Cod galben de inundații extins la 18 județe din Transilvania, Moldova și Dobrogea

Cod galben de inundații extins la 18 județe din Transilvania, Moldova și Dobrogea
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat sâmbătă atenționarea hidrologică Cod galben de inundații emisă vineri pentru 9 județe din Transilvania și Moldova și a extins-o la 18 județe din cele două zone plus Dobrogea.

Potrivit sursei citate, în intervalul 17.06.2017, ora 14:00 - 19.06.2017, ora 12:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Prahova, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, pe afluenții mici ai Siretului aferenți sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu, afluenții Prutului aferenți sectorului aval S.H. Drânceni și râurile din Dobrogea.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se actualizează Atenționarea Hidrologică nr. 25 din 16.06.2017 și se instituie Cod galben de inundații în intervalul 17.06.2017, ora 14:00 - 18.06.2017, ora 10:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), pe afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu-Mare).

"Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Maramureș și Bistrița Năsăud", avertizează INHGA.

De asemenea, în intervalul 17.06.2017, ora 14:00 - 19.06.2017, ora 12:00, va fi Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Prahova), Buzău - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Brașov, Covasna, Buzău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Vrancea, Buzău), Trotuș - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Neamț și Bacău), Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați), afluenții mici ai Siretului aferenți sectorului aval S. H. Nicolae Bălcescu (județele Bacău, Neamț, Vrancea și Galați), pe afluenții Prutului aferenți sectorului aval S. H. Drânceni (județele Vaslui și Galați) și pe râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

"Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Vrancea, Buzău și Galați", spun meteorologii.

 

Comenteaza