Un avocat din Cluj organizează un protest în stradă împotriva deciziei magistraților de a întrerupe activitatea instanțelor

Un avocat din Cluj organizează un protest în stradă împotriva deciziei magistraților de a întrerupe activitatea instanțelor
| Foto: Bizlaw

Avocatul clujean Ionel Marc îi cheamă pe oameni în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de protestul magistraților care au suspendat activitatea instanțelor și parchetelor pentru a protesta, la rândul lor, împotriva deciziei coaliției PSD-PNL de a tăia pensiile speciale.

Evenimentul este postat pe rețelele de socializare: “Protestul magistraților=greva ilegală!”. Acesta va avea loc joi, 29 iunie 2023, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, iar locul de întâlnire va fi lângă Statuia Memorandiștilor.

"Dorim să ne manifestăm dezacordul față de faptul că magistrații întrerup activitatea instanțelor și parchetelor în mod nelegal. Deși, prin lege, este interzisă greva în sistemul de justiție, intitulatul "protest" al magistraților întrunește toate condițiile unei greve. Avocatii sunt chemați doar pentru a primi termen de judecată, iar majoritatea cauzelor se amână pentru perioada septembrie - decembrie 2023, deși instanțele sunt investite să judece.

Pentru acest "protest" magistrații sunt retribuiți integral. Accesul la justiție este un drept garantat de art. 21 din Constituția României. Avocatii au dreptul să își exercite profesia și să reprezinte interesele justițiabililor în instanță și parchete, iar justițiabilii au dreptul la o judecată dreaptă, efectivă și într-un termen rezonabil. Nu comentam temeinicia sau netemeinicia pretențiilor, însă cerem că magistrații să respecte legea și să caute soluționarea prin dialog instituțional”, se arată în descrierea protestului organizat de avocatul clujean Ionel Marc.

Contactat de ZIUA de CLUJ, avocatul a declarat că “inițiativa este una personală, iar consiliul Baroului Cluj a menționat că nu reprezintă poziția instituțională“.

Magistrații sunt nemulțumiți că ar putea rămâne fără pensii speciale

Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv din Cluj, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat. 

Această decizie a magistrațiilor vine după ce coaliția PSD-PNL intenționează să modifice modul de acordare a pensiilor speciale. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au început să protesteze încă de miercuri 21 iunie 2023. 

„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacanțe(...). Funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota 6 de la nota 8, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, se arată în comunicatul emis de Curtea de Apel Cluj.

Comenteaza