Advertorial Informații utile despre certificatul energetic, pe care orice proprietar trebuie să le cunoască

Informații utile despre certificatul energetic, pe care orice proprietar trebuie să le cunoască

Dacă ești în postura de proprietar și dorești să vinzi un imobil sau ești de cealaltă parte a tranzacției, iar scopul este acela de a achiziționa un imobil, iată 8 informații utile care s-ar putea să te intereseze.

Certificatul energetic este un document pe baza căruia s-a discutat foarte mult. Faptul că este obligatoriu a dus la o mulțime de neînțelegeri și de critici, însă dacă analizăm în detaliu acest document, putem ajunge la concluzia că este cât se poate de util.

Informații utile despre certificatul energetic, pe care orice proprietar trebuie să le cunoască

8 informații utile care de care ar frebui să ţii cont dacă vinzi sau cumperi un imobil

1. Rolul certificatului energetic este acela de a conduce la un consum cât mai mic de energie

Conform Uniunii Europene, consumul energetic la nivelul întregului continent este foarte mare, motiv pentru care trebuie să se găsească soluții în așa fel încât toate clădirile în care există activitate umană să consume cât mai puțin. Certificarea energetică este un prim pas, prin care se pot cunoaște detaliile despre consumul energetic al cladirilor.

2. Proprietarul unei clădiri este obligat să puna la dispoziția cumpărătorului sau celui care închiriază clădirea certificatul energetic

Practic, cel care trebuie să plătească pentru certificatul de performanță energetică este proprietarul/administratorul/investitorul clădirii. Există o singură excepție, iar aceasta se referă la clădirile care se vând înainte de efectuarea recepției la terminarea lucrărilor.

3. Proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie după certificatul energetic

Această copie se depune în momentul în care se înregistrează contractul de vânzare-cumpărare.

4. Obligativitatea existenței certificatului energetic apare doar în anumite cazuri

 Practic, certificatul energetic este obligatoriu doar la clădirile în care există activitate umană și este nevoie de încălzire sau răcire a mediului, pentru obținerea confortului termic.

Există o serie de clădiri scutite de la această obligativitate, cum ar fi lăcașele de cult, clădirile independente care nu au suprafața construită mai mare de 50 de metri pătrați sau clădirile folosite strict pe post de depozit.

5. Certificatul de performanță energetică cuprinde informații despre eficiența energetică a clădirii

 Aceste date sunt notate în două moduri:

- printr-o notă de la 1 la 100, care exprimă performanța energetică. Cu cât este nota de mare, cu atât performanța energetică a clădirii este mai mare.
- cu o literă de la A la G, ce exprimă consumul de energie. O construcție încadrată în clasa A are un consum scăzut de energie (de până la 125 kWh/m2/an). O construcție încadrată în clasa G are un consum mult mai mare, care ajunge la 820 kWh/m2/an

Informații utile despre certificatul energetic, pe care orice proprietar trebuie să le cunoască
 

6. Obligativitatea afișării în mod vizibil a certificatului de performanță energetică pentru clădirile vizitate frecvent de public

Din 2016, există obligația ca certificatul energetic să fie afișat în mod vizibil pentru cădirile vizitate frecvent de public, indiferent dacă sunt în proprietatea statului sau proprietate particulară. Amenzile pentru nerespectarea acestei obligații sunt destul de mari.

7. Certificatul energetic poate să fie elaborat doar de către un auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

În România există peste 1800 de auditori energetici atestați, Bucureștiul fiind cea mai ofertantă regiune din acest punct de vedere. Nu mai puțin de 450 de auditori își oferă serviciile în acest oraș. Auditorul energetic poate să fie angajat al unei persoane juridice sau poate să fie persoană fizică autorizată.

8. Proprietarul clădirii trebuie să pună la dispoziția auditorului o serie de acte, precum și informații legate de istoricul clădirii.

Auditorul energetic vă va solicita toate documentele și informațiile necesare pentru emiterea certificatului energetic.

Comenteaza