Luna lui "Cuptor", debut în forță. Prognoza pe două săptămâni

Luna lui "Cuptor", debut în forță. Prognoza pe două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză meteo valabilă până la mijlocul lunii iulie.

Meteorologii spun că luna iulie 2019 va fi marcată de temperaturi mai mari decât în iunie, dar gradul de instabilitate atmosferă va fi mai redus în aproape toată țara. 

Astfel, potrivit ANM, în intervalul 1-14 iulie, în Transilvania, vremea se va încălzi la începutul primei săptămâni a intervalului de prognoză, devenind călduroasă, caniculară îndeosebi în după-amiaza zilei de 2 iulie, când media maximelor diurne va atinge 35...36 de grade. Ulterior, regimul temperaturii aerului va marca o scădere și va fi caracterizat de valori medii în jurul a 28 de grade, în intervalul 4 – 14 iulie, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic. Media minimelor termice va fi de 16 grade în dimineața zilei de 3 iulie, apoi se va situa între 12 și 14 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala cu precădere între 3 și 5 iulie și, din nou, în intervalul 9-14 iulie.

În Banat, în primele două zile ale intervalului de prognoză vremea se va încălzi, devenind caniculară la amiază, iar media regională a temperaturilor maxime va crește până în jurul a 36 de grade, pe data de 2 iulie. Va urma o răcorire, care va face ca în intervalul 4 – 14 iulie media maximelor termice să se încadreze, în general, între 29 și 31 de grade, caracterizând o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare, media fiind în creștere în primele nopți, spre 18...19 grade pe 2 și 3 iulie, apoi va scădea și se va situa în jurul a 16 grade pînă la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala cu precădere după data de 9 iulie, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse vor fi averse.

Intervalul de prognoză va debuta, și în Crișana, cu vreme călduroasă, local caniculară în orele amiezilor, iar media temperaturilor maxime la scara întregii regiuni va atinge o valoare în jurul a 35 de grade. Pe 3 iulie vremea se va răcori, astfel încât, între 4 și 14 iulie, media maximelor va fi de 28...30 de grade. Regimul termic nocturn va marca o creștere la începutul intervalului, când se vor înregistra minime nocturne de 17...18 grade, în medie, iar după data de 4 iulie
până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vor fi temperaturi minime de 14...15 grade. Temporar vor fi manifestări ale instabilității atmosferice, mai frecvente și pe arii mai extinse în intervalul 9 – 13 iulie.

Media regională a temperaturilor diurne, din Maramureș, va caracteriza o vreme călduroasă în primele două zile, izolat caniculară în după-amiaza zilei de 2 iulie, când se vor atinge 34...35 de grade. Pe 3 iulie vremea se va răcori, devenind normală sub aspect termic, caracteristică ce se va menține până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză, cu valori diurne de 27...28 de grade, în medie. Temperaturile minime vor avea o evoluție relativ asemănătoare, cele mai ridicate medii vor fi în primele dimineți, când nu vor coborî sub 17 grade, iar cele mai scăzute se vor înregistra între 4 și 14 iulie, când se vor atinge 13...14 grade. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice, cu o probabilitate mai mare pe 2 iulie și, din nou, după data de 9 iulie.

La munte valorile termice maxime vor fi ridicate la începutul primei săptămâni a intervalului de prognoză, când se va consemna o medie de 26…27 de grade, apoi temperaturile diurne vor marca o scădere și, între 4 și 14 iulie, se vor situa în mod constant în jurul unei valori de 18 grade. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 10 grade, în medie, exceptând primele nopți ale intervalului, când nu vor scădea sub o valoare medie în jurul a 16 grade. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse acestea se vor semnala în intervalele 3 – 5 iulie și, respectiv, 10 – 14 iulie.

Etichete
Comenteaza