Ştirile Realitatea TV din 6 septembrie

Ştirile Realitatea TV din 6 septembrie
ziuadecj.ro îţi prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 5 septembrie.

Dezastru la bac

Val de contestaţii la Cluj, după ce numai 20 la sută dintre cei peste 2.300 de candidaţi înscrişi la bacalaureatul de toamnă au reuşit să obţină note de trecere. Peste 550 de tineri s-au declarat nemulţumiţi şi speră ca mediile să le fie mărite. Lucrările contestate de la Cluj sunt recorectate azi şi mâine la Bistriţa.

Nu toţi candidaţii la sesiunea din toamnă a bacalureatului au fost la fel de bucuroşi, majoritatea au primit o veste proastă. O bună parte dintre cei respinşi au făcut deja contestaţii.

SINCRON: CĂLIN MURĂŞAN, reprezentant ISJ Cluj. La această sesiune au depus contestaţie un număr de 552 de elevi. Cele mai multe contestaţii au fost depuse la matematică, 213, la limba română, 183, dar au mai fost şi la fizică, chimie, informatică, biologie, dar şi altele

Sindincaliştii susţin că dincolo de faptul că în învăţământ calitatea cadrelor didactice este în continuă scădere, o bună parte din vină le aparţine şi candidaţiilor care şi-au pierdut interesul faţă de examenul maturităţii.

SINCRON: LUCIA COJOCARU, lider SLIP Cluj: În vacanţa de vară colegii noştri au dat meditaţii gratuite, dar ei nu s-au prezentat la aceste meditaţii. Credem că este o vină a tuturor

Candidaţii care au depus contestaţii vor afla rezultatele finale miercuri, 7 septembrie.


Preţul ghiozdanului

A mai rămas o săptămână până la prima zi de şcoală, iar părinţii sunt în febra cumpărăturilor. Toţi bobocii au nevoie de un ghiozdan, de un penar, de caiete, creioane şi multe altele. În judeţul Cluj, anul acesta vor începe clasa întâi aproximativ 5.500 de copii.

Pentru un copil care începe clasa întâi este nevoie de mai multe elemente importante. INTRĂ CARTON În primul rând este vorba despre ghiozdan, care cel mai ieftin costă 60 de lei, penarul costă 25 de lei, avem nevoie de carioci,dar şi acuarele. Totul costă aproximativ 130 de lei, IESE CARTON însă acesta este doar bugetul minim.

BUGETUL MINIM PENTRU RECHIZITE:

ghiozdan 60 lei
penar 25 lei
carioci 14 lei
acuarele 7 lei
5 caiete speciale 10 lei
bloc de desen 2,5 lei
beţişoare 2,5 lei
plastilină 3
Total: 130 lei


Dacă acesta este bugetul minim, există şi copii mai pretenţioşi care vor să aibă ghiozdane cu vedetele lor favorite. De exemplu, un ghiozdan cu Hannah Montana costă doar el 100 de lei.

Părinţii fără un buget stabilit, vin şi văd în librării care sunt ofertele şi aleg cele mai rentabile variante.

VOX PĂRINTE: Aveţi un buget? Nu avem buget, dar încercăm să ne uităm şi la preţ, dar şi la calitate

Comercianţii le vin în ajutor cu ghiozdane care cuprind deja anumite rechizite.

SINCRON: CAMELIA BĂRUŢĂ, reprezentant firmă rechizite: Conţin un penar gata echipat, doar stiloul mai lipseşte din el, un necessaire şi un săculeţ pentru sport. Toate acestea la un preţ de 285 de el. Fără aceste elemente, ghiozdanul costă 222 de lei.

Toate aceste produse pot fi găsite la preţ de producător la Târgul de rechizite şcolare care se desfăşoară până în 11 septembrie la Casa de Cultură a Studenţilor.


Bătaie pe casă

Au plătit peste 50.000 de euro pentru un apartament pe care acum sunt nevoiţi să îl împartă cu foştii ocupanţi ai locuinţei. Este povestea incredibilă a unei familii din Cluj care, din cauza unui contract dubios, este la un pas să fie evacuată din propria casă.

Povestea familiei Nosa a început în urmă cu o jumătate de an, când a cumpărat un apartament aflat în proprietatea unei firme intrate în faliment. Deşi în locuinţă stătea familia administratorului firmei, soţii Nosa au obţinut în instanţă evacuarea ei. Numai pentru câteva luni, însă, deoarece soţia administatorului a venit cu un contract de comodat încheiat cu firma soţului şi a obţinut în justiţie reîntoarcerea în apartament.

