Mersul pe role: care sunt cele mai comune leziuni și cum să le evităm

Mersul pe role: care sunt cele mai comune leziuni și cum să le evităm

Este practicat de tot felul de oameni, de la copii foarte mici, până la adolescenți și adulți, fie ca sport, ca mijloc de transport dintr-un loc în altul sau pentru recreere simplă în timpul liber. Mersul pe role presupune utilizarea patinelor pe o suprafață cât mai regulată. Este vorba despre menținerea echilibrului, coordonare și forță. Cele mai comune leziuni în cazul mersului pe role sunt cele la gleznă, la încheietura mâinii și la cot.

Deși mersul pe rolele a existat încă din anii 1700, mersul pe role a devenit un hobby popular în perioada anilor 1960-1970. Este o formă de dans, sport, expresizitate, cultură și mult mai mult și a devenit foarte popular ca sport individual în special în perioada pandemiei. Fie că ești deja patinator sau ai intenția de a îți achiziționa o pereche de role cândva în timp, există câteva sfaturi de bază pe care trebuie să le iei în considerare.

Ce leziuni pot să apară la mersul pe role?

Accidente se pot întâmpla oricând, în special dacă nu utilizăm echipament de protecție corespunzător. Leziunile cele mai comune la patinaj sunt fracturile sau entorsele la gleznă, îngheietură sau cot.. Acest lucru se datorează căderilor frecvente cauzate de pierderea echilibrului atunci când faceți această activitate.

Fracturi ale încheieturii și cotului

Pentru căderile care apar în față, care sunt însoțite de extensia brațelor și a mâinilor, produc fractura unui os al încheieturii mâinii și cotului și sunt mai mari sau mai mici în funcție de viteza cu care se mișcă persoana. Acesta este principalul mecanism de accidentare în patinajul în linie.

Fracturi ale gleznei

Din cauza căderilor laterale, care nu sunt atât de comune la patinatori, îți poți răni glezna. Trebuie să li se acorde o atenție sporită, deoarece glezna necesită un proces lung de recuperare și multă grijă.

Tratamentul unei fracturi

Timpul aproximativ pentru vindecarea unei fracturi este de aproximativ 6 săptămâni, adică 6 săptămâni pentru încheietura mâinii, antebrațului sau gleznei. În timpul celor 6 săptămâni de imobilizare cu un ghips, există multe abilități pe care o încheietură, antebrațul și glezna le pot pierde. Există, însă, mai multe exerciții de recuperare pe care le puteți face pentru a vă reveni rapid.

Echipament de protecție pentru role

Pentru a evita, însă, accidentările, există modalități prin care puteți „cădea corect”. În primă fază, este important să vă protejați încheietura mâinii de potențiale lovituri prin achiziția de protecții pentru încheietură. Sunt destul de ieftine și vor asigura faptul că încheieturile dumneavostră sunt în siguranță și că rămân într-o poziție bună atunci când cădeți. Scad destul de mult riscul de fracturi sau entorse. Investiți neapărat în cască de protecție pentru a nu suferi contuzii. Alte protecții importante sunt cele pentru genunchi și cot. Puteți chiar să investiți și în protecții pentru gleznă.

Cum să cazi corect?

Atunci când mergi pe role copii chiar si cu echipament de protecție, există o modalitate destul de simplă de a te proteja de potențialele accidentări. Una din ele este să înveți cum să „cazi corect”. Se recomandă să te lași să cazi fără ca mâinile tale să blocheze căderea și fără ca picioarele să se încordeze și să alunece de sub tine. Una dintre modalitățile simple și rapide prin care poți face asta este să te lași pe genunchi dacă simți că urmează să cazi sau te destabilizezi. Acest lucru îți va acorda timp să te recentrezi și să îți găsești echilibrul sau îți va permite să cazi de la o distanță mai apropiată de sol, față de cea inițială, care ar fi fost dacă cădeai normal.

Dacă să te lași pe vine, în poziție de genuflexiune, nu te ajută pentru a îți recăpăta echilibrul, atunci te poți lăsa să cazi din acea poziție în două moduri. Una dintre ele este să întinzi drept mâinile înainte pentru a evita orice fel de leziune. În alte cazuri, poate fi mai sigur să te proptești în mâini, iar pentru acest lucru trebuie să ai mânile ușor îndoite și să te apleci spre stânga sau spre dreapta. Nu sta rigid, întrucât va fi mai dureros.

loading...
Etichete
Comenteaza