Probleme cu calitatea apei într-o zonă din Cluj. Locuitorii, atenționați să NU o bea

Probleme cu calitatea apei într-o zonă din Cluj. Locuitorii, atenționați să NU o bea

După ce puțurile cu apă potabilă de la sursa de la Cornești, care face parte din stația de tratare a apei Mihai Viteazu, au fost inundate la sfârșitul săptămânii trecute, DSP Cluj anunță că apa nu este potabilă în continuare.

Urmare a inundării puțurilor cu apă potabilă de la sursa de apă Cornești, care face parte din obiectivul Stație de tratare a apei Mihai Viteazu, urmare a condițiilor meteo excepționale, Direcția de Sănătate Publică anunță că în continuare, în contextul a analizării probelor din data de 6 decembrie 2023, rămâne valabilă interdicția asupra consumului de apă în scop potabil până la conformarea acesteia pentru toți parametrii și se recomandă consumul de apă îmbuteliată sau din surse alternative sigure.

Este vorba despre parametrul de turbiditate a apei, care, în urma analizei de ieri, era încă crescut, dar la parametri microbiologici au fost înregistrate valori zero.

Potrivit Instituției Prefectului, astăzi rezultatele preliminare pentru parametrul turbiditate au înregistrat o scădere, însă analizele pentru parametri microbiologici (bacterii coliforme, E Coli și enterococi intestinali) sunt încă în lucru.

Problemele cu apa au apărut în data de 3 decembrie, după ce o parte din puțurile de alimentare cu apă potabilă de la sursa de apă Cornești au fost inundate ca urmare a creșterii debutului râului Arieș.

Prefectura Cluj anunță că "alături de instituțiile abilitate monitorizează constant situația și depune toate eforturile pentru soluționare acesteia în cel mai scurt timp".

Turbiditatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai apei potabile și se datorează prezenței în apă a unor particule (impurități). Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate. În România nivelul de turbiditate este prevăzut la maximum 5 UNT (Unități Nefelometrice de Turbiditate), cu precizarea că apa trebuie să aibă maximum 1 UNT înainte de a intra în procesul de dezinfecție.

Probleme cu calitatea apei într-o comună din Cluj. Locuitorii, atenționați să NU o bea

Probleme cu calitatea apei într-o comună din Cluj. Locuitorii, atenționați să NU o bea

Comenteaza