Magistrații clujeni intră în grevă! Nu sunt de acord cu modificarea pensiilor speciale

Magistrații clujeni intră în grevă! Nu sunt de acord cu modificarea pensiilor speciale

Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv din Cluj, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat.

Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat marți proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj vor protesta, începând de mâine, prin amânarea proceselor, „cu excepţia cauzelor urgențe, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”.

„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacanțe”, iar „funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota 6 de la nota 8, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, se arată în comunicatul emis de Curtea de Apel Cluj.

Magistrații transmit că regretă „profund că am fost nevoiți să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societății ca statutul  judecătorului să fie unul puternic, respectat și independent”.

„Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societății de a avea o justiție independentă și imparțială. Independența judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societății acele garanții de independență, atăt de necesare.

Reglementarea pensiei de serviciu, și nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicții și incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor.

Eliminarea acestei componențe a independenței judecătorului este în dezacord cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept”, explică magistrații.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

 

Comenteaza