Valul de COVID din China sperie OMS: Europa să folosească măști în interior și în transportul public

Valul de COVID din China sperie OMS: Europa să folosească măști în interior și în transportul public

Directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, le recomandă europenilor, având în vedere valul de infecții cu coronavirus din China, să continue să folosească măști în interior și în transportul public.

Kluge a subliniat că variantele virusului SARS-CoV-2 care circulă în China sunt cele care au fost deja văzute în Europa și în alte părți.

"Împărtășim opinia actuală a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, potrivit căruia creșterea continuă a cazurilor din China nu este de așteptat să afecteze în mod semnificativ situația epidemiologică Covid-19 în Regiunea Europeană a OMS în acest moment", a detaliat el.

Totuși, liderul european al OMS a subliniat că, deși China a împărtășit informații despre secvențierea virusului, este nevoie de informații "detaliate și periodice", în special cu privire la epidemiologie și variantele locale, pentru a determina mai bine evoluția situației, relatează 20 Minutos citat de Rador și preluat de Stiri pe surse.

Din acest motiv, Kluge a asigurat că "nu este nerezonabil" ca țările să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja populațiile.

Datele recente din unele dintre aceste țări încep să indice prezența în creștere a noului virus recombinant XBB.1.5, care s-a răspândit deja "rapid" în Statele Unite. În acest sens, Kluge a raportat că există încă puține cazuri în Europa, deși se lucrează pentru evaluarea impactului potențial al acestora.

"După trei ani lungi de pandemie, cu multe țări care se confruntă cu sisteme de sănătate suprasolicitate, cu deficit de medicamente esențiale și cu o forță de muncă epuizată în domeniul sănătății, nu ne putem permite mai multă presiune asupra sistemelor noastre de sănătate", a subliniat liderul european al OMS.

Acestea fiind spuse, el a cerut țărilor din Europa și Asia Centrală să își dubleze eforturile pentru a implementa strategii eficiente dovedite și să evite toleranța. "Aceasta înseamnă reinvestirea urgentă și reangajarea unei supravegheri virusologice și genomice îmbunătățite, inclusiv supravegherea apelor uzate, acolo unde este posibil. Aceasta înseamnă investirea și protejarea forței de muncă din domeniul sănătății, a cărei situație precară în multe locuri ar putea submina furnizarea eficientă a serviciilor de sănătate", a adăugat el.

În cele din urmă, Kluge a sfătuit creșterea acceptării vaccinurilor în populația generală; administrarea unor doze suplimentare de vaccinuri grupurilor prioritare; ventilarea spațiilor publice și aglomerate, precum școli, baruri și restaurante, birouri în aer liber și transport public; acceptarea de terapii precoce și adecvate pacienților cu risc de boală severă.

"Aceste măsuri pot reduce și impactul altor infecții respiratorii, în special gripa, cu care serviciile noastre de sănătate se confruntă în acest moment", a detaliat Hans Henri P. Kluge.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a averizat că "virusul nu va dispărea"și a cerut țărilor să continue secvențierea coronavirusului și efectuarea de teste asupra populației.

"În primii doi ani de pandemie, testele și secvențierea ne-au permis să urmărim dezvoltarea diferitelor variante și pregătirea vaccinurilor. Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, cantitatea de informații partajată a fost redusă la peste 50% pentru testele de secvențiere și detecție pentru Covid-19 efectuate", a adăugat liderul organismului Națiunilor Unite.

Comenteaza