Coada Calului, planta care prelungește viața

Coada Calului, planta care prelungește viața
Coada – calului se găseşte pe câmpuri, terasamente de cale ferată şi povârnişuri. Acea varietate care creşte pe pământ argilos este cea mai tămăduitoare.

Substante active

Tulpina: oxid salicic (5-7%), gluteolină, nicotină, palustrină și palustridină, fitosterină, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu.

Sporii: acizii cu lant lung alfa, omega-dicarboxilici

Indicatii terapeutice

Principiile active din coada-calului ii confera acesteia proprietati:

- diuretice (in reumatism si guta) si dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei);
- hipoacidifiante gastrice;
- expectorante, bronhodilatatoare (datorita saponinelor);
- cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene;
- remineralizante osoase (datorita acidului salicilic si a sarurilor minerale);
- hemostatice cu marirea numarului de eritrocite.

Cele care cresc pe soluri pur argiloase au cele mai bune calitati curative. In functie de loc, planta are un continut de 3 pana la 16% acid salicilic!

Coada calului se foloseste:

- intern- se foloseste doar planta de camp sau de padure pentru: insuficienta cardiaca, angina pectorala, diaree, nefrite, tuberculoza, bronsite, anemie, guta, colecistita, reumatism, ulcer gastrointestinal; afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calculi; ; pentru efectul sau de coagulare a sangelui, este „de neinlocuit" in sangerari, hemoptizii (expectorantii cu sange), hemoragii.

- extern: eruptii si prurit (mancarime), de panaritiu, carii, plagi vechi supurande, proeminente osoase la calcaie (pinteni), fistule, sicozisul barbii, herpes, hemoroizi durerosi si noduli hemoroidali; amigdalita, vegetatii adenoide, stomatite, gingivoragii, fistule; leucoree; combaterea transpiratiei excesive a picioarelor.

Precautii si contraindicatii

Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani nu le este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu.

Administrarea de Coada-calului inhiba absorbtia vitaminei B1, motiv pentru care nu va fi administrata concomitent cu suplimentele care contin aceasta vitamina.

Edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala.

 

Comenteaza