Ştirile REALITATEA TV Cluj din 30 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 30 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 30 septembrie.

Disconnecting people

Şoc pentru Cluj, dar şi pentru economia românească: Nokia închide fabrica de la Jucu. Aproape două mii de clujeni rămân pe drumuri, iar anunţul făcut astăzi de finlandezi i-a adus pe mulţi dintre clujeni în pragul disperării. Preşedintele Nokia a motivat deciziea prin nevoia companiei de a se adapta la situaţia economică mondială şi prin modificarea extrem de rapidă a pieţei, cucerită de telefoanele de tip smartphone. De altfel, şefii Nokia au anunţat că toată producţia din România va fi absorbită de fabricile din China şi India.

Toţi cei 1.900 de muncitori au fost convocaţi încă de aseară la fabrică pentru întâlnirea de la ora 8 cu cei din conducerea concernului finlandez.

STANDU UP BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea TV: Încă de la primele ore ale dimineţii, autocare şi microbuze încărcate cu angajaţi ai Nokia, de aici de la Jucu, au început să ajungă. O parte dintre ei au avut acces în fabrică, însă ceilalţi sunt ţinuţi în faţa fabricii. Oamneii sunt îngrijoraţi pentru slujbele lor, în condiţiile în care o astfel de şedinţă organizată într-un cort special amenajat în spatele fabricii nu s-a mai organizat niciodată

AMBIANŢĂ angajat stressat care nu vrea sa vb nimic: V-au anunţat pe toţi? A mai fost o astfel de şedinţă aşa de mare? Dar n-ati auzit nimic de la colegi, sunt zvonuri că s-a închis? Ţi-e teamă că-ţi pierzi locul de muncă?

VOX: Ne-au chemat pe toţi aicea (Când?) Ieri după-masă. (Prin telefon?) Da, da. (Şi ce vi s-a spus?) Să venim aicea... ceva discuţie. Toate schimburile. (Vă este teamă pentru slujbă, este vreo posibilitate să fiţi daţi afară?) Nu ştiu nimic.

În jurul orei zece, zvonurile privind închiderea fabricii au fost confirmate. Şefii i-au anunţat pe angajaţi că fabrica va mai funcţiona până la sfârşitul anului şi că oamenii vor mai fi plătiţi până în martie 2012.

"Stimate angajat NOKIA,
Dorim să împărtăşim cu d-voastră câteva informaţii importante. Fabrica urmează să funcţioneze până la sfărşitul anului. Ne aşteptăm că veţi continua să fiţi plătit până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările. Până la sfârşitul anului vom continua să muncim. Pentru aceasta, am decis să asigurăm bonusuri suplimentare pentru dvs, în condiţiile în care ne vom atinge standardele de eficienţă şi calitate, în acelaşi mod ca şi până acum"
SURSA: NOKIA ROMÂNIA

VOX: Bineînţeles, oamenii n-au fost mulţumiţi din partea acestui eveniment neplăcut şi a acestui anunţ şi au huiduit verbal, nu le-a spus nimeni fizic, doar verbal. Nu ne-am aşteptat să fim daţi afară, dar ne aşteptam să se închidă fabrica, pentru că zvonurile au început să curgă în jur de două luni de zile, dacă nu mai bine. Producţia a mai scăzut în funcţie de..., ei au anunţat chiar în ultima perioadă că a scăzut producţia semnificativ

VOX: Cum au primit oamenii vestea? Rău, rău. La 50 de ani, ce aţi face fără calificare, doamnă?
Când veţi intrta în şomaj? În martie, în martie 2012.

VOX reprezentant fabrica, in engleza: Este o situaţie foarte dificilă, azi avem o zi foarte grea.

Nu în ultimul rând, angajaţii au fost sfătuiţi şi cum să discute cu reprezentanţii presei.

BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea TV: in cazul in care reporterii va intreabam puteti sa vorbiti, dar sa nu dati date confidentiale din companie

Nokia a anunţat că închide fabrica din România pentru că unităţile din Asia sunt mai rentabile, iar în Europa, vânzările de telefoane simple au scăzut puternic. Noua piaţă e dominată acum de vânzările de smartphone. Fabrica de la Jucu a avut un profit de 43 de milioane de euro, anul trecut şi a fost al doilea mare exportator din România, după Dacia. Fabrica a fost înfiinţată în 2008, cu o investiţie de 60 de milioane de euro.


