Bene e fugit din țară, dar firma lui prosperă. Construiește un imperiu pe 6 hectare + Gâlceava milionarilor

Bene e fugit din țară, dar firma lui prosperă. Construiește un imperiu pe 6 hectare + Gâlceava milionarilor
Consiliul Local Cluj-Napoca este pe care să aprobe un plan urbanistic zonal pentru un teren aflat în litigiu.

Omul de afaceri Ioan Bene fuge de lege. Are de ispășit o condamnare de trei ani și opt luni de închisoare, dar este dat dispărut. Se aude că ar fi prin Kenya, dar nimic nu e cert. În acest timp, firma pe care o controlează, Construcții Napoca, are planuri mari.

Vrea să construiască un imperiu pe aproape 6 hectare de teren. Paranteză: în acest început de an, în fruntea firmelor sale a fost instalat Gabriel Davidescu, un alt condamnat din dosarul de corupție al lui Horea Uioreanu. fostul șef al județului. A primit însă închisoare cu suspendare și e liber să se ocupe de afaceri.

Consiliul Local are pe ordinea de zi, miercuri, aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) de restructurare industrială: proiectul societății Construcții Napoca. Interesant este că, pentru o parcelă studiată prin acest PUZ, există un proces fără o soluție definitivă.

O altă firmă controlată de Bene, Napocamin, a cumpărat la licitație parcela aparținând Grup 4 Instalații, o firmă vecină, aflată în procedură de insolvență. Achiziția a fost contestată, s-a dat o soluție în favoarea Napocamin, însă aceasta poate fi atacată. Potrivit administratorului special al Grup 4 Instalații, Marilena Rusnac, nici măcar nu a fost redactată motivarea pentru sentință.

În răspunsul dat Grup 4 Instalații, avocatul Construcții Napoca, Ioana Alexandrescu, ”săgeata lui Bene", lansează atacuri la adresa milionarului Gicu Agenor Gânscă, președinte al Consiliului de Administrație al Grup 4 Instalații, spunând despre Rusnac că este "săgeata lui Gânscă" și că demersurile ar avea "un scop pur șicanator". O altă paranteză: la Napocamin director este Sorin Apostu, fostul primar corupt al Clujului.

Terenul pe care se dorește ridicarea unor noi clădiri de către firma Construcții Napoca a aparținut Trustului de Construcții Cluj, care avea acolo o bază de producție. Suprafața totală este de 57.649 mp. Potrivit referatului privind aprobarea PUZ, acolo ar urma să se creeze o zonă de mică producție, servicii de tip industrial și cvasiindustrial, comerț, servicii, instituții publice și activități administrative.

Și mai concret, este vorba despre o hală comercială, deși vecinii au aflat că ar fi vorba despre o hală industrială, și despre o clădire administrativă. Înălțimea maximă admisă este de 28 m, iar clădirea administrativă ar urma să aibă două niveluri de subsol + parter + 4 etaje + etaj retras, cu circulații pe străzile Fabricii de Zahăr și Plevnei.

La intersecția dintre cele două străzi, Construcții Napoca și-a asumat amenajarea unui sens giratoriu. Marile câștiguri ale zonei sunt, potrivit arhitectului care a realizat proiectul, eliminarea unor structuri industriale aflate în paragină, rezolvarea circulației prin amenajarea sensului giratoriu, amenajarea unei promenade pe malul drept al Someșului. Și, că tot vorbim despre arhitect, acesta este Florina Nicoleta Florian, fosta soție a consilierului local Ovidiu Florian, PNL.

Pe lângă Grup 4 Instalații, și alți vecini protestează împotriva ridicării halei Construcții Napoca. Attila Floriska spune că terenul este neretrocedat, după ce a fost naționalizat de statul român în perioada comunistă, lucru confirmat de Iuliana Pataki. Ea spune că avea o grădină în locul unde se va construi acum. Tot aceasta se teme că noile construcții vor crește nivelul de poluare în zonă.

Firma Lemnconfex se opune "categoric și ireversibil" proiectului, din cauza activității industriale și creșterii traficului. Per ansamblu, toate plângerile sunt legate și de gălăgia pe care ar urma să o producă activitatea industrială, motiv pentru care recomandă ca astfel de investiții să fie mutate la marginile Clujului. Cu o oarecare aroganță, arhitectul le transmite vecinilor că "liniștea nu există nici în prezent dat fiind vecinătatea construită".

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la trei ani şi 8 luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat în urmărire după ce nu a fost găsit pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla.

Bene mai este cercetat şi într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani. Omul de afaceri clujean este și deținător al hotelului Continental, din centrul Clujului, prin firma Napocamin. Clădirea este acoperită de doi ani și nu sunt semne că va fi renovată prea curând.

Infomațiile despre acționariatul societăților au fost consultate pe termene.ro.

Comenteaza