai gazului, au participat şi participă în toate lumea la manifestări de acest gen era normal ca toţi prietenii noştri din afară, specialişti în gaze şi petrol să fie astăzi la Mediaş.

În prezent gazul natural este considerat cea mai sigură şi curată energie dintre combustibilii folosiţi pe scară largă.


Capitală verde

Clujul s-a înscris pentru a doua oară în competiţia pentru titlul de capitală verde a României. După ce anul trecut au primit doar un premiu de consolare, autorităţile locale sunt hotărâte ca în acest an să câştige concursul.

Capitala Verde a României se află la a două ediţie. Oraşele care se înscriu în concurs trebuie să-şi prezinte şi să-şi promoveze în detaliu proiectele cu implicaţii ecologice pe care le derulează.

sincron SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: primul oraş din românia în care se introduce un sistem european de închiriat biciclete cu 52 de staţii, în care se reabilitează linia de tramvai, se extinde iluminatul public pe bază de leduri şi economie şi aşa mai departe, plantări clujul are acest potenţial şi merită să fie umbrela verde a româniei

În cadrul campaniei organizatorii vor împărţi clujenilor şi un ghid de bune practici.

sincron CORINA BRADU, coordonator Umbrela Verde: este prezentat un ghid al cetăţeanului responsabil pentru o viaţă cât mai verde, sfaturi simple pe care oricine le poate aplica.

Campania va include la Cluj, în acest weekend, un concert susţinut de Viţa de Vie şi Keo, dar şi o acţiune de ecologizare în zona Făget.


Picnic cu taxă

Amatorii de grătare şi mici vor trebui de acum încolo să plăteasă pentru a ieşi la iarbă verde. După ce senatorii au adoptat săptămâna trecută legea picnicului, primăria va trebui să amenajeze un loc special în Făget pentru asemenea distracţii. Taxa de picnic va fi, cel mai probabil, una modică.

Reprezentanţii primăriei susţin că vor amenaja un astfel de spaţiu pe terenurile publice din Făget.

sincron OANA BUZATU, purt. cuv. Primăria Cluj-Napoca: primăria nu va încerca să obţină venituri din ieşitul la picnic al clujenilor pe care îl şi încurajăm şi-l stimulăm. Ci va încerca eventual să acopere în baza noii legi costurile pe care le avem cu salubrizarea zonei după plecarea celor care vin să petreacă timp în aer liber.

Aplicarea noii legi va fi atent monitorizată de Garda de Mediu. Sancţiunile pentru nerespectarea legii ajung în cazul primăriilor şi până la 50.000 de lei.

sincron VIOREL PLEŞA, comisar şef, Garda de Mediu Cluj: ne vom implica mai mult în ceea ce priveşte administratorul, deci de a asigura pubele pentru evacuarea deşeurilor, de a asigura spaţiile speciale pentru facerea focului, de a urmări dacă se respectă condiţiile de igienă, asigurarea toaletelor ecologice, de versarea apelor uzate.

Clujenii sunt de acord cu iniţiativa legislativă

vox: da, foarte de acord, care nu face să fie amendat, numai aşa se va putea face ordine, altfel e ca la ţigani
vox: ar trebui pentru că ce se întâmplă acolo e o sălbăticie, sunt nişte oameni care lasă mizerie pe tot locul în loc să o pună la coşul de gunoi.

Noua lege interzice şi grătarele din spatele blocului sau de pe balcon.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă acum cele mai interesante ştiri de pe website-ul ziuadecj.ro.

Ştirea care anunţă că a apărut asfaltul în Parcul Mare a atras atenţia a peste 2300 de cititori ai site-ului ziuadecj.ro şi conduce topul articolelor accesate astăzi. Pe locul doi se află articolul despre patronul abonat la bani publici care îi sfidează pe clujeni, citit de peste 2200 de vizitatori ai site-ului. "Zonele bune scumpesc apartamentele la Cluj" este ştirea ca închide topul zilei. Peste 1300 de cititori au vrut să afle cât costă locuinţele în funcţie de zona în care se află acestea. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante ştiri în timp real.


