Foto UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie. Anca Buzoianu: "E un proiect de suflet, este prima clădire a facultății de medicină"

UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie. Anca Buzoianu: "E un proiect de suflet, este prima clădire a facultății de medicină"
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie
UMF Cluj își reabilitează și modernizează clădirea de Anatomie

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest au marcat, vineri, lansarea proiectului de modernizare și reabilitare a clădirii Anatomia, valoarea proiectului depășind 11 milioane de euro.

Clădirea Anatomie a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va intra într-un proces de reabilitare și modernizare printr-un proiect cofinanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în baza unui contract încheiat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, un proiect cu o valoare estimată de peste 11 milioane de euro. 

"Anatomia" este prima şi cea mai amplă construcţie realizată în complexul medical universitar clujean, la înfiinţarea acestuia, în 1888.

"Se lansează un proiect, aș spune un proiect de suflet, cel puțin pentru mine este un proiect de suflet, ca absolvent al acestei facultăți, și anume modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomie, care se află pe strada Clinicilor nr. 3-5. Este pentru universitatea noastră un moment de răscruce, pentru că pavilionul Anatomia este clădirea cu care a început în 1888 facultatea de medicină. Este prima clădire a facultății de medicină care, de fapt, este nucleul pe care s-a dezvoltat ulterior universitatea noastră. Este un edificiu, așadar, cu o istorie foarte lungă, de peste 120 de ani", a declarat rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, la evenimentul de lansare a proiectului.

Institutul Anatomia, așa cum a fost denumit, este prima și cea mai amplă construcție care a fost realizată în complexul medical universitar clujean, aflat la început de drum, încă de la înființarea sa. 

Istoria Facultății de Medicină din Cluj a început într-o zi de octombrie a anului 1872, când a fost întemeiată Universitatea Regală Maghiară din Cluj, numită Universitatea Franz Josef începând cu 1881. Aceasta avea în componență patru facultăți, drept și științe de stat, medicină, filozofie, litere și istorie, matematică și științe naturală. Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, pe terenul pus la dispoziția universității de către societatea Muzeului Ardelean, care la rândul său l-a primit de la contele Imre Miko, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină, printre care și cea de Anatomie.

"Ansamblul a fost conceput în sistem pavilionar, dacă îl avem și astăzi, având o suprafață de aproximativ 10.000 m2. Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888, când au fost realizate clădirile Institutului de Anatomie și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igiene. Inaugurat în 1888, pavilionul Anatomie a fost proiectat de arhitectul Haussmann Alejos, profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta. (...) Clădirea are o istorie strălucită, luminată de victorii dobândite în împrejurări dificile cum au fost, de exemplu, bombardamentele din timpul celui de-a 2-lea război mondial, în care Institutul Anatomie a fost puternic avariat. Importanța acestui edificiu, care este înscris în lista monumentelor istorice din anul 2015 și este deosebit de valoros pentru învățământul medical clujean, ne-a determinat să facem toate demensurile pentru a păstra, a renova și a o moderniza", a adăugat prof. dr. Anca Buzoianu.

Clădirea are o formă de H și are trei nivele: subsol, parter și etaj, în care funcționează, în prezent, trei discipline - Anatomia, Anatomia Patologică și Medicina Legală. După realibitarea și modernizarea pavilionului, se va renunța la împărțirea spațiilor între cele trei catedre și se vor utiliza la comun în sălile de curs și cele de lucrări practice, astfel încât funcționarea întregii clădiri să devină mult mai productivă. De asemenea, dacă în prezent există 566 de locuri destinate activității didactice în clădire, după procesul de modernizare acest număr va crește la 727.

Totodată, în urma reamenajării și modernizării, în clădire vor fi disponibile și alte spații funcționale, printre care săli de lucrări practice, săli de disecții, de autopsie, laboratoare, cabinete, amfiteatre, biblioteci și săli de conferință. Mobilarea spațiilor va fi flexibilă, chiar modulară în sălile de lucrări practice, astfel încât acestea să poată fi adaptate mai mult tot tipul de activități specifice.

Potrivit rectorului UMF Cluj, în cadrul lucrărilor se va pune accent pe conservarea și punerea în valoarea materialului original "respectând într-o totul recomandările specialiștilor în domeniul restaurării monumentelor istorice": "intervențile generale la clădire vor urmări principii stricte de restaurante prin intervenții minimale, necesare și suficiente, prin utilizarea materialelor compatibile cu cele originale și prin menținerea sistemului structural și a conceptului funcțional original".

La evenimentul de lansare a proiectului au participat și directorul general al Agenției de Dezvoltare ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, împreună cu Petru Alboi-Șandru, șeful autorității de management al ADR Nord-Vest. Proiectul a fost demarat la data de 1 februarie 2023 și se estimează că lucrările de renovare vor fi finalizate până în 2029.

"Vorbim de o clădire simbolică a Clujului, foarte veche, deci avea nevoie de restaurare și din cuvintele spuse de doamna rector, eu ca și persoană care cât de cât am de-a face cu restaurarea monumentelor istorice, știu că această valoare a Clujului este în mâini bune și că va fi în continuare o capodoperă. Noi atunci când am creat programul regional de dezvoltare pentru perioada 2021-2027 am încercat să împărțim banii, nu foarte mulți, 1,4 miliarde de euro, în așa fel încât universitățile din regiunea noastră să se poată dezvolta. Și au fost proiecte, din care pentru trei am semnat deja contract, unul pentru Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, proiect pe care noi îl vom cofinanța cu o valoare de peste 6 milioane de euro, și tot respectul pentru universitate pentru că va pune o sumă importantă ca și cofinanțare a acestui proiect. Suntem aici să ajutăm dezvoltarea regiunii și pentru beneficiarii noștri, cum este și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, care și-a pregătit din timp proiectul și este un exemplu pentru regiunea noastră, suntem parteneri 100% și așteptăm să mergem să vedem clădirea Anatomia restaurată", a declarat Csilla Hegedus, directorul Agenției de Dezvoltare ADR Nord-Vest.

Pavilionul Anatomia a fost construit în stil neo-renascentist, placat integral cu cărămidă aparentă, decorațiile (soclu, brâuri, cornișă, ancadramente și portaluri) fiind confecționate din calcar. Avea o suprafață de peste 1.400 m2 și un parc propriu de aproximativ 6000 m2. În anii care au urmat celui de Al Doilea Război Mondial, s-a realizat o extindere a clădirii care astăzi adăpostește Institutul de Medicină Legală. 

 

Comenteaza