Viaţa la Nokia

Salarii de nimic, ameninţări din partea şefilor şi şedinte săptămânale în care angajaţii erau asiguraţi că fabrica de la Jucu nu se va închide. Acestea erau condiţiile de lucru pentru o mare parte dintre cei 2.000 de clujeni care lucrau pentru producătorul finlandez de telefoane mobile. O angajată a fabricii Nokia a dezvăluit pentru Realitatea TV Cluj ce s-a discutat la şedinţa în care oamenii au fost anunţaţi că vor fi daţi afară.

Olga lucrează la fabrica Nokia din 2008, imediat după inaugurarea uzinei. La angajare a primit un salariu de bază de puţin peste 800 de lei, care ulterior a mai crescut un pic. Dar banii cu care ajungea efectiv acasă nu depăşeau 700 de lei. Asta atunci când era plătită la timp.

SINCRON angajat Nokia: Au fost luni în care am fost acasă, stam acasă fără salar, n-am fost plătiţi. Am luat chiar şi 5 milioane avans cu salar. Ceea ce se laudă ei cu facilităţi, cu premii, nu-i adevărat. În fiecare zi eşti ameninţat că dacă nu-ţi faci norma eşti dat afară, dacă greşeşti eşti trimis acasă.

Femeia spune că încă de anul trecut printre muncitori se auzea că fabrica urmează să fie închisă, lucru dezminţit cu vehemenţă de cei din conducere, în şedinţe aproape săptămânale.

SINCRON angajat Nokia: Ce spuneau la şedinţe, ce explicaţii dădeau? Că nu-i adevărat, că sunt poveşti născocite de presă ca să aibă ce scrie, ca să scoată bani din chestia asta, că Nokia vinde, că-şi fac imagine pe spatele Nokia.

Aşa că vestea închiderii fabricii a venit ca un şoc pentru muncitori.

SINCRON angajat Nokia: Au motivat prin faptul că locaţia a fost prost aleasă, că este foarte departe, că mai bine îşi extind fabrica din Asia, nu au profit pe cât se aşteptau... Au găsit ei motive. Asta-i pur şi simplu bătaie de joc ce au făcut.

Acum femeia speră să îşi găsească cât mai repede un nou loc de muncă şi să uite prin ce a trecut la fabrica de telefoane. Deşi recunoaşte că îi va fi dificil, spune că trebuie să se descurce.... cu, sau fără... Nokia.


Şoc în comuna Nokia

Cunoscută drept comuna Nokia, Jucu este în stare de şoc. Sătenii au primit cu surprindere vestea închiderii fabricii, iar unii dintre ei încă mai cred că totul a fost doar o glumă. Odată cu venirea producătorului finlandez de telefoane mobile, localitatea s-a dezvoltat cu rapiditate, iar o mare parte din localnici erau angajaţi la Nokia.

Strânşi în curtea primăriei, consilierii locali aşteptau ca edilul să se întoarcă de la Cluj pentru a organiza o şedinţă de urgenţă. Pe feţele tutror se putea citi îngrijorarea, dar mai ales dezamăgirea. Oamnenii spun că nu se aşteptau ca fabrica să se închidă, mai ales că ei sperau să atragă şi alţi investitori în comună.

SINCRON VLADIMIR MĂRGINEAN, consilier local: Suntem văduviţi la buget, atât ca forţă de muncă pentru comunitate, pentru judeţ, n-o vedem bună. Fac o întoarcere în timp acum trei ani, în 2008, când o venit Nokia, o fost un sentiment de bucurie, de, şi uite că n-o ţinut mult. Dezamăgiţi, ăsta-i cuvântul.

SINCRON VALENTIN MOLDOVA, consilier local: O fost o mană cerească când o venit şi acum practic e un dezastru. Aproape 30% din bugetul comunei Jucu venea de la Nokia. O mare dezamăgire. Mulţi oameni lucrau acolo. Şi a fost un plus venirea Nokiei şi acum este un mare minus.

La barul din Jucu ori pe uliţele comunei, sătenii discutau ultimele veşti primite de la fabrica de telefoane mobile.

De aci din comună o lucrat foarte mulţi oameni. Şi ăştia o întreţinut şi familiile, că până o mărs o n-o fost rău. Îi lua cu maşina, îi ducea. Şi dintr-o dată poc.

VOX:Cât de greu afectează comuna? Vai de capul meu, nu pot să vă spun. Veneau bani mulţi? Vai, vă daţi seama că era ceva fain pentru comuna Jucu. Vă aşteptaţi să se închidă? Nu, nu. Dar poate că chinezii îs mai amărâţi ca noi, că cică acolo se duce.

VOX: Nu m-am aşteptat. Nu aştept, n-aş vrea să se închidă. Încă nu credeţi că se-nchide? Nu, chiar dintr-o dată. Mai speraţi că-i numai...? Da, sper. Deşi nu lucru acolo.


