MAE: noile condiții de intrare în Marea Britanie, amânate până în 18 ianuarie

MAE: noile condiții de intrare în Marea Britanie, amânate până în 18 ianuarie
| Foto: mediafax.ro

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile britanice au revenit cu informaţii suplimentare, atât cu privire la data de intrarea în vigoare a noilor măsuri, cât şi cu privire la cerinţele aplicabile în cazul testării anti-COVID.

„În continuarea precizărilor transmise cu privire la noile condiţii de intrare pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile britanice au revenit cu informaţii suplimentare, atât cu privire la data de intrarea în vigoare a noilor măsuri, cât şi cu privire la cerinţele aplicabile în cazul testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Conform informaţiilor oficiale anunţate de autorităţile britanice, intrarea în vigoare a noilor măsuri aplicabile la intrarea pe teritoriul Angliei (prevăzută iniţial pentru data de 15 ianuarie 2021, ora 4.00 (oră locală) a fost decalată. Acestea vor intra în vigoare începând cu 18 ianuarie 2021, ora 4.00 a.m. (oră locală). Cu toate acestea, începând cu 15 ianuarie 2021, ora 4.00 a.m. (oră locală), măsurile se aplică pentru intrarea pe teritoriul Scoţiei”, transmite MAE.

Astfel, toate persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei cu condiţia prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării pe teritoriul Angliei. Sunt acceptate testele moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivate, LAMP (amplificare izotermă mediată prin buclă) sau antigen. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limbile engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri.

„Totodată, certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie prezentat în original şi trebuie să includă următoarele informaţii: numele persoanei testate, data naşterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepţionării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum şi numele dispozitivului de testare. Toate informaţiile disponibile la acest moment cu privire la cerinţele aplicabile testării pot fi consultate la pagina de internet www.gov.uk. Conform autorităţilor britanice, prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Anglia. Măsura autoizolării poate fi suspendată cu condiţia efectuării unui al doilea test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a 5-a zi de la sosire, şi a prezentării unui rezultat negativ”, menţionează MAE.

Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligaţia de a verifica dacă pasagerii deţin un test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării pe teritoriul Angliei. Persoanele care vor sosi în Anglia fără a deţine un astfel de test pot fi amendate cu 500 de lire sterline.

Sunt exceptaţi de la această măsură: minorii sub 11 ani; persoanele care sosesc din Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Jersey, Guernsey, Isle of Man, Ascension, Faukland şi St. Helena; persoanele care se deplasează în Anglia pentru urgenţe medicale şi nu dispun de timpul necesar efectuării testului; persoane care pot dovedi cu acte medicale că se află în imposibilitatea de a fi testate; transportatorii; echipajul aerian, maritim şi feroviar; marinarii, comandanţii inspectori şi topografi ai navelor; muncitorii tehnici specialişti care efectuează lucrări de urgenţă. Informaţii suplimentare privind toate categoriile de persoane exceptate pot fi consultate la: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

Totodată, autorităţile britanice au confirmat că măsurile menţionate anterior sunt aplicabile, începând cu 15 ianuarie a.c., ora 04:00 a.m. (oră locală) şi pentru intrarea pe teritoriul Scoţiei. 

MAE menţionează că, până la acest moment, autorităţile din Irlanda de Nord şi Ţara Galilor nu au anunţat adoptarea noilor măsuri.

„MAE precizează că, până la acest moment, autorităţile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica şi persoanelor aflate în tranzit. MAE reaminteşte faptul că toate persoanele care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din state care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie - denumite „travel corridors”: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors - au obligaţia de a se autoizola pentru o perioadă de 10 zile. Totodată, MAE reaminteşte că toate persoanele care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord trebuie să completeze, anterior călătoriei, un formular online, disponibil la următoarea pagină de internet: www.gov.uk/uk-border-control”, conchide MAE.

Comenteaza