SINCRON MIHAI NOSA, proprietar: Dânşii au făcut o contestaţie, au primit reintegrare şi au venit. Au spart uşa, mi-au spart uşa de la apartament, că ei au primit reintegrare şi să vin de urgenţă să-mi scot lucrurile că ei au reintegrare în acest apartament.

Din acel moment, pentru familia Nosa a început coşmarul. Sunt obligaţi să locuiască împreună cu alte cinci persoane în apartamentul de trei camere. Şi-au împărţit dormitoarele, bucătăria şi chiar balconul. În plus, sunt nevoiţi să accepte tot felul de provocări din partea colocatarilor.

SINCRON MIHAI NOSA, proprietar: Îşi bate joc de noi. Am, mi-a trimis pe mail cerere de prietenie pe facebook. Domnul Gălăţan mie şi la soţia mea mi-a trimis cerere de prietenie pe facebook şi noi avem opt procese 13:16 MUSCĂ 12:48 Pur şi simplu ca să provoace să ajungem să-mi pierd eu minţile să fac un gest necugetat.

În replică, membrii familiei care locuia iniţial în apartament susţin că sunt nedreptăţiţi.

SINCRON MARA GĂLĂŢAN, colocatar 16:41 Sunt acte doveditoare şi într-adevăr se va afla realitatea. Pe mine şi pe familia mea, trei copii, dumneavoastră i-aţi scos abuziv în stradă. O să vedeţi, tribunalul spune asta, vă rog frumos să aflaţi.

Între cele două familii există la această oră opt procese la Judecătoria şi Tribunalul Cluj, în diverse stadii.


Tişe vrea autostradă

Cele două tronsoane de autostradă din judeţul Cluj abandonate de Bechtel ar putea fi realizate de Consiliul Judeţean, care a făcut deja o propunere în acest sens Ministerului Transporturilor. Autorităţile judeţene vor să costruiască aceste tronsoane pentru a rezolva cât mai urgent problema traficului greu şi de tranzit din Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii.

Propunerea a ajuns săptămâna trecută la ministrul Anca Boagiu. Tronsoanele pe care le vrea Consiliul JUdeţean Cluj însumează 17 kilometri şi ar costa circa 5 milioane de euro.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj: am propus ca bucata de autostradă nefinalizată de 8,5 km de la gilău la nădăşel, respectiv 8,5 km de la câmpia turzii până la limita cu judeţul mureş să fie transferat în competenţa judeţului cluj care poate să o realizeze în primă etapă în regim de drum judeţean şi în etapa a doua cu lărgirea la patru benzi să devină în regim de autostradă.

Alin Tişe a discutat propunerea sa şi cu premierul Emil Boc, care i-a promis că guvernul va analiza solicitarea. Pe de altă parte, PSD Cluj a anunţat astăzi că nu susţine această iniţiativă.


Încep reparaţiile

Lucrările de reparaţii la drumurile judeţului vor începe în cel mult 7 zile. În primă fază vor intra în reparaţii cinci drumuri, în total 200 de kilometri. În această toamnă, însă, vor începe treptat lucrările la toţi cei 400 de kilometri cuprinşi programul de asfaltare al Consiliului Judţean.

Contractele pentru cele cinci drumuri care vor fi modernizate în prima etapă au fost deja semnate, iar proiectele tehnice au fost elaborate în regim de urgenţă. Este vorba despre drumul judeţean Gilău - Someşul Rece - Mărişel; drumul Luna de Sus -Băişoara - Buru - limita cu judeţul Alba; drumul Chinteni - Vultureni - Recea Cristur - Dealul Jurcii; cel de pe traseul Viişoara - Ceanu Mare - Frata - Mociu şi, în fine, drumul judeţean Gherla - Ţaga - Cămăraş. Lucrările de reparaţii ale şoselelor din judeţ se vor întinde pe o durată de 2 ani.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj: în maxim o săptămână vom începe lucrările pe 200 de km de drumuri judeţene, au fost alese drumurile mai lungi, câte un drum din fiecare lot, practic atingem cu acest proiect întreg judeţul.


CFR, refuzată

Orice echipă din ţară, inclusiv reprezentativa României, va putea juca meciuri internaţionale pe Cluj Arena. În Liga 1, însă, numai Universitatea Cluj va avea acest privilegiu, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Alin Tişe a făcut o ofertă-surpriză clubului CFR Cluj. Administraţia judeţeană va investi şi în stadionul din Gruia, dar numai dacă arena va trece în proprietatea statului.