Nokia fabrică de şomeri

La puţin timp după ce Nokia a anunţat închiderea fabricii de la Jucu, prefectul judeţului Cluj a convocat o şedinţă de urgenţă cu reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. Florin Stamatian a precizat că preocuparea principală a autorităţilor trebuie să fie cei aproape 2.000 de şomeri care rămân în urma plecării finlandezilor.

Prefectul Florin Stamatian a calificat decizia celor de la Nokia drept "o supriză neplăcută" şi s-a arătat deranjat de secretul absolut păstrat de companie, care a decis închiderea fabricii de la Jucu încă din februarie.

sincron FLORIN STAMATIAN, prefect Cluj: atunci când dispare un investitor care este cel mai mare exportator al judeţului şi cu o pondere mare din exporturile româniei, cu venituri foarte importante la bugetul naţional , chiar dacă era mare contributor şi banii mergeau la bucureşti, dar o parte se reîntorceau la Cluj, nu putem decât să regretăm.

Primarul Sorin Apostu şi-a manifestat, prin intermediul unui comunicat de presă, regretul faţă de decizia finlandezilor.

APOSTU REGRETĂ
SURSA: comunicat Primăria Cluj-Napoca
Regret că, pentru a face faţă crizei, soluţia pentru cei de la Nokia este să închidă prematur fabrica de producţie din comuna Jucu - membră a zonei metropolitane Cluj-Napoca. Doresc, însă, să îi asigur pe clujeni cu privire la faptul că această decizie radicală nu a fost motivată de condiţiile create aici pentru companie, ci de dinamica pieţei de producţie a echipamentelor de telefonie mobilă la nivel mondial.

Cei aproape 2000 de angajaţi vor mai lucra la fabrică doar până în decembrie şi vor beneficia timp de trei luni de plăţi compensatorii. Apoi vor intra în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia vrea să acceseze Fondul European împotriva Globalizării pentru a gestiona această concediere colectivă.

sincron DANIEL DON, director AJOFM Cluj: suma pe care o putem accesa de la UE destinată pentru concedierile colective mai mari de 500 de persoane, de peste 10 milioane de euro este suma pe care o putem cere legat de aceste disponibilizare colectivă. ea poate fi acordată şi ca indemnizaţii care se vor putea acorda persoanelor disponibilizate.

Rata şomajului este în acest moment la Cluj de 3,3%, iar în urma concedierilor de la Nokia ar putea ajunge la 4%.


Comisie pentru Nokia

Consilierii judeţeni au decis astăzi, în plen, înfiinţarea unei comisii care să analizeze implicaţiile închiderii fabricii Nokia. Aleşii locali vor să desecretizeze contractul cu compania finlandeză şi să obţină recuperarea celor 15 milioane de euro investiţi în parcul industrial Tetarom III, pentru a pregăti sosirea Nokia.

Conducerea Consiliului judeţean a fost informată în cursul dimineţii despre decizia boardului Nokia de închidere a fabricii de la Jucu.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj
decizia a fost luată din februarie de boardul din Finlanda cu privire la încetarea activităţii la fabrica din cluj fără ca această fabrică să fie relocată, de fapt aspectul important care a contat în luarea deciziei lor a fost faptul că subcontractorii lor sunt din Asia, transportatrea acestor materiale în românia este mult prea scumpă pentru nokia.

Consilierii judeţeni consideră că este necesară desecretizarea contractului cu Nokia pentru a se putea recupera investiţia făcută de statul român la Jucu, în acelaşi fel în care nemţii de la Bochum au reuşit în urmă cu 3 ani acelaşi lucru odată cu relocarea fabricii în România.

sincron IOAN PETRAN, consilier judeţean PNL: ştim de asemenea că în momentul în care Nokia a relocat acea locaţie din germania la fabrica din Cluj, Jucu a plătit până la ultimul euro din cei 60 de milioane primiţi de la statul german. cred că misia, misiunea CJ în acest caz este de a vedea ce conţine exact contractul dintre CJ şi Nokia şi de a recupera absolut toţi banii care s-au investit, bani publici.

sincron VALENTIN CUIBUS, consilier judeţean PSD: e sigur că nu trebuie să stăm cu mâinile în sân şi să nu facem nimic. pe de o parte am propus constituirea unei comisii care să analizeze prevederile contractului, pe de altă parte să vadă măsurile care pot fi luate, să vedem în ce măsură nokia care clar n-a fost deschisă către un dialog cu CJ şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale.

sincron VAKAR ISTVAN, consilier judeţean UDMR: trebuie găsite sau surse de locuri de muncă în zonă sau cumva viabilizată acea investiţie.

 

 

Comenteaza