Ştirile REALITATEA TV Cluj din 8 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 8 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 8 septembrie.

Start la pistă

După 50 de ani, Aeroportul Cluj va avea o pistă de aterizare-decolare nou-nouţă. Autorităţile judeţene au dat astăzi startul lucrărilor, care se ridică la 32 de milioane de euro şi ar urma să fie executate în circa 6 luni de zile. Este prima pistă care se construieşte în România în ultimii douăzeci de ani.

Noua pistă de aterizare-decolare va fi realizată în două etape. În primă fază se vor construi 2100 de metri de pistă, urmând ca lungimea finală să fie de 3.500m. În paralel urmează să fie realizat şi un proiect de deviere a cursului Someşului.

sincron DAVID CICEO, director Aeroportul Cluj: este un moment istoric, pista va avea 1200 metri lungime, 45 de metri lăţime iar cu acostamentele va ajunge la 60 m. Prin această pistă vom reuşi să atragem mai multe firme şi să oferim servicii de aterizare-decolare mult mai bune.
sincron ALIN TIŞE, preşedintele Consiliul Judeţean Cluj: Practic este o nouă etapă în dezvoltarea aeroportului, o nouă dezvoltare în istoria acestui judeţ pentru că după 50 de ani Clujul are o nouă pistă.

În următoarele trei luni constructorii se vor ocupa de realizarea proiectului tehnic după care vor trece la execuţia propriu-zisă.

sincron ŞTEFAN DIMITRIU, manager firmă de construcţii: contractul vizează atât proiectarea cât şi cât şi partea de construcţii montaj. Sperăm să avem audienţă totală la administraţiile locale din Cluj-Napoca şi Apahida pentru ca această investiţie care vizează nu numai Clujul cât întreg Ardealul să se deruleze în termen optim.

Noua pistă a aeroportului este realizată din fonduri ale Consiliului judeţean şi va fi plătită în 3 ani.


Zbor Cluj-New York

Zborurile de la Cluj la New York ar putea deveni operaţionale în cel mult 10 ani. Anunţul a fost făcut de directorul Aeroportului Internaţional, David Ciceo, aseară la Realitatea TV Cluj. Acesta a dezvăluit şi ce destinaţii noi îi aşteaptă pe clujeni, printre care unele exotice, precum Tunisia şi Egipt.

Ceea ce era un vis acum câţiva ani, poate deveni realitate. Noua infrastructură a aeroportului clujean va permite zboruri transatlantice, susţine David Ciceo.

Sincron: David Ciceo, director Aeroportul Internaţional Cluj: "Noi, real, considerăm că există potenţial pentru zboruri Cluj-New York, Cluj-Montreal. În maxim 10 ani vom putea oferi clujeni zboruri direct laq New York. Suntem convinşi că în maximum 10 ani vom avea asemenea zboruri"

Pe de altă parte, Ciceo a anunţat şi spre ce destinaţii noi se va zbura în această toamnă de la Cluj"

Sincron: David Ciceo, director Aeroportul Internaţional Cluj: "Ne bucurăm că s-au reluat zborurile turistice.........zborul de Constanţia va fi până la sfârşitul lunii septembrie"

Mai mult, pentru 2012 unul dintre noile zboruri negociate este Cluj-Amsterdam, de altfel o rută solicitată de mulţi clujeni. Cele mai căutate destinaţii rămân în continuare cele din Italia şi Spania, acolo unde lucrează foarte mulţi români din această regiune.


Gazon asigurat

Gazonul de pe Cluj Arena va arăta ca o masă de biliard pentru amicalul "U" - Kuban Krasnodar, de la mijlocul lunii octombrie, asigură firma care a montat suprafaţa de joc. După dezastrul de pe Naţional Arena, oficialii studenţilor au vrut să fie siguri că nu vor păţi ca reprezentativa României.

După ce au văzut terenul impracticabil de la meciul România-Franţa, reprezentanţii Universităţii Cluj au cerut firmei care a montat gazonul pe Cluj Arena să spună dacă suprafaţa de joc se va prezenta în condiţii optime. Reprezentantii firmei au transmis că tehnologia folosită aici este diferită de cea utilizată în cazul arenei din Bucureşti, aşa că la meciul de inaugurare nu ar trebui să existe probleme. Totuşi oficialii studenţilor sunt îngrijoraţi că terenul ar putea fi stricat de concertele organizate la începutul lunii octombrie.

SINCRON COSMIN IRIMIEŞ, director executiv U Cluj: De aici provine îngrijorarea noastră ca nu cumva.... juca la un nivel pe care ni-l dorim.

SINCRON SEBASTIAN ACHIM, jucător Universitatea Cluj: După câte am înţeles este pus gazonul de vreo trei luni la noi pe stadion.... nu vor fi astfel de probleme.

Primul meci pe Cluj Arena va fi amicalul dintre Universitatea Cluj şi echipa Kuban Krasnodar, antrenată de Dan Petrescu, partidă programată la mijlocul lunii octombrie.


Imn cu probleme

Scandalul imnului de pe Naţional Arena se mută la Cluj. Social-democraţii cer sancţionarea primarului Sorin Apostu pentru intonarea imnului la începutul şedinţelor de Consilu Local într-o altă formă decât cea legală. PSD acuză că imnul se cântă doar până la versul "un nume de Traian". Sorin Apostu a evitat să comenteze acuzaţiile.

Liderul PSD Cluj Remus Lăpuşan spune că potrivit legii ar trebui intonate patru strofe ale imnului şi nu două cum se întâmplă la Consiliul Local Cluj-Napoca. Fapt pentru care vrea sancţiuni similare ca cele date de prefectul Bucureştiului lui Marcel Pavel.

