O plantă din Cluj se reproduce prin apă de ploaie

O plantă din Cluj se reproduce prin apă de ploaie
Moşişoara, o specie deosebită, care a supraviețuit din era glaciară, poate fi întâlnită în aria protejată Făgetul Clujului – Valea Morii de lângă Cluj-Napoca, cu toate că în Europa Centrală şi de Vest sau chiar în Ungaria este în pericol de extincţie

Într-o cercetare realizată anul trecut, biologii au identificat 200 de exemplare ale speciei, dar prezenţa sa a fost semnalată şi în afara limitelor ariei protejate, în zone umede sau pe malurile pâraielor aflate în mlaştini calcaroase. Similar celor mai multe specii de plante şi animale protejate din zonă, moşişoara este ameninţată în special de dispariţia, asanarea sau distrugerea habitatelor umede, dar şi de construcţiile ilegale tot mai numeroase.

Specialiştii participanţi la cercetarea realizată de asociaţia Apáthy István Egyesület (AIS) în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene consideră că pentru conservarea şi stabilizarea speciei este necesară extinderea ariei protejate încât să cuprindă şi locurile în care prezenţa sa a fost semnalată în afara limitelor existente. Nu se poate vorbi de o populaţie stabilă; ar fi nevoie de identificarea a cel puţin 1.000 de indivizi ai speciei.

Este vorba de o specie care trăieşte destul de mult, putând ajunge şi până la opt ani. Moşişoara aparţine familiei Orchidaceae, ce are multe seminţe de mici dimensiuni, dar care au nevoie de prezenţa ciupercilor pentru a germina, astfel încât doar puţine exemplare ajung să se dezvolte. Se poate înmulţi asexuat prin intermediul tuberculilor. Cercetătorii au realizat experimente promiţătoare de reproducere artificială, dar ele nu pot înlocui reproducerea pe cale naturală, având în vedere că în acest mod scade diversitatea genetică a speciei.

Moşişoara poate atinge înălţimea de 5-25 cm; tulpina sa nu este acoperită de frunze. Specia se caracterizează printr-o inflorescenţă rară cu flori mici de 4-5 mm de culoare galben-verzuie. Altă particularitate a speciei: florile sale nu au miros şi nu produc nectar, astfel că nu atrag insectele. Planta se reproduce prin autofecundare, cu ajutorul picăturilor de ploaie. Ea are o răspândire curioasă, putând fi întâlnită şi în America de Nord. Trăieşte de o parte şi de alta a Atlanticului, în mare parte din Europa, dar lipseşte în Asia.

În ultima perioadă a dispărut din multe din habitatele în care putea fi întâlnită anterior. Populaţiile sale trăiesc în Transilvania în Dealurile Feleacului, în Depresiunea Sibiului, în zonele montane din apropierea Aiudului şi Braşovului, dar prezenţa sa a fost semnalată şi în Maramureş şi Hunedoara, pe Masivul Ceahlău, în Munţii Făgăraş, Piatra Craiului şi în Subcarpaţii Moldovei. La o altitudine foarte joasă a fost identificată în zona Braţului Sfântu Gheorghe în Delta Dunării.

Cu mai multe decenii în urmă, moşişoara putea fi întâlnită şi în judeţul Cluj, în Făget şi în Turda, în zona Băilor Sărate. Protejarea habitatelor sale este extrem de importantă, iar acolo unde este posibil trebuie încercată reabilitarea speciei în zonele din care deja a dispărut. Situl Făgetul Clujului - Valea Morii are un microclimat unic, care a permis supravieţuirea pe un spaţiu restrâns a mai multor specii relicte (moşişoarele şi gălbenelele). Conservarea speciei este periclitată de rata scăzută de reproducere, dar şi de populaţiile de dimensiuni reduse. În habitatele sale trebuie asigurate atât nivelul, cât şi calitatea apei, dar în acelaşi timp trebuie evitată acumularea materiei organice, împădurirea necontrolată sau răspândirea speciilor invazive.

Cercetarea privind efectivele populaţiei de moşişoare a fost realizată în cadrul unui proiect cu fonduri europene implementat de AIS, instituţie conexă Institutului Maghiar de Biologie şi Ecologie al Universităţii Babeş-Bolyai, proiect în care au fost pregătite planurile de management pentru cele trei situri Natura 2000 din judeţul Cluj, dezbătute de factorii interesaţi în cadrul unor întâlniri publice. Denumirea proiectului este „Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanţă comunitară Făgetul Clujului - Valea Morii, Poienile de la Șard și Someșul Mic".

Comenteaza