Cod portocaliu de inundații pe râuri din trei județe din Transilvania și Banat

Cod portocaliu de inundații pe râuri din trei județe din Transilvania și Banat
Hidrologii au emis, miercuri, avertizări cod portocaliu de inundații, cu posibile depășiri ale cotelor de inundație și de apărare, valabile până joi după-amiază în bazine hidrografice din județe aflate în zonele Transilvaniei și Banatului.

Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 00:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație, pe râurile mici din bazinul Cerna (afluent al Mureșului) și afluenții mici ai Mureșului, aferenți sectorului din zona localității Deva, județul Hunedoara.

În intervalul 15 iunie, ora 15:00 - 16 iunie, ora 14:00, va fi în vigoare avertizarea cod portocaliu de inundație pe cursurile inferioare ale Timișului (sector aval Șag) și Bârzavei (sector aval Moniom) - județele Caraș-Severin și Timiș. Fenomenele menționate se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice ale râurilor Govajdia, Zlaști și Peștiș.

Pe de altă parte, până joi, la ora 14:00, va fi cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Crișul Negru, Crișul Alb - județele Bihor, Arad și Hunedoara, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița (județele Caraș-Severin și Timiș).

Totodată, în intervalul 15 iunie, ora 15:00 - 16 iunie, ora 06:00, se vor produce fenomene hidrologice importante pe râurile din bazinele hidrografice Barcău - bazin superior și afluenți (Sălaj și Bihor), Someșul Mic - bazin superior și afluenți (județul Cluj), Mureș superior (Harghita și Mureș) și afluenții săi din Harghita, Mureș, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad, Bega - bazin superior și afluenți (Timiș), bazinele superioare ale râurilor Caraș și Nera (Caraș Severin), afluenții mici ai Oltului din Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), Bârlad - afluenți bazin inferior, afluenții mici ai Siretului inferior (Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați și râurile din Dobrogea (Constanța și Tulcea).

Hidrologii menționează că fenomenele similare se pot produce cu probabilitate mai mare, miercuri între orele 16:00-21:00. Avertizările hidrologice au fost transmise către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Mureș, Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad, Dobrogea-Litoral.

Comenteaza