Bateriile și acumulatorii vechi nu se mai pot arunca la gunoi. Reguli noi pentru reciclare, din 18 februarie

Bateriile și acumulatorii vechi nu se mai pot arunca la gunoi. Reguli noi pentru reciclare, din 18 februarie
| Foto: casepractice.ro

Bateriile și acumulatorii vechi folosiți pentru uz caznic și pentru autovehicule nu vor mai putea fi aruncați în coșurile de gunoi. Începând cu 18 februarie 2024, Uniunea Europeană va implementa un nou regulament care aduce schimbări majore în ceea ce privește utilizarea și reciclarea bateriilor.

Acest regulament, adoptat de Parlamentul European, vizează nu doar bateriile din dispozitivele mobile și vehiculele electrice, ci și pe cele obișnuite, reîncărcabile, utilizate în produsele de uz casnic.

Scopul acestor noi reguli este de a proteja mediul și sănătatea publică prin impunerea unor standarde stricte pentru toate tipurile de baterii.Sub noua reglementare, bateriile și acumulatorii vechi nu mai pot fi eliminați odată cu restul deșeurilor menajere. Acestea trebuie aduse la centrele de reciclare sau la punctele de colect are specializate.

Directiva publicată de PE în limba română poate fi văzută AICI.

Producătorii și comercianții vor avea obligația, începând cu data de 18 februarie, de a prelua bateriile uzate de la consumatori, facilitând astfel procesul de reciclare.

Din data de 18 august 2024, bateriile vor trebui să îndeplinească cerințe suplimentare, cum ar fi identificarea unică și prezența sigiliului CE. Nerespectarea acestor cerințe poate duce la aplicarea unor amenzi semnificative. De asemenea, va fi impusă o limită strictă privind conținutul de plumb în baterii care nu va putea depăși 0,01%.

Comenteaza