Ce sunt peleții și care sunt avantajele și dezavantajele acestui combustibil ecologic

Ce sunt peleții și care sunt avantajele și dezavantajele acestui combustibil ecologic

Din ce în ce mai multă lume apelează la sobe cu peleți pentru încălzirea locuinței, fiind un combustibil ecologic și economic, cu emisii reduse de CO2. Dar ce sunt peleții? Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării acestora?

Creșterea prețurilor la energia electrică și la gaz a adus peleții la modă în ceea ce privește încălzirea locuințelor. Instalarea sobelor pe peleți crește exponențial datorită beneficiilor pe care ni le aduc aceștia.

Peleții sunt un material care nu poluează, este foarte economic și eficient, motiv pentru care mulți oameni aleg să folosească acest combustibil ecologic.

Ce sunt peleții?

Sunt multe persoane care nu știu ce sunt peleții sau care îi cunosc cel mult ca material care înlocuiește nisipul în litiera pisicilor. Peleții sunt un combustibil ecologic și economic care se formează prin aglomerarea reziduurilor de rumeguș și care au, în general, o formă cilindrică de aproximativ doi sau trei centimetri.

Este un produs natural realizat din materie organică care devine una dintre cele mai ecologice alternative la combustibilii utilizați în sistemele de încălzire. La fabricarea lor nu este necesar să se folosească niciun produs chimic.

Peleții se caracterizează, în primul rând, printr-o putere calorică ridicată datorită compoziției lor dense și emisiilor reduse de CO2. În plus, avand o dimensiune mica, pastreaza flacarile mai mult timp fara a se stinge, cu o cantitate mica de peleți.

Avantajele peleților 

- Sunt ușor de depozitat și transportat: în mod normal se vând în saci de 15 kg.

- Au o emisie scăzută de CO2, ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a ploilor acide.

- Îi găsești cu certificat ecologic care te asigură ca sunt total regenerabili si realizați din deșeuri vegetale.

- Este o soluție foarte economică, este un combustibil foarte ieftin, vei economisi energie. Între 30 si 50% fata de alte sisteme de încălzire.

- Nu produc mirosuri și sunt inofensive pentru sănătatea umană.

- Nu există risc de explozie, sunt foarte siguri.

- Promovează curățarea pădurilor de resturi vegetale, reducând riscul de incendii.

- Cantitate mai mică de cenușă: Peleții lasă în urmă o cantitate mai redusă de cenușă decât lemnul de foc.

- Sunt un combustibil foarte ieftin în comparație cu ceilalți.

- Putere calorică mare, poate încălzi rapid încăperi mari cu o cantitate mică de peleți.

- Durabilitate mare, peleții pot rezista mult timp in locuri reci si umede fara a-si pierde proprietățile.

Dezavantajele peleților 

- O sobă pe peleți poate fi instalată doar în case unifamiliale sau cu o evacuare a fumului prin acoperiș, motiv pentru care este dificil să instalezi o astfel de sobă în apartamente.

- Cu toate acestea, în construcții noi se instalează deja încălzire centrală pe bază de biomasă sau peleți, iar altele vechi pot fi adaptate pentru a fi folosite cu acest combustibil. În plus, acum sunt în vânzare sobe pe peleți fără orificii de evacuare a fumului care pot fi amplasate în orice locuință.

- Pe de altă parte, nu toate modelele de sobe pe peleți pot fi canalizate, așa că nu toate permit utilizarea căldurii pentru a încălzi încăperile din apropierea sobei centrale.

- Un alt dezavantaj al peleților este că, deși sunt ușor de depozitat și transportat, ocupă mai mult spațiu. În plus, se creează și cenușă și funingine, pe care trebuie să le curățăm în mod regulat.

- De asemenea, este adevărat că vom avea nevoie de o ventilație mai bună în locuință, deoarece arderea peleților necesită mai mult aer.

Clase de peleți în funcție de calitatea acestora

Peleții pof fi catalogați după origine și particulele contaminante ale componentelor acestora.

Peleți clasa A1

- sunt peleți fabricați din lemn virgin, adică fără adaosuri chimice. Acești peleți conțin un conținut scăzut de cenușă, azot și clor.

Peleți clasa A2

- Peleții de clasa A2 sunt peleți puțin mai mari în cenușă, azot și clor decât clasa A1.

Peleți clasa B

- Sunt peleți care folosesc lemn reciclat și deșeuri industriale. Sunt cei mai ecologici peleți prin reutilizarea materialelor, evitând astfel defrișările. In plus, lemnul tratat chimic nu este acceptat, motiv pentru care sunt tipul cel mai popular de peleți.

Etichete
Comenteaza