Update ALERTĂ hidrologică la Cluj: COD GALBEN de viituri și inundații/ Au fost emise mesaje RO-ALERT

ALERTĂ hidrologică la Cluj: COD GALBEN  de viituri și inundații/ Au fost emise mesaje RO-ALERT

Hidrologii au emis luni o avertizare Cod Galben de fenomenele hidrologice periculoase, valabilă până marți, ce vizează zone din județele Cluj, Bihor, Sălaj și Satu Mare.

UPDATE: A fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RoAlert privind fenomene hidrologice Cod Portocaliu, valabil până la ora 23.00, pentru terminalele mobile de pe raza comunelor Iara și Moldovenești, respectiv pentru râul Aries și afluenții săi.

Știrea inițială:

Hidrologii anunță că „având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.”

Codul Galben de inundații este valabil de luni, la ora 16:00, până marți, la ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor).

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Sălaj şi Cluj.

De asemenea, reamintim că este în vigoare un Cod Galben de ploi în 11 județe din centrul și nord-vestul țării, printre care și Cluj. 

Comenteaza