Mochetele în casă: avantaje și dezavantaje

Mochetele în casă: avantaje și dezavantaje

Contrar anumitor mituri despre mochetă, există anumite avantaje care pot fi de interes în anumite case sau încăperi.

 

Mochetele par a fi de domeniul trecutului, amintind de anii '70 și '80 ai secolului XX. Am putea spune că acestea sunt un element demodat în decorarea caselor și apartamentelor, un material care a fost depășit de sosirea pardoselilor din lemn - și sintetice - la prețuri accesibile.

Cu toate acestea, același aer vintage sau retro le face un element interesant atunci când doriți să dați unui apartament sau unei camere o atmosferă specială și diferită. Ele apar ca o resursă care poate fi interesantă, cu avantajele sale, dar și cu dezavantaje legendare, unele dintre ele fiind mai degrabă legende urbane, dar care acoperă greutatea virtuților mochetei.

În cazul în care vă gândiți să vă schimbați locuința, iată o prezentare a unora dintre principalele avantaje, precum și a dezavantajelor mochetei. Nu dorim să spunem că mochetele sunt o opțiune mai bună decât plăcile ceramice și parchetul, ci să vă ajutăm în cazul în care alegeți să le cumpărați.

Tipuri de mochete

1. Mochete sintetice din polipropilenă: Printre avantajele lor se numără faptul că se usucă ușor atunci când sunt umede; de asemenea, sunt rezistente la uzură și sunt mai bune la îndepărtarea petelor de murdărie și a mucegaiului decât alte covoare. Acestea sunt de obicei printre cele mai ieftine, deși, în funcție de alte caracteristici, pot fi destul de scumpe.

2. Mochete din nailon: au virtuți similare cu cele ale covoarelor din polipropilenă.

3. Mochete din fibre vegetale: acestea sunt de obicei fabricate din sisal, cânepă, bambus, iută, alge marine sau nucă de cocos și sunt frumoase din punct de vedere vizual, deși sunt mai dure și mai puțin izolatoare decât celelalte, deoarece nu au puf. Sunt bune la captarea umezelii, ceea ce este interesant, dar, fiind un material organic, nu sunt potrivite în locuri foarte umede, deoarece pot da naștere la mucegai dacă umiditatea provine de la o scurgere. Acestea sunt scumpe pentru avantajele pe care le oferă, deși sunt rezistente. Un alt avantaj este că acestea colectează mai puțin praf, dar sunt mai puțin aspirabile.

4. Mochete din lână: sunt de departe cele mai scumpe, dar și cele mai confortabile, cu cea mai bună izolare termică și fonică. Deși petele de murdărie sunt mai greu de curățat, dacă sunt tratate împotriva petelor, această problemă este diminuată. De asemenea, este recomandabil ca acestea să urmeze un tratament împotriva păduchilor. Pe de altă parte, deși captează umiditatea, nu permit proliferarea mucegaiului.

Avantajele mochetei

1. O senzație de căldură

Deși este o observație arbitrară, pentru mulți oameni, un covor moale conferă căldură unui apartament sau unei camere și oferă un confort vizual care ajută să se simtă bine în el. În această privință, mocheta poate câștiga în fața altor pardoseli. Chiar și în cazul fibrelor vegetale, acestea pot conferi o eleganță austeră și sofisticată camerei.

2. Izolație termică

În cazul mochetelor din lână, izolația este la fel de bună ca cea oferită de o podea din lemn. Unele pardoseli sintetice care nu sunt foarte termo-conductoare oferă, de asemenea, o izolație, care poate fi ceva mai redusă în cazul fibrelor vegetale.

3. Rețin acarienii și praful

Se spune adesea că mochetele aduc acarieni și praf în mediul înconjurător, dar acest lucru este adevărat doar în cazul celor care sunt curățate prost și inadecvat. Atunci când aspirarea este menținută constant, mochetele sunt în avantajul persoanelor alergice și astmatice, deoarece rețin particulele în interiorul lor, împiedicându-le să se ridice din nou prin recirculare sau curenți de aer.

4. Reglează umiditatea camerei

În același mod în care rețin particulele, mochetele din lână și fibre se "umezesc" prin absorbția umidității din mediul înconjurător, eliminând-o astfel din atmosferă, motiv pentru care au fost utilizate în mod tradițional în multe zone atlantice. Pe de altă parte, pe vreme mai uscată, ele tind să elibereze această umiditate, astfel încât să compenseze lipsa de umiditate.

5. Amortizează zgomotul

O mochetă pufoasă este cel mai bun izolator al zgomotului produs de pașii de noapte sau chiar de activitățile și vocile care au loc la etajul de dedesubt.

6. Simplu de instalat

Instalarea este mult mai simplă și mai rapidă decât montarea pardoselilor flotante, ca să nu mai vorbim de cele ceramice. Ea este chiar la îndemâna oricui, dacă procesul este bine studiat.

Dezavantajele mochetei

1. Curățarea

Dacă vărsăm produse chimice sau uleiuri și sosuri cu coloranți, riscăm să trăim cu pata dacă mocheta nu este pregătită, mai ales în cazul mochetelor din lână. În cazul în care detergenții dezinfectanți nu sunt utilizați în mod regulat, aceștia pot fi, de asemenea, neigienici.

2. Prețul

Mochetele de calitate medie sunt mai scumpe decât unele pardoseli flotante sau ceramice ieftine. Mochetele de calitate superioară pot fi prohibitive pentru buzunarul mediu. Este recomandabil să vă uitați la prețul pe m² pentru modelul ales și să calculați bugetul total pentru suprafața dorită.

3. Diferența dintre calitatea scăzută și cea ridicată

Mochetele mai ieftine, de obicei sintetice, nu au virtuțile covoarelor mai bune din lână sau din fibre și sunt de obicei destinate pardoselilor din săli de spectacole și zonelor de târguri și evenimente.

Covoare persane - idei

4. Necesită o consecvență strictă în ceea ce privește aspirarea.

Mochetele își păstrează beneficiile de prevenire a prafului și a acarienilor atâta timp cât sunt aspirate în mod regulat, în funcție de poluarea aerului din fiecare zonă și de perioada anului. În caz contrar, avantajele lor devin dezavantaje, deoarece acumulează prea multe particule.

5. Nu este potrivită pentru toate zonele

În lavoare sau în zonele expuse la aerul exterior, mocheta pot fi nepotrivită, deoarece acumulează prea multă umiditate și/sau praf.

Comenteaza