Casa muzicii revendică o treime din bugetul oraşului

Casa muzicii revendică o treime din bugetul oraşului
Centrul Cultural Transilvania locat pe B-dul 21 Decembrie şi gândit de administraţia locală clujeană pentru a asigura un sediu şi o sala de concerte pentru Filarmonică necesită o investiţie de peste 288 de milioane de lei, potrivit proiectanţilor de la VAAL Arhitectură, cei care s-au ocupat de creionarea ansamblului.

Sudiul de fezabilitate pentru cel mai ambiţios proiect al primăriei, Centrul Cultural Transilvania a ajuns pe masa consilerilor locali care urmează să dea undă verde investiţiei la şedinţa ordinară de joi. Pe scurt, Casa muzicii, este format din mai multe clădiri care urmează să răsară pe un teren de peste 1,3 hectare din centrul oraşului.

Hotărârea Consiliului Local fusese promisă de primărie încă din septembrie, potrivit proiectanţilor, de la VAAL Arhitectură, tocmai pentru a debloca relaţiile contractuale între societate şi primărie, în aşa fel încât administraţia să plătească serviciile de proiectare al celului mai mare ansamblu cultural plănuit de o autoritate publică din România. VAAL Arhitectură a încasat doar 250.000 de lei din cele 2,4 milioane de lei la cât a fost încheiat acum trei ani contractul de proiectare a Centrului Cultural Transilvania (CCT) care include o sală de concerte, sediul Filarmonicii, Academiei de Muzică dau şi alte dotări. "Primăria ne-a plătit doar două etape din contract, adică foarte puţin, undeva la 2,5 miliarde de lei vechi. Ne-au motivat că a treia etapă nu o pot plăti fără o hotărâre a Consiliul Local de aprobare a studiului de fezabilitate pentru proiectul CCT. Dacă cineva poate să-şi închipui că o firmă de arhitectură poate lucra în aceste condiţii, să plătească echipă, salarii timp de trei ani de la încheierea contractului, se înşeală", atrăgea atenţia Viorel Hurduc, de la VAAL Arhitectură, societatea care a câştigat contractul de proiectare pentru Centrul Cultural Transilvania.

Acum proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai CCT a ajuns pe masa Consiliul Local care îl va dezbate la şedinţa ordinară de joi. Potrivit acestuia, devizul pentru CCT este de peste 288 de miloane de lei, o treime din bugetul oraşului, din care construcţiile şi montajul (estimarea de contract la licitarea proiectului) presupune peste 202 milioane de lei, adică peste 45 de milioane de euro.

Este vorba de un ansamblu format din cinci clădiri (sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camere), deservite de o parcare subterană pe patru nivele cu 500 de locuri de parcare proiectată pe 80% din suprafaţa terenului de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106, aflat în proprietatea primăriei. În ceea ce priveşte sala de concerte, ea este gândită cu peste 1.600 de locuri, plus o sală de repetiţii pentru artişti, plus dotări acustice la standarde, inclusiv o orgă de mari dimensiuni. De asemenea, pe partea de amenajări exterioare, proiectul implică crearea unei noi artere de circulaţiei şi a unor piaţete pe axa Piaţa Unirii - Piaţa Avram Iancu.

Potrivit propunerii proiectanţilor, ansamblul se va putea realiza, etapizat, în patru ani, fiecare dintre clădiri putându-se construi independent de celelalte. Mai puţin parcarea subterană, care ar trebui să fie faza I în demararea CCT. Academia de Muzică a primit deja terenul aferent sediului din cadrul ansamblului, tocmai pentru a se putea ocupa separat de edificare acesteia.

Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de administraţie a fost amenajarea parkingului subteran prevăzut sub întreg ansamblul, iar în ceea ce priveşte clădirile, sediul Filarmonicii şi sala de concerte. Primarul Emil Boc a declarat încă din luna martie că, indiferent de valoarea investiţiei pentru CCT, susţinerea acesteia nu va ridica probleme primăriei. Iar aceasta pentru că primăria este pregătită să dezvolte un buget multianual pentru a susţine realizarea acestui ansamblu, dacă va fi nevoie. Mai mult, municipalitatea mai poate accesa şi un nou credit, dacă nu vor fi disponibile resurse publice, având în vedere că gradul de înadatorare a primăriei este mult sub limita legală, după cum susţinea public primarul. Boc a spus că, după ce va obţine studiul de fezabilitate, cu paşii şi valorile investiţiei, administraţia va lansa licitaţia pentru a găsi un partener privat pentru realizarea parkingului subteran şi hotelului de la strada 21 Decembrie.

Doi ani de promisiuni

2012 a început cu declaraţii publice ale oficialilor din administraţie potrivit cărora la mijlocul anului vor fi lansate licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Noii oficiali, instalaţi după alegerile locale din iunie, au schimbat datele problemei: proiectul va fi predat în noiembrie pentru că perioada de şase luni de contract se referă doar la zilele lucrătoare. Direcţia de Urbanism a primăriei a schimbat datele problemei în luna septembrie, când arhitectul şef al municipiului a explicat că administraţia va prelua documentaţia doar după ce aceasta va avea toate avizele legale. Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul CCT. 2013 a fost anul numirii unei comisii care a dat dorit completări ale documentaţiei, predate, potrivit proiectanţilor, încă din luna ianuarie. Pe lista de achiziţii programate în acest an, CCT apare cu o alocare de peste 19 milioane de lei, destinaţi lucrărilor. Tot anul acesta au fost discuţii pentru suplimentarea contractului de proiectare, însă potrivit proiectanţilor, primăria nu ar fi acceptat un adiţional pentru „bara destinată practicienilor" aferentă sălii de concerte, elementul care a determinat cîştigarea proiectului de către VAAL Arhitectură. Difertenţa între preţul de realizare al sălii de concerte cu şi fără această „bară" ar fi de 5 milioane de euro, potrivit VAAL Arhitectură

 

Comenteaza