Noua secţie permanentă de urgenţe de la Cluj face angajări. „Avem aparatele, ne trebuie doar oamenii"

Noua secţie permanentă de urgenţe de la Cluj face angajări. „Avem aparatele, ne trebuie doar oamenii
Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Spitalul „Clujana" crede că noua secţie permanentă de urgenţe va putea funcţiona încă din primăvară, deşi iniţial se vorbea despre a doua jumătate a anului.
">

Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal „Clujana" se va întruni joi pentru a vota majorarea numărului de angajaţi. 69 de persoane ar urma să îşi mute cărţile de muncă la această unitate medicală aflată în subordinea primăriei, după concursuri ce vor fi organizate în perioada februarie-martie. Centrul de primire a urgenţelor există şi în prezent la „Clujana", dar funcţionează până la ora 15. Prin angajarea celor 69 de persoane, centrul va putea funcţiona neîntrerupt.

„Ideea este că ne dorim să permanentizăm centrul de primire a urgenţelor de la Spitalul Clinic Municipal, ca oamenii să nu stea la coadă la Unitatea de Primire a Urgenţelor, să îi ajutăm astfel pe cei de la UPU, care au foarte multe cazuri. Singura mea emoţie este că nu vom găsi cele 69 de persoane necesare, medici de urgenţă, medici chirurgi, radiologi, asistente, infirmieri. Am înţeles că există un deficit mare de personal medical pe piaţa muncii din Cluj şi din oraşele din apropiere. Mâine (joi n.r.) avem Consiliu de Administraţie şi vom supune la vot majorarea statului de funcţii. După aprobarea bugetului local, în luna februarie, se vor demara concursurile pe posturi. În februarie se vor organiza concursurile şi, cu respectarea procedurilor legale, în martie sper să avem oamenii angajaţi şi să putem da drumul secţiei permanente de urgenţe. Toată aparatura există deja, s-a cumpărat din fonduri europene anul trecut. Avem toate aparatele, ne trebuie doar oamenii", a spus miercuri, la Realitatea FM, consilierul local PNL Radu Moisin, care este preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal. Iniţial, se vorbea despre permanentizarea acestui serviciu de urgenţă abia din a doua parte a anului 2016, dar Moisin este convins că va funcţiona mult mai devreme.

12

medici ar urma să fie angajaţi, 5 de urgenţe, 4 radiologi şi 3 chirurgi. Acestora li se vor adăuga 20 de asistenţi, 10 infirmieri, 6 registratori medicali, 10 brancardieri şi 11 îngrijitori de curăţenie.

Cu excepţia ortopediei, a neurochirurgiei şi a chirurguiei cardiovasculare, toate celelalte intervenţii vor putea fi asigurate în regim de urgenţă la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.

4

milioane de lei se duc anual, suplimentar, din bugetul municipiului, pentru salariile celor 69 de persoane care urmează să fie angajate la Spitalul Clinic Municipal.

„În 2014 şi 2015, în Spitalul Clujana, primăria a investit din bugetul local şi din fonduri europene 13 milioane de euro. În asigurarea cheltuielilor de funcţionare, pe lângă ce pune Casa de Asigurări, noi punem 9,5 milioane de lei anual, în al doilea rând a fost un proiect european în valoare de 25 de milioane de lei în urma licitaţiei, de la 32 de milioane proiectul iniţial, prin care am reuşit dotarea spitalului cu aparate de ultimă generaţie. Dacă avem o investiţie de 13 milioane de euro, e păcat ca ea să fie folosită doar până la ora 15. Al treilea argument este managementul şi calitatea actului medical de la Spitalul Clujana. În condiţiile în care avem infrastructura necesară, managementul performant şi medici profesionişti, cred că este de datoria noastră să ne gândim la funcţionarea acestui compartiment timp de 24 de ore din 24. Şi ultimul şi poate cel mai important argument este viaţa clujenilor. În momente dificile şi delicate, într-un minut, 10 minute, o jumătate de oră, se pot salva vieţi dacă oamenii ajung la o unitate de primire a urgenţelor", spunea la începutul anului primarul Emil Boc.

Pentru 2016, pentru cheltuielile de funcţionare, Spitalul Clinic Municipal are deja alocată în buget suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât în anul 2015. Circa 3 milioane de lei vor merge pentru cumpărarea unui angiograf, 800.000 de lei pentru cumpărarea de ventilatoare în secţiile de terapie intensivă şi 600.000 de lei pentru dotările saloanelor din spital.

 

Comenteaza