Ceaiul de ghimbir, aliatul tău zilnic iarna! 7 beneficii

Ceaiul de ghimbir, aliatul tău zilnic iarna! 7 beneficii

Un ceai plin de energie, incalzitor in zilele de iarna.

1. Ghimbirul poate fi de folos in cazul problemelor digestive
S-a dovedit stiintific ca ghimbirul poate reduce problemele stomacului ca de exemplu, senzatia de voma, sau greturile matinale chiar si in cazul femeilor insarcinate. In cadrul unui studiu realizat de Universitatea Stellenbosch la cele peste 1.000 de femei insarcinate participante li s-a oferit 1,5 g de ghimbir pe zi. Iar rezultatele au fost imbucuratoare: simptomele greturilor matinale au fost eliminate. Alte studii au sugerat ca ghimbirul poate actiona asupra starii de greata cauzata de chimioterapie. Se crede ca gingerolul, ingredientul activ din ghimbir, este cel care inlatura starea de rau. In plus, ghimbirul este cunoscut atat pentru proprietatile sale antiinflamatorii, cat si pentru faptul ca este un excelent antioxidant.

2. Reduce intensitatea durerilor musculare
Daca te confrunti cu febra sau durere musculara dupa ce ai facut sport, apeleaza cu incredere la ghimbir. Pacientii care au facut exercitii controlate pentru cot li s-a oferit 2g de ghimbir pe zi, timp de 11 zile. Doctorii au observat, apoi, o scadere a durerilor, rezultatele favorabile fiind puse pe seama proprietatilor antiinflamatoare ale ghimbirului.

Suferinzii de osteoartrita degenerativa, o boala ce afecteaza incheieturile, pot beneficia de pe urma consumului de ghimbir. Cercetatorii de la Universitatea Miami au observat ca pacientii cu probleme la genunchi au simtit mai putine dureri dupa ce au inceput sa ia ghimbir in fiecare zi. In timpul unui interviu pentru Arthritis Foundation, Roy Altman, liderul echipei de cercetatori a declarat: „Studiul a demonstrat ca ghimbirul afecteaza la nivel celular anumite procese inflamatorii”. Studiul s-a bucurat de un real succes, astfel ca au aparut speculatii in legatura cu posibila inlocuire a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene cu ghimbirul.

3. Proprietati antidiabetice
Un alt beneficiu al consumului de ghimbir, sub forma cruda sau in ceai, este dat de abilitatea sa de a reduce nivelul zaharului din sange. Mai multe studii au demonstrat proprietatile antidiabetice ale condimentului care poate scadea rapid nivelul glicemiei. Studiile s-au intins pe o perioada de 12 saptamani, iar oamenii de stiinta au descoperit ca ghimbirul poate imbunatati atat nivelul HbAlc (marker al controlului glicemic la pacientii diabetici), cat si al lipoproteinelor, care joaca un rol major in dezvoltarea bolilor de inima.

4. Reduce indigestia
Sunt binecunoscute proprietatile ghimbirului de calmare si linistire a stomacului. In cazul in care te confrunti cu disconfort digestiv, ceaiul de ghimbir este cu adevarat folositor. Indigestia este cauzata de golirea lenta a continutului stomacului, in vreme ce ghimbirul accelereaza acest proces. Tocmai de aceea, ceaiul de ghimbir este ideal sa fie consumat dupa masa, sau de fiecare data cand te confrunti cu un disconfort in stomac.

In plus, ghimbirul contine cantitati importante de vitamina C si magneziu, aminoacizi si minerale care sunt benefice pentru sanatate, indiferent daca te confrunti sau nu cu o indigestie. Vara poti bea ceai de ghimbir inainte de masa, insa dupa ce vremea s-a racit, il poti consuma de-a lungul intregii zile. 

5. Reduce durerile menstruale
Peste 50% dintre femei se confrunta adesea cu crampe abdominale si dureri in timpul menstruatiei. Vestea buna este ca studiile au demonstrat ca ghimbirul este la fel de eficace precum ibuprofenul in eliminarea disconfortului. Un studiu publicat Journal of Complementary and Alternative Medicine a aratat ca femeile care se confruntau cu dureri menstruale au luat  ghimbir pentru a se simti mai bine. Aceste descoperiri sunt extraordinare mai ales pentru femeile care prefera remediile naturale.

6. Ghimbirul poate inhiba declinul cognitiv si Alzheimer-ul
Simptomele Alzheimer, considerata o maladie a secolului XXI, sunt incetinite cu ajutorul unor medicamente. Insa pastilele cauzeaza si efecte secundare neplacute. Un studiu publicat in Indian Journal of Experimental Biology a aratat rezultate terapeutice incurajatoare prin folosirea a 2g de extract de ghimbir uscat combinate cu medicamentele obisnuite.

Trebuie spus si ca ghimbirul are si proprietatea de a inhiba stresul oxidativ si inflamatia cronica, care declanseaza declinul cognitiv al carui rezultat este Alzheimer-ul. In plus ghimbirul are un efect pozitiv asupra timpului de reactie dar si a imbunatatirii memoriei.

7. Ghimbirul reduce riscul de infectii
Datorita proprietatilor sale antibacteriene ghimbirul este eficace in combaterea atat a infectiilor respiratorii cat si a bacteriei care cauzeaza gingivita si periodontita. Consumul regulat de ceai de ghimbir sau gargara cu ceai de ghimbir poate ajuta la neutralizarea bacteriilor din gura.

Asadar, ne intoarcem la proverbul de la inceputul acestui articol: Are ghimbirul proprietati extraodinare? Da, noi asa credem. Indiferent daca iti place sa consumi ghimbir sub forma de ceai sau sa il folosesti ca ingredient in mancare, te vei bucura de multiplele beneficii pe care acest condiment le poseda. Si, paradox sau nu, ghimbirul este o adevarata comoara naturala.

Comenteaza