Aperol Spritz: istoria cocktail-ului deja legendar

Aperol Spritz: istoria cocktail-ului deja legendar

Spritz: Este cocktail-ul simbolic al aperitivelor italiene

Originile sale vorbesc germana din Austria și sunt departe de diversele Aperol și Campari. Colorat, proaspăt și nu excesiv de alcoolic. De câțiva ani încoace, Spritz revine ca cocktail-ul rege al cluburilor lumii din întreaga Italie. Mai ales după-amiaza târziu, când este timpul pentru un aperitiv.

În schimb, a fost întotdeauna suveran în Veneto, unde s-a născut la începutul secolului al XIX-lea. În prezent, nu este așa cum îl știam pe atunci. Prosecco, bitter și apă minerală? Este doar cea mai „recentă” evoluție a sa.

Spritz: o (jumătate) de cocktail austriac

Spritz are origini destul de îndepărtate. De fapt, s-a născut în timpul dominației austriece în Lombardia-Veneto între sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Când soldații habsburgi au început să cunoască vinurile din Veneto. O relație care nu a început cu dreptul: prea puternică pentru palatul lor. Așadar, pentru a îndulci aroma, oaspeții austrieci s-au gândit că cel mai bine „îndoaie” cu apă spumantul.

Aperol Spritz - idei (eMAG)

Pe scurt, un sacrilegiu pentru adevărații iubitori de vin. La baza acestui cocktail, al cărui nume derivă de fapt din verbul german spritzen, care înseamnă „a stropi”. Vin alb spumant și apă minerală: acesta a fost primul Spritz, un model austro-ungar. Și atenție, pentru că în multe zone din Friuli Venezia Giulia, dacă ceri un spritz, tot așa ți-l aduc.

O primă evoluție a avut loc la începutul secolului al XX-lea. Când primele sifoane pentru apa Seltzer s-au răspândit și au devenit o alternativă la apa minerală. Dar cocktailul așa cum îl cunoaștem astăzi s-a născut abia în anii 1920. Când se credea că „nuanța” amestecul cu puțin gust amar.

Un cocktail, o mie de variante

Nu a avut timp să spună „amar” că imediat s-au născut două versiuni. Cel mai „continental”, la Padova, cu Aperol; și clasicul „laguna” cu Select, un bitter produs de frații Pilla. Și dacă acesta din urmă rămâne doar apanajul Veneției, primul s-a răspândit în nordul Italiei din anii 1970. Și apoi a obținut un succes la nivel mondial, atât de mult încât a fost inclus în listele IBA (International Bartenders Association) sub denumirea de „Venetian Spritz”.

Nu este peste tot la fel

Fiecare oraș din Triveneto, totuși, pretinde mici diferențe mari în rețetă. Daca in Padova opteaza pentru vinul alb spumant, în Treviso găsești Prosecco, în Veneția în schimb bulele dispar și se folosește un vin alb clasic, la Udine „Tocai” Friulano. Există loc pentru imaginație și în culori, pe lângă cunoscuta variantă cu Campari în loc de Aperol. Există și bitter-uri întunecate precum China Martini sau Cynar, care sunt înlocuitori demni de bitter.

Aperol - aperitiv

Aperol se remarcă prin gustul său dulce și acru în același timp și, împreună cu vinul spumant, devine o combinație irezistibilă și inconfundabilă. Rețeta preparării sale este încă păstrată secretă de descendenții celor 3 frați: Luigi, Barbieri și Silvo. Legenda spune că numele acestui elixir provine dintr-un termen francez - „ Apéro ”, care înseamnă literalmente „aperitiv”; atat de simplu! După cum puteți vedea, numele a triumfat, deoarece este folosit până în prezent pentru a denumi băutura.

Aperol Spritz - oferte

Cu culoarea portocalie uimitoare și aroma efervescentă, Spritz este rodul unei strategii orchestrate cu înțelepciune de către grupul italian Campari, care a reușit să transforme o tradiție locală într-un fenomen global.

Rețeta de Aperol Spritz

Ingrediente: gheață, aperol, prosecco spumant, apă minerală și o felie de portocală.

Umpleți un pahar cu gheață. Adaugati prosecco spumant pana la jumatate de pahar, iar restul in aceeasi masura de aperol.

Lăsați un spațiu pentru a adăuga o notă de apă minerală și decorați cu o felie de portocală în interiorul băuturii deja servite.

Acest cocktail cu puțin alcool se ia ca aperitiv, se asorteaza foarte bine cu crustacee si peste, precum si cu gustari proaspete, ideale pentru vara.

Comenteaza