Escrocii nu ratează nicio oportunitate. Cum să vă feriţi de ei

Escrocii nu ratează nicio oportunitate. Cum să vă feriţi de ei
Arsenalul escrocilor clujeni este nelimitat: pentru orice situaţie au un scenariu gata pregătit, special conceput pentru a atrage în plasă cât mai multe persoane. Pentru a nu deveni victimele lor, oamenii legii au transmis câteva sfaturi prin care să vă feriti de rău-voitori.

Cel mai adesea, victimele acestor infracţiuni sunt persoanele vârstnice, credule, uşor de impresionat de specialiştii în înşelăciune. La nivelul unităților de poliție au fost semnalate cazuri în care vârstnicii au fost înşelaţi de falşi angajaţi ai unor societăţi furnizoare de servicii, precum cele de energie electrică, de gaze sau de deratizare. Aceştia pătrundeau în locuinţa lor, după ce îşi declinau falsa calitate, iar în momentele de neatenţie ale proprietarilor sustrăgeau valori lăsate nesupravegheate în imobil.

Pentru prevenirea faptelor de această natură, poliţiştii organizează periodic întâlniri cu persoanele vârstnice care frecventează centrele de pensionari din judeţul Cluj, promovând mesajele preventive şi de antivictimizare.

Oamenii legii recomandă cetăţenilor să fie vigilenți și să nu primească în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale, decât după ce au verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Acelaşi lucru îl îndeamnă şi în cazul apelărilor telefonice.

"Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme. Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator", sugerează ei.

Totodată, în astfel de cazuri, cetăţenii sunt rugaţi să nu înmâneze bani sau alte obiecte de valoare unor persoane în privința cărora au suspiciuni în ceea ce privește identitatea și calitatea acestora.

"Nu daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului. Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale, precum CNPul, seria de buletin, conturile bancare, parolele", mai precizează oamenii legii.

În cazul în care sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.

Comenteaza