Foto E sezonul virozelor în România. Cum deosebești o RĂCEALĂ de GRIPĂ

E sezonul virozelor în România. Cum deosebești o RĂCEALĂ de GRIPĂ

Peste 73.000 de infecții respiratorii acute se înregistrează la nivel național, aproape dublu față de perioada anterioată. În total, de la începutul sezonului, au fost confirmate la nivel național peste 160 de cazuri de gripă.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că în săptămâna 6 - 12 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 73.000, cu aproape 20.000 mai puține față de aceeași săptămână a sezonului precedent, dar cu aproape 34.000 mai mare față de săptămânile anterioare. Statistica este dată însă de subraportările din zilele de sărbătoare.

Au fost raportate la nivel național 692 de cazuri de gripă clinică, mai puține comparativ cu cele în săptămâna similară din anul trecut. De asemenea, au fost raportate 13 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Diferența dintre răceală și gripă

În cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
 
În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.

Comenteaza