Greșelile pe care le fac mulți români care dețin centrale termice de apartament. Ne costă foarte mult!

Greșelile pe care le fac mulți români care dețin centrale termice de apartament. Ne costă foarte mult!
| Foto: capital.ro

Pentru o funcționare optimă a centralei termice de apartament trebuie respectate anumite criterii de folosire de bază pentru a nu îngreuna funcționarea echipamentului de încălzire.

Respectarea unor pași în folosirea echimpamentelor de încălzire este foarte importantă. În caz contrar, acest lucru ne poate costa foarte mult.

„De-a lungul timpului, am observat frecvent lipsa unor pași de urmat în folosirea echipamentelor de încălzire. Respectarea unor astfel de reguli se reflectă într-o utilizare eficientă, durabilă și cu accent pe economie a sistemului de încălzire. Sperăm ca, odată cu maturizarea pieței de profil, tot mai mulți români să acorde atenție sporită regulilor de bază în ceea ce privește utilizarea centralei de apartament”, a precizat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, potrivit Playtech.ro.

O primă regulă foarte importantă este achiziția de accesorii pentru a controla temperatura interioară, termostatele, cronotermostatele cu funcții de programare a temperaturilor de zi și de noapte, dar și sonde de exterior.

Specialiștii nu recomandă o setarea a temperaturii prea mari la funcționarea centralei. Se recomandă reglarea temperaturilor la 18-19 grade pe perioada de vacanță, la 20 de grade pe timp de noapte și la 23 de grade pe timp de zi.

O altă recomandare este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. Lipsa instalațiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect important ce trebuie luat în considerare. Ele sunt utilizate pentru a preîntâmpina probleme ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, conform sursei citate.

Se scoate centrala din priză când plecăm de acasă?

Este foarte important de reținut faptul că centrala de apartament nu se scoate din priză deoarece pe timp de iarnă se oprește funcția anti-îngheț, care poate provoca daune severe echipamentului de încălzire, iar pe timp de vară se va opri funcția anti-blocare.

Pe timp de iarnă, utilizatorii fac o serie de greșeli care pot afecta modul de funcționare a echipamentului de încălzire. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este vitală pentru a detecta și a corecta anumite disfuncționalități.

Nu trebuie uitată și verificarea presiunii din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar. Aceasta este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație.

Unul dintre cei mai importanți pași de respectat este și verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP). Acest VTP este asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică. VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

De asemenea, mai este necesară și verificarea coșului de evacuare. Coșurile de fum trebuie curățate periodic, la fel și kit-urile de evacuare. Aceasta este o acțiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. O altă regulă este și montarea filtrelor pentru agentul termic din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei.

Comenteaza