News alert Aleră meteo! Cod Galben de vreme severă în 30 de judeţe, inclusiv la Cluj. Anunţul IGSU

Aleră meteo! Cod Galben de vreme severă în 30 de judeţe, inclusiv la Cluj. Anunţul IGSU

Potrivit atenţionării ANM, treizeci de judeţe, printre care şi Cluj, intră, miercuri, sub Cod Galben de furtuni, cu descărcari electrice, ploi abundente, vânt şi grindină. Cantităţile de precipitaţii vor ajunge şi la 80 de litri pe metru pătrat. Pompierii sunt pregătiţi să intervină.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare meteorologică Cod Galben de instabilitate atmosferică şi ploi în cantităţi însemnate pentru Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei şi în zonele de munte, valabilă până vineri, 15 iunie, la ora 8.

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, jumătatea de vest a Munteniei şi în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

În zona de sud-vest şi în zona montană, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 60 - 80 de litri pe metrul pătrat.

IGSU anunţă că pompierii sunt pregatiti să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase. 

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, pompierii recomandă populaţiei ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

"De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store", transmite IGSU.

 

Poza noua 12.06.2018

Comenteaza