Priveşte, citeşte!: Cinci filme noi au premiera în cinematografele clujene

Priveşte, citeşte!: Cinci filme noi au premiera în cinematografele clujene
Vă aşteaptă un film de Oscar, un film românesc, o comedie şi două thrillere.

Mamaia

Matilda (Stela Popescu) e o bărână care ţine piept unui "afacerist" feroce, un rechin imobiliar, care încearcă să pună mâna pe mansarda în care ea locuieşte. Împreună cu cei doi fii ai săi, afaceristul recurge la cele mai josnice metode de evacuare, însă simpatica doamnă nu numai că este foarte hotărâtă, dar este şi foarte creativă în felul în care îşi apără proprietatea. Iar de partea ei se află o tânără plină de surprize, vechi prieteni şi colegi şi o doză foarte mare de noroc.

Rulează la Cinema City şi Cinema Florin Piersic

The Call

Jordan (Halle Berry) lucrează de mulţi ani ca operator ce răspunde apelurilor de urgenţă de pe numărul 911, dar parcă nu s-a simţit nicicând mai neputincioasă decât atunci când o adolescentă a sunat-o să ceară ajutor, în şoaptă, iar Jordan a auzit sunetul de geam spart şi paşii agresorului care intrase deja în casă. Apoi convorbirea s-a întrerupt, iar Jordan a sunat-o pe fată înapoi, să afle adresa şi să trimită poliţia s-o salveze. Doar că sunetul telefonului i-a dat de ştire agresorului unde e victima şi a doua zi la televizor apare ştirea despre uciderea unei adolescente.

Rulează la Odeon Cineplex, Cinema City şi Cinema Florin Piersic

Dead Man Down

Filmul îi are în centru pe Victor (Colin Farrell), un asasin profesionist, mâna dreaptă a unui mafiot din New York, şi pe Beatrice (Noomi Rapace), femeia care îl seduce în speranţa că o va ajuta în misiunea ei de răzbunare. Atracţia dintre ei este foarte puternică şi duce la executarea unui plan de acţiune extrem de violent, aproape catartic.

Rulează la Odeon Cineplex şi Cinema City

Beasts of the Southern Wild

Nominalizat la 4 premii Oscar şi dublu câştigător la Cannes, Beasts of the Southern Wild ne prezintă viaţa în mlaştinile Louisianei, după trecerea uraganului Katrina. O poveste impresionantă despre supravieţuire, curaj şi legăturile strânse între membrii unei comunităţi izolate de lumea civilizată, văzută prin ochii unei fetiţe de 6 ani, pe nume Hushpuppy. n
Rulează la Cinema Victoria

Scary Movie 5

În a 5-a parte a seriei Scary Movie, filme de succes precum Black Swan, Paranormal Activity şi Inception vor fi parodiate cu ajutorul unei distribuţii stelare. În roluri mici, dar de efect îi vom vedea pe Charlie Sheen, Lindsay Lohan, Heather Locklear şi Leonardo DiCaprio. n
Rulează la Odeon Cineplex şi Cinema City

"Oblivion" - Tom Cruise e din nou la înălţime

n Încă de la începutul carierei sale, Tom Cruise a fost la înălţime. A demonstrat-o în "Top Gun", în seria "Mission: Impossible" şi, cel mai recent, în thriller-ul SF "Oblivion".

E celebru pentru faptul că îşi face singur cascadoriile şi, în toate filmele care joacă, dă impresia că este un adevărat profesionist. Până acum ne-a păcălit că poate pilota avioane, are stofă de şofer de curse şi ar fi excelent în calitate de agent secret. De aceea, când a urcat în nava parcată în faţa refugiului său aerian Skytower, situat la 1000 de metri deasupra Pământului în "Oblivion", ne-am lăsat total pe mâna lui şi am avut încredere că ştie exact ce face.

Doar că, în acest film regizat de Joseph Kosinski, Jack Harper, protagonistul interpretat de Tom Cruise, ştie doar o mică parte dintr-un adevăr incomod, care schimbă total datele ecuaţiei. Doar 6 personaje conduc acest film spre un deznodământ cel puţin interesant.

E anul 2077 şi Pâmântul e în ruină. O invazie extraterestră produsă în urmă cu 60 de ani a distrus Luna şi a transformat Pământul într-o planetă nelocuibilă. Oamenii au fost mutaţi pe staţia spaţială Titan, iar Jack şi Victoria (Andrea Riseborough) sunt doi dintre ultimii oameni staţionaţi pe planetă, însărcinaţi cu extragerea resurselor şi repararea dronelor setate să ucidă extratereştri rămaşi . Cei doi trebuie să formeze o echipă eficientă, iar de acest lucru se asigură în fiecare dimineaţă şefa lor, Sally, interpretată de Melissa Leo, pe care o cunosc doar dintr-un mic monitor virtual. Sunt colegi de muncă şi iubiţi, iar memoriile de dinaintea invaziei extraterestre le-au fost şterse complet, aşa că vieţile lor sunt căzute într-o rutină deloc interesantă. Jack e singurul care încearcă să umanizeze experienţa lor de oameni blocaţi într-un cadru foarte tehnologizat, monoton şi lipsit de viaţă.

La Oblivion, din primele scene am apreciat atenţia pentru detalii. De la Skytower, locuinţa futuristă care ne face martorii unei evoluţii fictive a ingineriei şi arhitecturii, până la Bubbleship, nava cu care Tom Cruise se deplasează pe Pământ pentru a repara dronele, totul e original şi conturat în cele mai mici detalii. Efectele speciale sunt spectaculoase, iar Islanda, unde sunt 22 de ore de lumină pe zi, a fost o locaţie de filmare mai mult decât inspirată.

Tensiunea filmului a fost dozată în aşa fel încât să menţină pe tot parcursul o notă de mister, chiar dacă, alocuri, situaţiile propuse sunt destul de previzibile. Monotonia este ruptă în momentul prăbuşirii unei nave spaţiale, la bordul căreia se află capsule cu mai mulţi oameni aflaţi în hibernare. Jack reuşeşte să salveze o singură femeie, pe frumoasa Olga Kurylenko, în timp ce o dronă distruge toate celelalte capsule. De aici porneşte un lanţ de evenimente în care ne duc tot mai aproape de adevăr. Îşi face apariţia şi Morgan Freeman, alături de acolitul său, Nicolaj Coster-Waldau, care ne provoacă să alegem în cine să avem încredere.

Ce urmează poate fi considerat de unii prea siropos, dramatic şi supradozat cu eroism, însă, mie, cel puţin, mi-a picat foarte bine acest SF, pe care l-am văzut la cinema într-o după-amiază de duminică. A fost exact ce mă aşteptam să fie şi m-a făcut să-l apreciez din nou pe Tom Cruise.

Oblivion mai rulează la Odeon Cineplex şi Cinema City
Rubrică oferită de CinemaRx.ro

 

Comenteaza