Sincron: Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj - "Domnul prefect Stamatian ar trebui să ia aceeaşi măsură pentru că şi în şedinţele de CL, la început, la intonarea imnului e opreşte după o anumită strofă care nu este în concordanţă cu ceea ce spune leagea imnului"

PSD Cluj reclamă că intonarea imnului care se termină după a doua strofă, este probabil o directivă trasată primarului Sorin Apostu chiar de Elena Udrea.

Sincron: Elena Udrea, vicepreşedinte PDL - "Noi suntem urmaşii lui Traian. Ai lui Traian Băsescu" - material de la Bucureşti
Sincron: Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj - "Pentru cei de la PDL probabil şi imnul şi alte lucruri se opresc la Traian, dar noi credem că există viaţă şi după Traian"


Acuzaţii pe centură

Lucările la centura Vâlcele-Apahida sunt în ilegalitate, deoarece nu au aviz de mediu. Acuzaţiile au fost făcute de preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, care susţine că breteaua de ocolire a centurii nu a fost aprobată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului. În aceste condiţii, liderul social-democrat cere demisia şefului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Ion Pantelimon.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca a solicitat Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj actele prin care au fost aprobate lucrările la centura Vâlcele-Apahida. Aşa a aflat că acordul de mediu al centurii a fost emis în urmă cu şase ani şi de atunci nu a mai fost reînnoit, deşi au apărut elemente noi necunoscute la acea dată. Este vorba de breteaua de un kilometru lungime care ocoleşte zona cu probleme a şantierului şi care, susţine Mircea Jorj, se află în afara legii. De aceea el cere demisia directorului DRDP Cluj, beneficiara lucrării.

SINCRON MIRCEA JORJ, preşedinte PSD Cluj-Napoca: Am decis de asemenea să continuăm..... cu realitatea din teren.

De asemenea, Mircea Jorj a solicitat şi reprezentanţilor Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului să intre în legalitate şi să aplice sancţiuni celor care au încălcat acordul de mediu emis în 2005.
Directorul DRDP Cluj, Ion Pantelimon, nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzatiile.


Cer deblocarea

Decesul infirmierei de la Chirurgie 1, pe fondul suprasolicitării, a trezit din nou mişcarea sindicală din Sănătatea clujeană. Sindicaliştii cer deblocarea posturilor şi spun că o altă tragedie se poate întâmpla oricând.

Liderul Sanitas Cluj pregăteşte un memoriu pe care îl va înainta ministrului sănătăţii, Ritli Ladislau.

SINCRON: ŞTEFAN ROMAN, lider Sanitas Cluj: Măcar acest ministru să facă un memorandum către Guvern pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, cu atât mai mult în centrul universitar Cluj-Napoca, care este asaltat de foarte mulţi pacienţi din alte judeţe.

Potrivit sindicaliştilor, pacienţii proveniţi din alte judeţe, dar trataţi la Cluj ,reprezintă 30 sau chiar 50 la sută din numărul total de persoane îngrijite în spitalele clujene. Aceştia nu fac altceva decât să crească volumul de muncă al angajaţilor.

SINCRON: ŞTEFAN ROMAN, lider Sanitas Cluj: Volumul de muncă este diferit de la o secţie la alta, dar făcând o medie, pe fondul deficitului de personal, un angajat face munca a trei sau chiar patru salariaţi care lipsesc din unitate

La nivelul judeţului Cluj deficitul de personal medical a depăşit cifra de 1400 de oameni.


Verde pentru cianuri

Comisia Europeană nu are în plan o legislaţie pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit. Anunţul a fost făcut de serviciul de presă al Directoratului General Mediu din cadrul Executivului european, la solicitarea agenţiei Mediafax.

POrnind de la proiectul de la Roşia Moantană, Parlamentul European a organizat o dezbatere în plen în luna mai 2010, iar eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie prin care cereau Comisiei europene ca până la sfârşitul anului 2011 să adopte legislaţia necesară interzicerii mineritului cu cianuri din considerente legate de riscurile de mediu şi pentru sănătate. Comisia a decis însă să nu se supună solicitării eurodeputaţilor.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă cele mai interesante ştiri ale zile de pe website-ul ziuadecj.ro.

Peste 1.500 de persoane au vrut să vadă pe ziuadecj.ro o galerie foto cu Podul Elisabeta, care a fost inaugurat aseară. Podul construit în 1902 dispune de un sistem de iluminat modern, pe bază de leduri. Pe locul al doilea în topul accesărilor este evaluarea universităţilor din România, unde insituţiile de învăţământ clujene stau foarte bine. De multă atenţie din partea cititorilor s-a bucurat şi informaţia că astăzi a fost turnat primul cancioc de ciment la noua pistă a aeroportului clujean. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă oferă toate informaţiile din oraş în timp real.


Sport

Preţuri accesibile

Tribunele noului stadion din Cluj vor fi pline la meciurile Universitatii, dau asigurari oficialii "studentilor". Acestia au spus că preturile biletelor pe Cluj Arena vor fi sub media nationala, astfel incat un număr cât mai mare de suporteri ai "specilor rosii" sa poata intra pe stadion.

Reprezentantii Universitatii Cluj vor stabili pretul biletelor pe Cluj Arena abia saptamana viitoare, dupa ce vor primi diagrama cu numerotarea locurilor. Ei ii asigura insa pe suporteri ca preturile vor fi accesibile tutror, astfel incat stadionul sa fie plin la meciurile "sepcilor rosii".

SINCRON COSMIN IRIMIES, director executiv U Cluj: Vor fi preturi sub media celor care au fost.... sa vina la acest meci cu siguranta.

Tot saptamana viitoare oficialii Unuiversitatii Cluj vor anunta si pretul abonamentelor, dar cel mai probabil acestea vor putea fi achizitionate doar pentru returul campionatului.

 

Comenteaza