Precizările făcute de preşedintele Alin Tişe vin după câteva săptămâni de la solicitarea făcută de clubul CFR de a juca pe Cluj arena. Pe de altă parte, Tişe a precizat că îşi doreşte să investească în stadionul din Gruia pentru ca judeţul să aibă două arene de cinci stele, însă a pus şi o condiţie.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Cosniliul Judeţean Cluj: cluj arena va putea găzdui orice meci internaţional de la echipa naţională a româniei până la petrolul proieşti, cfr cluj, universitatea cluj, astra sau orice doriţi dumneavostră, putem să gândim o formulă în care această arenă să ajungă şi ea la nivel de Champions League de ce nu, cu o singură condiţie, să devină o arenă publică ca să putem, investi bani publici.

Propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean va fi transmisă şi reprezentanţilor CFR Cluj. Preşedintele clubului, Iuliu Mureşean, crede că varianta propusă de Alin Tişe este interesantă.

Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj 1907
sursa: ziuadecj.ro
Este o chestiune interesantă ce a propus Alin Tişe. Nu suntem împotrivă, va trebui să o analizăm foarte atent şi apoi să pornim nişte discuţii cu cei de la Consiliul Judeţean. Trebuie să vedem ce înseamnă bun public, pentru că noi am cumăpărat tribuna veche şi peluza de la sindicatul muncitorilor feroviari, suntem întabulaţi. Să vedem ce se va discuta. Repet, nu e o idee rea.

Cluj Arena va fi inaugurat pe 1 octombrie, iar primul meci care se va juca pe noul stadion este amicalul dintre Universitatea Cluj şi Kuban Krasnodars, în 11 octombrie.


Comasare cu scandal

Comasarea alegerilor locale şi generale tulbură apele în politica de pe Someş. În vreme ce puterea numără avantajele unui singur scrutin de alegeri, opoziţia acuză Executivul că vea să bulverseze electoratul.

Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul municipiului Cluj-Napoca sunt convinşi că asocierea localelor cu generalele ar aduce mai multă lume la vot, dar şi economii la buget. Pe de altă parte, cei doi recunosc că zestrea lor electorală va ajuta candidaţii PDL la parlament.

Sincron: Alin Tişe, preşedinte CJ Cluj - Cred că va crea o coerenţă şi în plan politic pentru că astfel de alegeri vor aduce negocieri şi strategii politice la nivel local şi nivel central într-un sistem unitar. Cu alte cuvinte, partidele care vor dori şă-şi creeze majorităţi la nivel local vor gândi în acelaşi plan politic şi crearea de majorităţi la nivel naţional"

Sincron: Sorin Apostu, primar Cluj-Napoca - "Tot ce înseamnă cheltuirea mai puţină a banului public ......atât alegătorii cât şi cei care vor fi votaţi"

De cealaltă parte, social-democraţii resping maniera în care PDL vrea să comaseze alegerile.

Sincron: prin telefon Dan Canta, vicepreşedinte PSD Cluj - "Este un alt mod de a induce în eroare electoratul. Cei de la PDL văd că nu mai au şanse şi atunci vor să bulverseze electoratul"

Sincron: Vasile Dâncu, PSD Cluj - "ar trebui ca să facă obiectul unei negocieri între putere şi opoziţie. Nu cred că este normal ca o asemenea hotărâre importantă să fie luată pe baza majorităţilor simple din Parlament, pentru că este o chestiune constituţională foarte importantă"

Senatorul Marius Nicoară şi deputatul Horea Uioreanu, nominalizaţi de USL pentru Primărie şi Consiliul Judeţean, nu mai sunt atât de siguri că vor mai candida la alegerile locale şi ar putea prefera din nou Parlamentul.

Sincron: prin telefon Marius Nicoară, senator PNL - "Este o decizie a partidului pe care nu pot să o schimb.......abia apoi o să decidem"

Sincron: prin telefon Horea Uioreanu, deputat PNL - "Până acolo mai trebuie să vedem......să se ajungă la comasare"

Potrivit agenţiei de presă Mediafax, PDL şi UDMR au ajuns la consens şi doresc comasarea alegerilor generale cu cele locale. Scrutinul ar putea avea loc pe 18 noiembrie 2012.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă începând de astăzi, în jurnalul orei 18.00, cele mai interesante ştiri de pe website-ul ziuadecj.ro.

Un grup de arhitecţi clujeni vrea demolarea Cluj Arena. Aceasta a fost astăzi cea mai accesată ştire pe www.ziuadecj.ro. Pe locul doi în topul accesărilor s-a clasat tot o ştire despre Cluj Arena: Alin Tişe a anunţat că orice echipă din ţară poate juca meciuri internaţionale pe noul stadion, deci şi CFR, dar partidele din Liga I sunt rezervate Universităţii Cluj. În fine, topul zilei este închis de informaţia că mai mulţi clujeni au fost lăsaţi cu ochii-n soarele Antalyei, după un faliment răsunător în Turcia. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante informaţii ale zilei, în timp real.

 

 

Comenteaza