Sport
Un optimist incurabil

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, consideră ca meciul cu Schalke 04 din această aseară este finala grupei din Europa League. Desi este doar prima partidă din competiţie, Becali crede ca o victorie ar duce formatia bucureşteana în faza următoare a competiţiei.

Gigi Becali a sosit astăzi la Cluj, direct de la Parlamentul European, si s-a arătat deranjat de afirmaţiile celor de la Schalke, care au spus ca pentru ei un egal în această seară ar reprezenta un esec.

SINCRON. G. Becali: Nu sunt acuma nici astia... si gata.

Becali crede ca Steaua se poate considera calificata daca trece de Schalke, in Gruia.

Sincron Gigi Becali: Este asta finala grupei? Da, se poate spune. Noi daca castigam astazi suntem in proportie de 70%, 80% calificati. E un meci important, sper sa castigam. Dupa aia nu mai avem nicio problema.

Finanţatorul Stelei a ţinut să precizeze că acesta este ultimul meci pe care Steaua îl va juca la Cluj în această ediţie a Europa League. Celelalte partide de pe teren propriu din competitie vor fi organizate pe Naţional Arena.


Steaua la Bowling

Ploaia le-a schimbat planurile jucătorilor de la Steaua Bucureşti. Jucătorii au fost nevoiţi să renunţe la plimbarea prin parc şi s-au mulţumit cu două ore la bowling. Peste tot ei au fost urmăriţi de câţiva fani care voiau să obţină autografe şi să se pozeze cu ei.

Cu doar câteva minute înainte de plecarea la plimbarea de relaxare dinaintea meciului, steliştii au fost surprinşi de ploaia care le-a dat peste cap planurile. După ce s-au pozat cu fanii care au aşteptat ore întregi în faţa hotelului pentru a-i vedea şi pentru a obţine un autograf, jucătorii au urcat în autocar, şi, în loc de plimbarea prin parcul Iuliu Haţieganu, s-a plecat la o sală de bowling. Cei mai puţini îndemânatici la lansarea bilelor s-au relaxat la o partidă de fotbal de masă sau la jocurile video.


Meci cu risc maxim

Grad de risc maxim, aşa este catalogată partida din această seară dintre Steaua Bucureşti şi Schalke 04 în cadrul grupelor Europa League. 160 de poliţişti şi circa 300 de jandarmii vor asigura ordinea publică atât în jurul stadionului cât şi în zona centrală, în preajma teraselor şi localurilor cu profil sportiv.

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă stadionului sunt atenţionaţi ca înainte şi pe timpul desfăşurării meciului, să nu comercializeze băuturi alcoolice. Cei 352 suporteri ai echipei Steaua care au interdicţie de a intra pe stadion sunt sfătuiţi de jandarmi să nu pătrundă ilegal pe stadion, altfel riscă chiar închisoarea. 2 poliţişti germani vor sosi la Cluj, pentru a acorda sprijin autorităţilor în monitorizarea suporterilor echipei Schalke 04. Circulatia va fi restricţionată sau chiar închisă între orele 18,00 - 23,30, cu excepţia riveranilor, pe străzile din jurul stadionului „Dr. Constantin Rădulescu". Poliţia rutieră recomandă şoferilor să parcheze doar în locurile special amenajate.

RISC MAXIM LA STEAUA-SCHALKE 04
MĂSURI DE ORDINE PUBLICĂ

- 160 de poliţişti şi circa 300 de jandarmi
- 352 suporteri ai echipei Steaua au interdicţie pe stadion
- Circulatia restricţionată sau închisă între orele 18,00 - 23,30
- 2 poliţişti germani vor monitoriza suporterii lui Schalke 04.

 

 

 

Comenteaza