România trece la ORA DE VARĂ! Cum se potrivesc ceasurile

România trece la ORA DE VARĂ! Cum se potrivesc ceasurile

România trece la ora de vară în această noapte, de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. În acest an, în noaptea dintre 25 și 26 martie, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an, va avea doar 23 de ore.

De ce e nevoie de ora de vară

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.

Ce efecte are asupra organismului nostru trecerea la ora de vară

Psihologii spun că o schimbare a orei ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea ne poate afecta tiparul de somn timp de o săptămână sau chiar mai mult. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății.

Pentru a ușura trecerea la schimbarea orei de vară nu consumați cafea înainte de culcare. Potrivit specialiștilor cafea trebuie băută cu șase ore înainte de culcare. De asemenea, încercați să vă culcați și să vă treziți în fiecare zi la aceeași oră, inclusiv în weekend.

Comenteaza