Ministrul Culturii cere oprirea lucrărilor de securizare a clădirilor din centrul istoric: "până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul"

Ministrul Culturii cere oprirea lucrărilor de securizare a clădirilor din centrul istoric:
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se arată îngrijorat de acțiunea de securizare a clădirilor vechi din centrul istoric al municipiului și cere oprirea lucrărilor. El afirmă că acestea au fost demarate fără avizul necesar și face un apel la cetățeni să îi semnaleze modul în care se desfășoară.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Alexandrescu susține că s-a informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor vechi din Cluj-Napoca și că a cerut autorităților locale detalii cu privire la această inițiativă. 

"M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. În ultimele zile primăria și ISU au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj acțiunea este o intervenție de urgență în categoria celor reversibile pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare. Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. ", a scris el. 

Ministrul Culturii se arată preocupat de faptul că acțiunea a fost lansată în grabă, fără să se întreprindă demersurile necesare pentru obținerea documentației corepsunzătoare. Întrucât sunt vizate și obiective de interes național, pentru care era obligatoriu obținerea unui aviz de la ministerul pe care îl conduce, lucru care nu s-a întâmplat, Alexandrescu cere oprirea lucrărilor. 

"În cadrul ultimei ședinței a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se dorește intervenția, iar Comisia și-a prezentat opoziția față de demers, neprimind o documentație corespunzătoare.

Avizul Direcției a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri", a susținut ministrul. 

Alexandrescu este îngrijorat și de lipsa specialiștilor din comisia care se ocupă de implementarea acțiunii demarate de Primăria Cluj-Napoca, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu și de Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor în urma incidentelor din ce în ce mai dese în care desprinderea unor elemente de pe aceste edificii a pus în pericol viața cetățenilor.

"Intervențiile sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii și de către arhitectul Direcției Județene de Cultură. Îmi exprim îngrijorarea față de faptul de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta. În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea și restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Ministerului Cuturii", a adăugat el.

În același timp, ministrul face un apel la cetățenii orașului Cluj-Napoca, pe care îi roagă să îl informeze asupra situației și să-i trimită fotografii ale intervențiilor, menționând adresa acestora.

Alexandrescu a publicat și lista clădirilor de grupă A asupra cărora Primăria nu are avizul Ministerului Culturii pentru a interveni: Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban "Centrul istoric al oraşului Cluj și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale "Ion Andreescu (P-ţa Unirii, nr.31).

Acțiunea de securizare a clădirilor din centrul orașului este privită cu ochi răi și de o parte din clujeni. Astfel, Fancsali Ernőun tânăr activist, a lansat miercuri o petiție online prin intermediul căreia solicită oprirea lucrărilor. Inițiativa sa a captat rapid atenția cetățenilor, până în momentul publicării acestei știri petiția fiind semnată de aproape 2.100 de persoane. 

Comenteaza