News alert Update Vine canicula peste Cluj! Temperaturi de până la 37 de grade

Vine canicula peste Cluj! Temperaturi de până la 37 de grade

Meteorologii anunţă caniculă și disconfort termic în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, marți, 2 iulie, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35...37 de grade.   

Totodată ANM anunță că instabilitatea atmosferică se va accentua începând din după-amiaza zilei de marți, 2 iulie, la început în regiunile nordice, iar apoi (miercuri, 3 iulie și joi, 4 iulie) și în restul teritoriului, iar vremea se va răcori.

Unde sunt cișmele de apă potabilă în Cluj-Napoca

Având în vedere temperaturile ridicate, pe lângă recomandările medicilor de a se evita deplasările între orele 11.00- 16.00 și de a se consuma multe lichide, pe raza municipiului sunt puse la dispoziție 35 de cișmele cu apă potabilă, amplasate în următoarele locații:

Parcul Central Simion Barnutiu – 7 buc
Parcul Rozelor - 1 buc
Parcul de joacă pentru Copii (langa Stadionul municipal) – 1 buc
aleea Stadion, în zona Parcului de joacă– 1 buc
P-ța Mihai Viteazul - 1 buc
Parcul Primăverii - 1 buc
Parcul Detunata -1 buc
Piața Avram Iancu – 1 buc
B-dul Eroilor - 1 buc
Piața Unirii – 3 buc din care: 1 – lângă Clopotul Memorandiștilor, 1 lângă barierea de la parcarea cu plata din spatele toaletei publice, pe zona pietonală la intrarea în Catedrala Catolică – 1 buc
Piața Muzeului – 1 buc
Parcul Coastei – 1 buc
Parcul de recreere Minerva - 1 buc
Parcul Tulcea – 1 buc
Parcul Farmec – 1 buc
Parcul 1 Decembrie 1918 – 1 buc
parcul Baza Sportiva Unirea – cartier Manastur – 1 buc
parcul de joacă de lângă Expo Transilvania, str. Aurel Vlaicu – 1 buc
str. Memorandumului, statia CTP – SUD - 1 buc
Piața Lucian Blaga (în fața la Casa de Cultură a Studenților) – 1 buc
Cimitirul central (str. Avram Iancu și calea Turzii) – 3 buc
Parcul din cart. Buna Ziua – 1 buc
Str. Cantonului - 2 buc
Cartier ,,Buna Ziua” în parcul de lânga Biserică- 1 buc

Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Cum limităm creşterea temperaturii în locuinţe

Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Comenteaza