Cele mai inteligente diete din lume. Ce mănâncă oamenii care vor să trăiască mult

Cele mai inteligente diete din lume. Ce mănâncă oamenii care vor să trăiască mult
Cele mai sănătoase diete din lume au un numitor comun multiplu: fructe şi legume proaspete, cereale integrale, fasole boabe, leguminoase, grăsimi corecte: mono şi polisaturate sau ulei de măsline extra virgin, peşte şi cantităţi moderate de carne macră, apă, ceai, vin şi din când în când ciocolată neagră.
Dieta mediteraneană 

Fructe şi legume proaspete, cereale integrale, nuci, nelipsitul pahar de vin roşu, peşte, lactate, ulei de măsline ca principală sursă de grăsime, toate acestea compun una dintre cele mai sănătoase diete din lume. 

Numeroase studii au scos în evidenţă beneficiile acestei combinaţii magice de alimente, asociind-o cu o stare bună a sănătăţii, cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau demenţă. Iar cea mai recentă cercetare arată că astfel de alimente, cu focus pe fructe de pădure şi căpşuni, odată consumate, ne pot proteja contra Alzheimer. Purtătorul de cuvânt al British Dietetic Association, Anna Daniels, a declarat pentru The Independent că "dieta mediteraneană este de bază pentru o inimă sănătoasă şi pentru longevitate. Iar uleiul de măsline extra virgin este bogat în acizi graşi mono şi polisaturaţi, ideali pentru un colesterol corect".

Dieta japoneză

Populaţia Japoniei are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă din lume, iar un studiu recent a corelat acest fapt cu dieta bogată în anumiţi carbohidaţi, legume, fructe, peşte şi carne.

Guvernul japonez a publicat în 2005 un ghid culinar ce încurajează şi astăzi populaţia să adopte o dietă săracă în grăsimi saturate, alimente procesate, dar bogată în carbohidraţi obţinuţi din orez sau legume. 

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care au urmat aceste indicaţii au înregistrat o rată a mortalităţii mai mică cu 15 procente, fiind mai puţin predispuşi să dezvolte boli din cauza unei proaste circulaţii a sângelui.

"Pentru cei care cred că orezul alb este o mâncare nesănătoasă, japonezii sunt dovada vie că această teorie nu este deloc adevărată", spune Daniels.

De asemenea, ceaiul şi apa sunt consumate cu regularitate în Japonia, fiind preferate în locul băuturilor procesate.

Dieta nordică

Pâine de secară, peşte gras, fructe locale, legume rădăcinoase, lapte fermentat şi brânză reprezintă mâncarea de bază în ţările nordice, precum Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda sau Islanda.

Un nou studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că această dietă este comparabilă cu cea mediteraneană, descoperindu-se că reduce procesul inflamatoriu în organism asociat mai ales cu cancerul de colon.

Dieta nordică este bogată în fibre, cu un nivel foarte redus de zahăr. Nordicii consumă puţină carne şi produse lactate procesate, afimă Daniels.

Dieta vest africană

Populaţia din Mali, Chad, Senegal şi Sierra Leone i-a întrecut chiar şi pe japonezi la capitolul a mânca sănătos, arată un studiu al Universităţii din Cambridge, care a evaluat consumul de alimente sănătoase, adică fructe, legume, cereale integrale, peşte şi mâncare bogată în fibre şi omega 3. Concluzia: dietele din Africa de Vest s-au clasat în vârf.

Mâncarea din Afria de Vest variază mult în cele 16 ţări, însa în toate aceste bucătării poţi găsi orez Jollof, tocană de alune de pamânt, peşte uscat şi afumat şi ignamă.  

"Dieta este bogată în cereale, legume şi considerabil mai puţină mâncre procesată ca în ţările occidentale", spune Daniels, adăugând că este o dietă slabă în calorii ce reduce rata diabetului şi a obezităţii. În acelaşi timp însă, adesea, această valoare scăzută a caloriilor se poate vedea în cazurile de malnutriţie şi în lipsa hranei în unele dintre aceste state.

Dieta franceză

Franţa este un paradox pentru oamenii de ştiinţă. Cum se poate ca o naţiune care consumă alimente bogate în grăsimi saturate, precum brânzeturile, să aibă o rată atât de scăzută a bolilor de inimă şi a obezităţii?

Oamenii de ştiinţă spun ca secretul stă în cantitatea de mâncare consumată. Francezii nu-şi refuză niciodată croissante, brânza grasă şi cărnuri, însă toate vin în porţii mici.

În timp ce restaurantele din Paris servesc farfurii cu 277 g de mâncare în medie, în Philadelphia, clienţii primesc  porţii de 346 g. De asemenea, cercetătorii au observat că mâncând produse de calitate înaltă, foarte gustoase, pot ajuta o persoană să nu mai simtă nevoia de a mânca mult.

"Dieta franceză conţine brânză, pâine şi vin. Porţiile sunt însă mult mai mici ca în Marea Britanie şi Statele Unite, iar consumul general de calorii este mai scăzut", explică Daniels.

 

Comenteaza